Domeniul IT, în plină ascensiune: Investiții, dar și exporturi de milioane de dolari

  • 30 apr. 2019, 11:08
  • 423

Oferind cele mai mari salarii din țară și fiind în plină ascensiune, domeniul IT se confruntă cu problema lipsei forței de muncă. Totuși, sectorul numără peste 12 mii de angajați, ceea ce constituie 7% din produsul intern brut al Republicii Moldova. Totodată, s-a amplificat exportul de servicii IT, dar și investițiile în ceea ce privește dezvoltarea acestei sfere.

Volumul exporturilor de servicii IT s-a dublat comparativ cu anul 2016 și a crescut cu 40% față de anul 2017. 164 milioane de dolari este valoarea exporturilor de servicii IT în 2018, conform datelor publicate de către Banca Națională a Moldovei.

 Moldova IT Park, lansat la inițiativa a 15 companii membre ATIC (Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC) la începutul anului 2018, a înregistrat cel de-al 400-lea rezident, depășind așteptările inițiale privind veniturile prognozate, numărul total de rezidenți și numărul de angajați. Prognozele preliminare la începutul anului 2018 estimau atingerea numărului de 400 de rezidenți în decurs de 3-5 ani.

În același timp, 7 milioane de dolari este valoarea investițiilor din ultimii 3 ani pentru crearea și dezvoltarea „Tekwill” cu scopul de a livra forța de muncă atât de necesară sectorului, precum și dezvoltarea antreprenoriatului IT din Republica Moldova. 

„Viziunea ATIC este că sectorul TIC va deveni un facilitator al economiei naționale, iar organizația va contribui activ la procesul de transformare a sectorului TIC din Moldova într-un motor de creștere, axat pe principiile concurenței loiale, transparenței, liberei și liberei piețe, în conformitate cu reglementările internaționale, prin crearea unui mediu de business, educațional și social mai bun pentru jucătorii TIC din Moldova”, a declarat Veaceslav Cunev, „Deeplace”, Președintele Consiliului ATIC.