Founder Institute este „antrenamentul dinaintea maratonului”, Mariana Stratulat, fondatoarea Duckinder

  • 22 nov. 2017, 17:36
  • 1 167

În Republica Moldova, programele de antreprenoriat și tehnologiile informaționale devin tot mai accesibile pentru tinerii ce vor să se aventureze în lumea startupurilor. Pentru al doilea an consecutiv, în Moldova s-a desfășurat unul dintre cele mai provocatoare programe de accelerare din lume, Founder Institute (FI). Acest program este originar din Silicon Valley și este prezent în peste 100 de orașe și 58 de țări ale lumii.

Pe parcursul lunii noiembrie, ne-am propus să răscolim printre amintiri și lecții învățate cu absolvenții celei de-a doua ediții Founder Institute Chișinău. Interviurile anterioare le puteți citi într-un suflu aici, iar astăzi, vă propunem să vedeți antreprenoriatul și programul Founder Institute prin ochii Marianei Stratulat, fondatoarea Duckinder – ajutorul părinților în căutare de bone.

Printre multitudinea de noi oportunități dedicate tinerilor antreprenori, ce te-a făcut să alegi anume programul dat?

Pentru că este cel mai mare accelerator de afaceri din lume. Iar, ca să fii cel mai bun, trebuie să înveți de la cei mai buni!

Programele de accelerare sunt tot mai populare. De ce crezi că un tânăr antreprenor trebuie să apeleze la un astfel de program la început de cale?

După mine, un tânăr antreprenor trebuie să apeleze la un astfel de program, pentru că poți să construiești o afacere de succes în 20 de ani și poți să construiești o afacere de succes în patru ani. Totul depinde de viteza cu care te miști. Unii se târâie, alții merg la pas, iar cei mai buni aleargă. Founder Institute are capacitatea de a te face să alergi și încă foarte rapid.

Founder Institute îți arată drumul, fiincă sunt foarte multe poteci care duc în jos și doar una care duce în sus.

Aici primești din start toate instrumentele necesare: un bagaj de cunoștințe, mentori care să-ți “lumineze” calea cu experiența lor și cel mai important lucru pe care ți-l oferă este o comunitate uriașă în spate.

Eu aș numi Founder Institute „antrenamentul dinaintea maratonului”.

Ce ți-a părut cel mai util în cadrul programului?

Cel mai util lucru a fost mediul în care m-am aflat timp de 3 luni de zile. Mediul în care ne dezvoltăm are mult de a face cu spiritul nostru, iar spiritul nostru reprezintă o mare parte a succesului nostru.

Cât de mult crezi că te-a pregătit programul pentru ceea ce a urmat?

Cum spunea Drazen Nikolic, unul dintre mentorii noștri din Croația: „Da, Founder Institute este dur, dar calea pe care ați ales să mergeți este și mai dură.”

Eu cred că FI m-a întărit, m-a pregătit să depășesc obstacolele care apar. M-a învățat să nu mă dau bătută, să iau fiecare dificultate drept o nouă provocare din care am multe de învățat și care mă va ajuta, în cele din urmă, să cresc.

Cum a venit ideea de Duckinder și ce ar trebui să cunoască fiecare despre startup-ul tău?

Întotdeuna am considerat această afacere copilul meu. Așa cum fiecare părinte își dorește să-și vadă copiii crescând mari și făcînd lucruri frumoase, așa și eu îmi doream ca afacerea mea să aducă o plus valoare în societatea în care trăim, să fie o afacere cu care să mă mândresc. Așa a apărut Duckinder.

Am observat faptul că odată cu nașterea unui copil, mulți părinți pun pata pe viața lor personală, carieră, visuri, fiindcă un copil ocupă și are nevoie de foarte mult timp și atenție. Dacă ar fi și 36 de ore într-o zi, tot le-ar ocupa pe toate. Noi vrem să-i ajutăm pe părinți să se bucure din plin de apariția unui copil în viața lor, prestându-le servicii de cea mai înaltă calitate. Noi le oferim timp. Conform studiului de caz pe care l-am făcut, procesul de găsire a unei bone  durează în jur de 5-6 săptămâni, trebuie să contactezi minimum 40 de persoane, pentru a ajunge la 5-8 candidați buni.

La început, totul a pornit ca o afacere locală, o agenție de bone pentru Republica Moldova, care mai târziu a evoluat într-o platformă online, un Airbnb pentru bone, cum obișnuiesc eu să-i mai spun. Acest nou model este mai scalabil, fiind automatizate toate procesele, va permite extinderea la nivel global.

La ce te-a ajutat cel mai mult programul?

După Founder Institute am înțeles cu adevărat ce înseamnă să faci parte din această comunitate uriașă de antreprenori. Au fost companii care ne-au contactat pentru a ne oferi serviciile lor, în special cele care se ocupă de web development, antreprenori care ne-au oferit sprijin și susținere, am primit oferte de parteneriate și am câștigat grant-ul de la Dreamups în valoare de 60.000 de lei, care este capitalul nostru inițial. Au fost și provocări și reușite, din fiecare am încercat să învățăm cât mai multe.

Acum cel mai mare scop al nostru este să obținem primii noștri un milion de clienți, să devenim membri ai International Nanny Association (INA) și să facem parteneriate cu cele mai mari rețele de hoteluri din lume, precum Radisson Blue, care ne vor extinde zona de influență asupra tututor celor șapte continente.

Dacă aș fi să menționez un lucru pe care l-am învățat la Founder Institute Chișinău acesta ar fi…

Startups don’t fail, startupers quit!

Credeți în voi, nu renunțați și faceți lucrurile cu pasiune!

Graţie programului Founder Institute, la nivel global participanții acestuia au lansat până acum peste 2 000 de companii, ce au creat în total 15 000+ joburi. Founder Institute are acces la o rețea globală de aproximativ 4 400 de mentori, cum ar fi – fondatorii Angry Birds, Evernote, Mint, Udemy și alții. Valoare estimativă a portofoliului de companii ale Founder Institute este de 15 miliarde de dolari SUA, implicând investitori precum – Sequoia, Andreessen Horowitz, Accel Partners și alții. 

În Republica Moldova programul Founder Institute Chișinău a fost susținut de către partenerul general Dreamups – Orange Moldova, implementat cu susținerea financiară a proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID Moldova) și Guvernul Suediei.