Expert-Grup: Perpetuarea instabilității politice constituie un factor de risc pentru creșterea economică

  • 31 mai 2019, 16:56
  • 433

Perpetuarea instabilității politice constituie un factor de risc pentru creșterea economică, care afectează activitatea investițională și menține suspendate o serie de programe din partea partenerilor de dezvoltare, apreciază economiștii de la Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, informează MOLDPRES.

Directorul executiv al „Expert-Grup”, Adrian Lupușor, a estimat în cadrul prezentării ultimului număr al publicației ”Realitatea Economică”, lansată astăzi, că instabilitatea legată de formarea guvernului „alimentează un nivel înalt de incertitudine, care este unul dintre principalele pericole pentru creșterea economică”.

Potrivit expertului, în pofida unei stabilizări economice după o perioadă de decelerare, în a doua jumătate a anului condițiile economice s-ar putea înrăutăți. „În primele luni ale anului curent, observăm o anumită modificare în evoluția Indicelui de Alertă Timpurie, calculat trimestrial de către Expert-Grup. După o lungă perioadă de scădere, indicele și-a schimbat traiectoria și a început să crească. Astfel, mai mulți indicatori economici monitorizați prezintă anumite evoluții pozitive, însă riscurile persistă”, a menționat Lupușor.

În particular, în trimestrul întâi, exportul de mărfuri și-a reluat creșterea după ce la finele anului 2018 s-a înregistrat o scădere. De asemenea, se atestă o accelerare a creditării sectorului privat, iar în contextul campaniei electorale, guvernul a majorat cheltuielile bugetare cu anumite efecte pozitive, dar temporare, asupra consumului și creșterii economice. Drept urmare, ”Expert-Grup” anticipează că în prima jumătate a anului se va păstra o traiectorie pozitivă, în trimestrul întâi Produsul Intern Brut ar putea crește în jur de 4 la sută, iar în trimestrul doi avansul economic ar putea depăși nivelul de 5 la sută.

Totodată, persistă o serie de riscuri pentru creșterea economică, pe fundalul evoluțiilor externe și efectelor adverse ale politicilor expansioniste promovate de guvern în context electoral, apreciază experții. Începând cu august 2018, transferurile migranților moldoveni de peste hotare sunt în scădere. Reducerea influxului de valută, în paralel cu un deficit înalt al balanței comerciale, a determinat deprecierea monedei naționale. Deprecierea a fost impulsionată și de creșterea cheltuielilor bugetare, care au stimulat cererea internă, ceea ce a determinat creșterea importului și, implicit, a deficitului balanței comerciale, se mai constată în publicație.

Rata anuală a inflației, în opinia autorilor publicației, până la finele anului acesta ar putea crește până la 8-9 la sută.

Indicele de Alertă Timpurie este format prin agregarea a opt indicatori: temperatura medie a aerului, cantitatea precipitațiilor, exportul de mărfuri, transferurile în favoarea persoanelor fizice, creditele noi acordate persoanelor juridice, transportul de mărfuri, încasările din prime de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, cheltuielile bugetare.