Greşeli permise și nepermise în căutarea unui job

  • 10 nov. 2016, 16:07
  • 667

Tocmai ai pornit în căutarea jobului dorit. Îţi adaptezi CV-ul, înveţi cum să spui povestea carierei tale, dar nu este suficient. Există greşeli de atitudine din care ai de învățat.

Căutarea unui job te determină să pornești cu anumite preconcepții, uneori, adevărate obstacole în a-ți găsi rolul dorit. Cel mai important este că există greșeli permise din care ai de învățat pentru ca experiențele ulterioare să fie dintre cele mai bune.

Ce „greșeli” poți face în căutarea și alegerea unui job

  • Să trimiți CV-uri nesolicitate. Companiilor le plac oamenii cu inițiativă care le înveselesc inbox-ul cu CV-uri creative şi arată iniţiativă. La prima vedere, poate fi o greşeală pentru că dai impresia că aplici netargetat, dar nu ştii de unde sare oferta de job.
  • Să alegi un job unde nu rezonezi cu șeful sau cu ai tăi colegi. Te va ajuta să-ți dai seama ce îți dorești, cum ai vrea să fie persoana pentru care vrei să lucrezi și ce comportamente nu ai putea tolera.  Vei învăța lucruri despre valorile tale și despre tipul de oameni alături de care poți face echipă.
  • Să accepți un job unde nici șeful, nici salariul nu îți sunt tocmai pe plac, iar situațiile imprevizibile nu întârzie să apară. Vei avea de învățat cum să faci față în momente limită.
  • Să îți lași publice datele despre experienţă şi contactele pe siteurile de joburi în social media publice. Chiar dacă nu îți dorești să împarți informațiile cu toți recrutorii și, uneori, ofertele netargetate pot fi supărătoare, pe termen lung, ai de unde alege din anunţurile de joburi care îți vin pe e-mail sau telefonic.
  • Să alegi una dintre ofertele de joburi care îți vin fără să fi aplicat și să mergi la interviu mizând doar pe naturalețea și pe experiența. Poți testa abordarea pentru a vedea dacă  este mai eficientă decât acea documentare minuțioasă despre companie, despre istoricul ei care îți consumă energia înainte de interviu.
Ce greșeli să eviți în căutarea unui job:

Să mergi singur pe drumul schimbării jobului

Schimbarea jobului îţi dă, adesea, sentimentul că poţi face o mişcare nu tocmai inspirată sau chiar nu îţi vei găsi drumul în noul rol. Este şi motivul pentru care eşti reticent în a discuta cu prietenii sau cu familia despre planurile tale în carieră sau despre noul job. Te gândeşti că îi vei anunţa când vei fi sigur de acea poziție. Desigur, şi social media îţi influenţează acest comportament pentru că îţi prezintă într-un mod idealist noile realizări ale prietenilor. Este mult mai uşor să spui o poveste de succes decât ceri ajutor. 

Merită, însă, să-ţi schimbi abordarea când vrei un job într-o industrie nouă, iar prietenii din social media şi mesajele distribuite joacă un rol important. Tot ceea ce contează este să nu ţii cont că nu aţi mai vorbit de mult timp, ci să-i abordezi. Poţi începe discuţia cu activităţile din ultimul timp, cu hobby-urile şi apoi să o conduci cu abilitate spre oportunităţile de joburi. Cea mai bună metodă pentru a avea aceşti prieteni valoroşi la momentul potrivit este să te conectezi cu ei în timp.

Să eviţi marile întrebări

Schimbările din plan profesional cer şi introspecţie. Desigur, hotărăști să-ți schimbi jobul, însă merită să te întrebi de ce faci această schimbare? Care sunt aspectele care nu îți plac? Ce faci concret pentru a fi mai bun în fiecare zi? Gândește-te cum noul job te va ajuta să ajungi acolo unde ți-ai propus să fii peste câțiva ani.

Să fii foarte nerăbdător


Căutarea unui job necesită timp. După ce ai analizat situația și te-ai decis să faci o schimbare în carieră, începe un maraton al găsirii acelui loc care ți se potrivește. Uneori poți fi descumpănit pentru că nu găsești ceea ce îți dorești sau nu te potrivești. Pentru a evita situația în care arăți că vrei cu orice preț un job, dar și dezamăgirea că acesta întâzie să apară, e bine să-ți construiești un plan de acțiune realist, pas cu pas. Cere sfatul prietenilor care au ajuns în carieră acolo unde îți dorești și tu, lucrează cu un coach sau dedică timp pentru a cerceta, pentru a transforma CV-ul și scrisoarea ta de intenție într-o poveste, dar și pentru a deprinde practicile industriei.

Să aplici pentru jobul nepotrivit


Îți propui să ai o anumită funcție sau un anumit rol și îți nișezi căutarea atât de mult încât ai la îndemână doar câteva opțiuni. Astfel, scapi din vedere opțiuni care ți se potrivesc. Situația poate fi și invers, să aplici la toate joburile pe care le vezi și ți se par a fi potrivite. Ambele atitudini sporesc anxietatea. Cel mai bine este să ai o abordare echilibrată. Poți să eviți joburi frumoase dacă te concentrezi doar pe câteva cuvinte cheie. În fond, cariera seamănă cu o călătorie și are momente imprevizibile cărora merită să le faci față. Nu evita acele joburi care, pe lângă cerințele pentru care ești calificat, au și două-trei cerințe pe care le poți rezolva cu perspicacitate. 

În schimb, dacă găsești un job într-o companie care produce echipamente sportive, dar știi că nu ești tocmai cea mai sportivă persoană, e bine să te gândești de două ori înainte de a aplica. Citește descrierea jobului, caută detalii despre companie și, cel mai important, încearcă să-ți imaginezi că vei lucra acolo și cum ar fi. Deciziile cele mai bune sunt atent documentate.