Exportator de fructe: La perfectarea actelor pentru export nu există niciun fel de probleme

  • 10 apr. 2019, 16:07
  • 637

Iurie Bivol – unul dintre cei mai de succes şi performanți antreprenori din Moldova, creşte culturi legumicole în sere cu succes de mai mulți ani. Acesta este unul dintre membrii cooperativei care a lansat prima casă de ambalare din ţară şi primul frigider pentru păstrarea strugurilor de masă. La fel, el deja de mai mult timp exportă fructe moldoveneşti peste hotare, inclusiv în ţările UE.

S-ar părea că anume Iurie Bivol ar trebui să cunoască cel mai bine problemele care apar în procesul de livrare a fructelor și legumelor.

„La perfectarea actelor pentru export nu există niciun fel de probleme. Suntem absolut mulţumiţi, am în vedere inclusiv cerințele sanitare și fitosanitare. Sunt solicitate doar actele necesare pentru a accede pe piața respectivei țări. În prezent, în Moldova, sunt în vigoare niște reguli generale fără de care exporturile sunt imposibile. Pentru eliberarea certificatelor sunt solicitate doar actele necesare, nu se mai dublează unele acte ca pe timpuri, totul are loc mult mai repede în comparație cu anii precedenți. În plus, actele perfectate nu implică costuri mari. Pentru mine unul chiar nu sunt niște cheltuieli semnificative. Deci, noi nu percepem cerințele sanitare și fitosanitare ca pe o barieră sau o problemă, ci le tratăm ca pe o necesitate”, a declarat Iurie Bivol.

Fermierul a mai menționat că, în prezent îl preocupă un singur aspect – cotele mici pentru livrarea fructelor și strugurilor pe piața UE: „Volumele alocate Moldovei pentru livrarea strugurilor de masă și a prunelor cu scutirea de taxe deja demult au fost acoperite, iar noi mai avem stocate în frigidere încă destule produse”.

La perfectarea actelor pentru export nu există niciun fel de probleme, agricultor iurie bivol ialoveni, export de fructe in rusia, comert moldova ue, integrare europeana acordul de asociere

Svetlana Lungu, șefa Direcției Protecția și Sănătatea Plantelor din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), a menționat că pe parcursul ultimilor ani, Agenția întreprinde eforturi susținute pentru a reduce la minim numărul de acte permisive și a simplifica modalitatea de obținere a acestora. Dacă acum trei ani operatorii lanțului alimentar aveau nevoie să obțină 37 de acte permisive, în prezent numărul acestora a fost redus la șapte.

Mai multe detalii găsiți pe Agrobiznes.md.