Evoluția în carieră: Cum ajungi pe o funcție de conducere

  • 26 ian. 2017, 12:57
  • 1 086

Cei mai mulţi dintre angajaţi speră că, la un moment dat, să ajungă şefi. Şi unii chiar reuşesc să aibă funcţii de conducere, mai devreme sau mai târziu. Nu este de ajuns să îţi doreşti lucrul ăsta, trebuie să şi munceşti ca să îl ai şi să îţi cultivi relaţii. La fel de important este să te cunoşti pe tine însuţi foarte bine. Dacă eşti o fire ambiţioasă, îţi spunem noi care sunt primii paşi către vârful icebergului în companie, cum ajungi să fii şef.

Cei mai mulţi dintre angajaţi speră că, la un moment dat, să ajungă şefi. Şi unii chiar reuşesc să aibă funcţii de conducere, mai devreme sau mai târziu. Nu este de ajuns să îţi doreşti lucrul ăsta, trebuie să şi munceşti ca să îl ai şi să îţi cultivi relaţii. La fel de important este să te cunoşti pe tine însuţi foarte bine. Dacă eşti o fire ambiţioasă, îţi spunem noi care sunt primii paşi către vârful icebergului în companie, cum ajungi să fii şef.Nu ajungi şef de pe o zi pe alta. Dacă vrei să avanasezi pe scara ierarhică în companie, trebuie să dai dovadă de mai multe calităţi. Printre acestea, să îţi faci treaba bine, să fii un om pe care se poate conta sau să respecţi cultura organizaţională. Nu ezita să propui metode care îmbunătăţesc productivitatea sau condiţiile de lucru, dar doar după ce ai ceva vechime în muncă. 

Vorbeşte cu şeful tău!

Cheia trecerii la o funcţie de conducere este să îi vorbeşti şefului tău sau managerului general despre ambiţiile tale. Asta ca să ştii dacă este posibil să îţi îndeplineşti acest obiectiv şi să îţi faci idee asupra drumului pe care trebuie să îl urmezi. În marile companii, poţi discuta cu responsabilul de resurse umane sau cu cel care se ocupă de oamenii din managementul companiei. Îl poţi întreba ce crede despre tine şi dacă te-ar vedea într-o funcţie de conducere, ce sfat îţi dă ca să ajungi la acest lucru. Dar, dacă CEO-ul companiei tale este o personă deschisă, îl poţi aborda direct, fără să mai treci pe la resurse umane. 

Fii ambiţios!

Nu este inutil să îţi spunem că trebuie să fii ambiţios. Pentru că, dacă la un moment dat simţi că vrei să laşi garda jos, gândeşte-te care îţi sunt motivaţiile, de ce vrei să fii şef. Ca să nu îţi mai dea nimeni ordine? Ca sa preiei conducerea companiei? Ca să fii mai bine plătit? Orice motiv ai avea, trebuie în primul rând să fii sincer cu tine însuţi şi să îţi asumi ambiţia. 

Identifică-ţi atuurile!

Oamenii nu sunt numiţi în funcţii de conducere dacă nu sunt performanţi. Indentifică-ţi atuurile, dar evită să te gândeşti la tine ca la un geniu, care nu mai are nimicde învăţat. Evaluează starea resurselor tale actuale şi gândeşte-te la ce te aşteaptă. Dacă este cazul, poţi urma o şcoală de mangement, un MBA, poţi studia, astfel încât să fii pregătit pentru noile provocări profesionale. 

Fii realist!

Ca să îţi asumi o funcţie de conducere, trebuie să ştii să priveşti realitatea aşa cum e, nu cum ţi-ai dori să fie. Acest lucru se referă atât la situaţia din companie, cât şi tine personal. Tu ai o părere bună despre tine, dar ceilalţi ce spun? Întreaba colegii, dar şi colaboratorii. Asta te va ajuta să îţi dai seama dacă vei putea să delegi atunci când vei fi şef, una dintre cele mai importante calităţi ale unui om cu o funcţie de conducere. 

Fii sociabil!

Un manager trebuie să socializeze cu uşurinţă, chiar şi într-un mediu ostil. Eşti capabil să discuţi şi să ai relaţii bune cu oamenii din companie? În plan extern, eşti pregătit şi suficient de diplomat încât să te descurci cu clienţii, furnizorii sau partenerii de afaceri? Dacă toate aceste lucruri vin de la sine, eşti către o treaptă mai sus în ierarhie, dar dacă simţi că efortul ar fi prea mare şi nu te simţi deloc confortabil să vorbeşti cu toată lumea, mai bine te mai gândeşti dacă vrei sau nu să fii şef. 

Fii pozitiv!

Că dacă n-ar fi, nu s-ar povesti. Un manager se gândeşte mereu la soluţii. Iar lucru ăsta începe prin a nu mai spune am o problemă, ci a spune caut o soluţie. La fel, nu ştiu poate fi înlocuit cu mă informez. Iar lucrurile astea ar trebui să facă parte din reflexele tale, nu doar să le spui, ci să le şi aplici, să le transformi într-un punct forte al modului tău de a lucra. 

Nu fi foarte transparent în ceea ce priveşte intenţiile tale!

Este bine să ai relaţii bune cu toată lumea din companie. Dar asta nu înseamnă că trebuie să le spui tuturor că vrei să fii şef. Poţi să fii prieten cu cei alături de care ţi-ai dori să stai în consiliul de adminsitraţie, dar ai grijă să nu considere că îi poţi pune în umbră. Nu le spune care îţi sunt ambiţiile celor care îţi vor fi concurenţi. Dacă ai un mentor sau un apropiat care a trecut prin această experienţă, a venit momentul să îi ceri sfatul, să îl întrebi ce crede despre proiectele tale.

Fii proactiv!

Nu ezita să îţi sumi lucruri, să te implici. Nu sta într-un colţ la şedinţe, participă, dă-ţi cu părerea, propune soluţii. Şi nu retrage în cochilia ta dacă nu se ţine cont de ideile tale. Poate nu acum, data viitoare vei avea succes.Dacă se creează o echipă de lucru pentru un nou proiect, unul dificil, iar colegii tăi nu se înghesuie să participe, fii acolo!

Fii deschis!

Dacă conjunctura din compania în care eşti nu este favorabilă evoluţiei tale către o funcţie de conducere, fii deschis către exterior. Încearcă să te apropii de cercurile de influenţă ale managerilor, să frecventezi aceleaşi locuri, să mergi la conferinţe la care îţi poţi face relaţii. De multe ori, şansele de a fi şef nu vin din compania pentru care ai muncit mulţi ani, ci din exterior. 

Nu uita că poţi arde nişte etape, dar nu le poţi arde pe toate. Ai răbdare şi pregăteşte-te temeinic, ca să nu fii depăşit de situaţie atunci când vei prelua funcţia de conducere.