Identificarea valorilor apreciate

  • 23 aug. 2017, 15:00
  • 821

Desi imparti interese comune cu oameni de pe tot globul, ai un sistem unic de valori. Valorile sunt convingeri si comportamente importante pentru tine, care iti ofera un sens de utilitate, inteles si merit. Valorile noastre sunt dezvoltate in anii de inceput ai vietii printr-o combinatie de evenimente si experiente. Majoritatea expertilor in privinta dezvoltarii valorilor considera ca pe acestea le dezvolti din interactiunea cu parintii, fratii, prietenii, profesorii, antrenorii, vecinii si restul comunitatii in care traiesti. Unele valori sunt invatate din ceea ce citesti si chiar din filme si emisiunile Tv. Este adevarat ca explicatiile, recompensele, pedepsele si regulile sunt cele care influenteaza fortat sistemul de baza al valorilor tale. 

Dupa cum stim din viata reala nu toti oamenii au un sistem de valori curat. In lumea haotica din piata muncii, suntem confruntati cu mult mai multe alegeri decat generatiile precedente, sunt bombardati cu mesaje care ne spun ce sa apreciem, prin intermediul reclamelor, la fel si din partea parintilor, prietenilor, profesorilor si colegilor de munca. Totul in final ajunge sa fie alegerea noastra: apreciem preturile mici si standarde de viata inalte, apreciem securitatea si prestigiul masinilor 4X4 in defavoarea mediului, si implicit a masinilor hybride, apreciem securitatea care vine odata cu economiile facute pentru pensionare sau dorinta de a trai momentul si de a cheltui fiecare ban castigat atunci cand suntem tineri?


 

Fa lucrul pe care crezi ca nu poti sa-l faci. Esueaza. Incearca din nou. Fa-l mai bine a doua oara. Singurii oameni care nu cad sunt cei care nu urca pe cablul de la inaltime. Acesta este momentul tau. Ia-l. Oprah Winfrey

Setul de valori si importanta lor

Valorile noastre sunt pentru a ne ghida, pentru a ne ajuta sa raspundem acestor intrebari, sa determine actiunile noastre, sa ne defineasca telurile. Valorile pe care le ai determina si nivelul de motivatie pentru munca si alte activitati. Valorile tale personale, extinse la o scara mai larga, ajuta la determinarea satisfactiei job-ului. Asadar, intelegandu-ti valorile si stiind cum relationeaza cu lumea muncii, este un pas important in alegerea si urmarea unui anumit tip de cariera si a unui anumit stil de viata dorit, in timp ce multi oameni vad valorile ca fiind simple principii de bine sau rau, definitie care este limitata si incompleta.
Desi moralitatea joaca un rol important in sistemul tau de valori, valorile tale includ de asemenea convingerile tale despre ceea ce are importanta pentru tine, te ajuta sa prioritizezi ceea ce este cel mai important. 
Oamenii care considera cu atentie ce apreciaza mai mult in viata si in cariera, sunt adesea cei care renunta la job-uri si dezvolta cariere care le aduc recompense satisfacatoare.
Prin urmare este important sa dezvolti un cadru pentru valorile tale si modul cum se coreleaza cu ocupatiile din lumea reala.