Discuţii despre reforma fiscală. Oameni de afaceri s-au întâlnit cu reprezentații Ministerului Economiei și Finanțelor

  • 7 aug. 2018, 10:46
  • 1 197
  • 1

Salarii mai mari pentru angajați. Este una dintre beneficiile reformei Fiscale, văzute de către antreprenori. Mai mult ca atât, şi oamenii de afaceri vor plăti o contribuție mai mică în bugetul asigurărilor sociale. Un grup de businessmani a discutat la acest subiect cu reprezentații Ministerului Economiei și Finanțelor.

Nicanor Negru este unul dintre cei mai mari exportatori de miere din țară. El are aproximativ 10 angajați și spune că în acest an, le-ar putea mări salariile.

„Cele mai simțite acțiuni vor fi cele de micșorare a Fondului Social, dar și celelalte modificări ce țin anume de achitările și impozitele salariale. Acest factor ne va determina sau este ca un imbold de, să zicem așa, mărire a salariilor”, a spus antreprenorul, Nicanor Negru.

Iar Alexandru Cernăuțan este unul dintre cei mai mari producători de paleți și containere din lemn din țară şi vede doar beneficii ale noii reforme.

„Cinci procente la contribuția în Fondul Social, asta e ceea ce ține de domeniul nostru și are un impact direct. O să putem să mărim salariile cu aceste cinci procente”, a afirmat antreprenorul, Alexandru Cernăuțan.

Amnistia fiscală mai prevede și anularea penalităților și amenzilor, în cazul în care antreprenorii care au restanțe la plata impozitelor le achită până în data de 20 decembrie.

„Avem situații când agenții economici și persoane fizice, datorită unor factori care, în mare parte, nu au depins de ei. Și aici aduc exemplul cu exportatorii noștri în Rusia, de exemplu, care au exportat, din cauza implicații de gen politic nu și-au putut recupera banii și bineînțeles, au început să apară restanțe. Și aici, bineînțeles Fiscul, conform legislației, au început să calculeze penalități și amenzi”, a menționat secretarul general de stat, Ministerul Finanțelor, Ion Chicu.

Participanţii la discuţii s-au referit și la pachetul de legi Pro-business. După intrarea în vigoare a acestuia, conturile antreprenorilor care sunt subiecții unei anchete nu vor mai fi blocate.

„Deci noi nu vrem nicio companie să stea în așteptare. Noi vrem ei să-și continue activitatea, angajații să vină a doua zi la locul de muncă și să muncească, să livreze mai departe. Și cei care au încălcat cumva regula să fie pedepsiți, să achite amenda și așa mai departe, dar economia să se miște mai departe”, a comunicat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Reforma Fiscală mai prevede și reducerea impozitului pe venit de la 18 până la 12 la sută prin stabilirea unei cote unice. Aceasta va intra în vigoare în data de 1 octombrie.