Femeile și prezumția de incompetență

  • 3 nov. 2017, 17:34
  • 548

Femeilor li se aplică "o prezumție a incompetenței" la locul de muncă ele fiind mai degrabă întâi "radiografiate" în funcție de aspectul fizic și viața personală, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, Marlene Schiappa - secretar de stat pe lângă prim-ministrul francez, responsabil pentru egalitatea între femei și bărbați. 

Potrivit oficialului francez, există, în prezent, la nivelul societății, în câmpul muncii, "o prezumție a competenței" bărbaților, în timp ce femeilor li se aplică "o prezumție a incompetenței", ele fiind mai degrabă întâi "radiografiate" în funcție de aspectul fizic și viața personală.

Schiappa a fost prezentă la Conferința femeilor francofone, ce se desfășoară la București, până joi. Oficialul francez a inițiat un proiect legislativ care își propune să combată și să încadreze legal hărțuirea și violențele împotriva femeilor. De asemenea, ea lucrează pentru aplicarea, în mod real, a unui salariu egal pentru femei și bărbați la locul de muncă.

Marlene Schiappa afimă că diferențele de salariu între femei și bărbați sunt de 12% până la 27%. Ea spune că există situații în care diferențele de salariu nu au nicio justificare și în prezent lucrează pe acest subiect alături de companii, pentru a le angaja în acest demers, dar și pentru a porni o mișcare de tipul "name and shame" — dacă o femeie are o asemenea experiență să o facă publică.