Fondurile de pensii facultative: Principii de investire

  • 25 feb. 2019, 11:51
  • 363

Administratorul este obligat să investească activele fondului de pensii în mod prudent. Potrivit proiectului de Lege privind Fondurile de pensii facultative, administratorul va trebui să respecte următoarele principii:

  • investirea în interesul superior şi pe termen lung al participanţilor şi al beneficiarilor. În cazul unui conflict potenţial de interese, administratorul trebuie să adopte măsuri ca investirea să se facă numai în interesul participanţilor şi al beneficiarilor;
  • investirea într-un mod care să asigure securitatea, calitatea, lichiditatea şi profitabilitatea întregului portofoliu de active. Activele deţinute pentru acoperirea provizioanelor tehnice se investesc, de asemenea, în mod adecvat naturii şi duratei drepturilor cuvenite participanţilor şi beneficiarilor;
  • investirea predominant în instrumente financiare tranzacţionate pe pieţe reglementate și în alte active în conformitate cu limitele stabilite de lege și actele normative ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

Documentul mai prevede că investirea în instrumente financiare derivate se permite doar în măsura în care contribuie la scăderea riscurilor investiției sau facilitează administrarea eficientă a portofoliului. Acestea trebuie evaluate prudent, luând în considerare activul suport, și incluse în evaluarea activelor fondului de pensii. De asemenea, se va evita expunerea excesivă la riscurile legate de o singură contraparte și de alte operațiuni derivate.

O altă regulă este diversificarea activelor în mod corespunzător, astfel încât să se evite dependenţa excesivă de un anumit activ, emitent sau emitenți aparținând aceluiași grup şi concentrări de riscuri pe ansamblul portofoliului de active.

Unele cerinţe nu se aplică investiţiilor în valori mobiliare de stat.