Efectele legii privind sistemul unitar de salarizare a cadrelor didactice

  • 22 ian. 2019, 15:19
  • 435
  • 2

Angajații din învățământ sunt mulțumiți și nu prea de noua lege cu pri­vire la sistemul unitar de salarizare, care a intrat în vigoare la 1 decem­brie 2018. Deși nu au ridicat încă lea­fa, unele cadre didactice au temeri că vor primi mai puțini bani decât până acum.

Ei au neclarități și când vine vorba de cum li se va calcula sala­riul. Astfel, pentru a afla un răspuns la întrebările pe care le au pedago­gii, Federația Sindicală a Educației și Științei (FSEȘ) a organizat un semi­nar, la care au participat peste 30 de președinți de comitete sindicale de la instituțiile de învățământ superi­or și din colegii. Astfel de seminare urmează să mai fie organizate și cu cadrele didactice din învățământul general, dar și cu angajații de la Aca­demia de Științe a Moldovei și din instituțiile de cercetare.

„Nu am primit încă salariul calculat după noua formulă, dar, din ceea ce am analizat noi, unele persoane vor avea un salariu mai mare, altele – mai mic, în funcție de treapta de salarizare pe care o obține. Iar această treaptă depinde de gradul științific, de pos­tul pe care îl ocupă, de vechimea în muncă. În cadrul seminarului de astăzi, am vrea să facem niște precizări, să obținem răspuns la unele neclarități pe care le avem. Unele dintre acestea țin de scăpări stilistice, al­tele de exprimare în text și lumea tratează diferit aceste fraze”, a spus pentru ziarul „Vocea poporuluiOxana Miron, președin-ta comitetului sindical de la Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul.

Lege adoptată în pripă

În opinia Silviei Chicu, președinta co­mitetului sindical al Universității Pedago-gice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, dacă ar fi fost acordat mai mult timp pentru discuții pe marginea proiectului de lege, până la adoptarea acestuia, s-ar fi înlăturat carențele pe care le semnalizăm acum.

„Per ansamblu, oricum, sunt măriri de salariu. Câștig vor avea profesorii, dar cea mai mare problemă o constituie unele puncte vulnerabile interpretabile. Păre­rea mea e că dacă era mai mare perioada de discuție a proiectului de lege și a ho­tărârii de guvern, cu siguranță, se puteau ocoli multe inexactități în lege. Venim cu o reacție, sesizăm unele lacune, dar nu cre­dem că acestea vor avea efect în perioa­da următoare, dat fiind faptul că intrăm în campania electorală”, a spus Silvia Chicu.

Fără motive de îngrijorare

Pe de altă parte, președintele FSEȘ, Ghenadie Donos, susține că nu vede mari motive de îngrijorare, iar aceste lacune de­pistate în procesul de lucru de către cadre­le didactice vor fi sistematizate și înaintate organelor de resort pentru a le îndepărta.

„Noi considerăm, cel puțin cei care am participat la negocieri, că legea este una foarte bună. Sigur, opiniile s-au împărțit. Marea parte a cadrelor didactice sunt in­diferente și asta este foarte rău. O parte dintre cei care au fost activi consideră că legea este în detrimentul sistemului, dar o parte susțin că legea este utilă, necesa­ră și trebuie pur și simplu să monitorizăm cum este aplicată. Obligația sindicatului e de a sesiza, a monitoriza, a consulta opinia membrilor de sindicat. Noi am organizat o întrunire în luna decembrie a anului trecut, unde am rugat cadrele didactice să for­muleze întrebări, ce anume nu le este clar, ce obiecții au. În cadrul acestor seminare, am invitat responsabili din domeniu, care ne-au explicat totul pe îndelete, iar unele din lacunele depistate le vom înainta or­ganelor responsabile ca să le elimine. Este prematur acum să tragem concluzii că este bine sau nu, pentru că nu am ridicat încă primele salarii. Când le vom primi, vom vedea ce vom face și cum vom proceda”, a conchis Ghenadie Donos.