Guvernul Chicu nu va angaja oameni în cele 8.800 de funcții vacante

  • 19 dec. 2019, 11:25
  • 3 512

Deși în instituțiile statului există aproape 8.800 de funcții vacante, acestea nu vor fi ocupate, cel puțin în viitorul apropiat. Și asta pentru că Guvernul Chicu a votat un moratoriu temporar  pe angajări de personal. Mai exact, într-un proiect al Ministerului Finanțelor se arată că statul nu are cu ce plăti actualii angajați și, respectiv, nu poate lua la muncă alți oameni. 

„Se recomandă autorităților publice locale suspendarea încadrării personalului pe funcțiile vacante înregistrate la data de 30 noiembrie 2019. Pe parcursul moratoriului, angajarea personalului pe funcțiile vacante se realizează cu menținerea lunară a numărului de posturi vacante”, se arată în proiectul votat marți de Executiv, transmite Agora.

În document este anexată și lista locurilor vacante. Astfel, află că la Ministerul Afacerilor Interne sunt aproape 2.700 de locuri libere, iar la Ministerul Apărării - aproape 1.500. Alte sute de locuri vacante sunt la Procuratura Generală, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiției și altele. Vedeți întreaga listă aici.

De vină pare să fie Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, promovată pe larg de Partidul Democrat și care a intrat în vigoare înainte alegerilor parlamentare.

Mai exact, actualul Guvern scrie, în explicația deciziei sale, că legea „are un impact considerabil asupra bugetului public național”.

„Pentru anul 2020, cheltuielile de personal se estimează în sumă de 17 miliarde de lei, cu o creștere de 1,9 miliarde lei față de cheltuielile aprobate pe anul 2019. (...) În scopul unei gestionări mai bune a resurselor financiare disponibile, și a direcționării lor spre domeniile prioritare, se propune prelungirea moratoriului privind încadrarea personalului în sectorul bugetar pe funcțiile vacante înregistrate și pentru anul 2020”, motivează Ministerul Finanțelor.