Ex-ministrul de externe, Tudor Ulianovschi, candidează la șefia Organizației Mondiale a Comerțului

  • 18 iun. 2020, 12:54
  • 410

Ex-ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a fost înregistrat drept candidat la funcția de director general al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Anunțul a fost plasat pe site-ul oficial al OMC și confirmat de fostul șef al diplomației moldovenești pe o rețea de socializare, informează MOLDPRES.

Nominalizarea lui Tudor Ulianovschi în calitate de candidat la funcția de director general al OMC a fost făcută de Republica Moldova în contextul demisiei actualului șef al organizației, brazilianul Roberto Azevedo, începând cu 31 august 2020.

Motivând intenția sa de a candida, Tudor Ulianovschi a accentuat că acum, în condițiile unei crize globale, provocate de COVID-19, mai mult decât oricând, este imperativ să fie revigorat sistemul comercial mondial și economia globală, pentru a reduce decalajul dintre țările dezvoltate, cele în curs de dezvoltare și cele mai puțin dezvoltate. ”Indiferent de rezultat, este o experiență profesională nouă. Aștept cu nerăbdare campania și sesiunea Q&A, care vor fi transmise în direct”, a menționat diplomatul.

Conform regulamentelor interne ale OMC, în următoarea perioadă se vor organiza câteva runde de selecție a candidaților, care vor prezenta propria viziune de reformare a organizației și de revigorare a sistemului mondial de comerț, începând de la eradicarea crizei economice globale și pandemice, până la aplicabilitatea acordurilor multilaterale în diverse sectoare ale economiei internaționale.

Tudor Ulianovschi, în calitate de ambasador al Republicii Moldova la Geneva și Reprezentant Permanent al țării noastre pe lângă OMC și ONU, a fost ales în 2017 președinte al Comitetului Balanța de Plăți, fiind primul diplomat moldovean care a deținut o astfel de funcție la OMC. În luna septembrie 2017, directorul general al OMC, Roberto Azevedo, l-a desemnat pe ambasadorul Tudor Ulianovschi în calitate de Facilitator pentru negocierile care s-au derulat prealabil Summit-ului OMC (Conferința Ministerială), desfășurat în capitala Argentinei, Buenos Aires.