De la idee la afacere, în 54 de ore

  • 24 nov. 2018, 13:23
  • 816

Nu mai este secret pentru nimeni că domeniul IT din Republica Moldova se dezvoltă cu pași alerți. An de an, numărul evenimentelor dedicate comunității de profil crește odată cu cel al oportunităților și start-up-urilor. Bunăoară, la cea de-a zecea ediție a StartUp Weekend, timp de 54 de ore, s-au născut 12 idei de proiecte care ar face viața mai ușoară multora dintre noi, începând de la grija pentru sănătate și terminând cu ceva mai plăcut – călătoriile.

La ediția aniversară a evenimentului,  participanții s-au unit în 12 echipe și au avut la dispoziție două zile pentru a transforma o idee într-o afacere viabilă. Da, ei au elaborat chiar și modele de business bine definite, planul de marketing și s-au pregătit să-și promoveze ideea în fața unor potențiali investitori.

Desigur că ei nu au făcut aceste lucruri neajutați. Fiind o ediție aniversară, aceasta s-a evidențiat și prin numărul mentorilor. Astfel, participanții au avut acces la cunoștințele a 15 experți din diverse domenii. „Eu, de exemplu, vin din domeniul digital marketing și consumer experience. Au fost mentori specializați în front-end și back-end, design, developement, etc. Respectiv, totul a fost organizat în așa fel, încât participanții să-și vadă proiectele din mai multe unghiuri”, spune Uliana Sidorenko, specialistă în Digital Marketing în cadrul Philip Morris Moldova, care are în spate zece ani de experiență în domeniu.

Safe zone pentru dezvoltare

„Rolul nostru, ca mentori, nu a fost să le zicem ce anume să facă sau nu, ci mai degrabă să le punem întrebări în așa fel, încât ei să meargă în direcția potrivită. Să le dăm ocazia ca ei singuri să înțeleagă ce au de făcut, punând întrebările corecte. De fapt, nu doar ei au avut de învățat de la noi, dar și noi, mentorii, am avut de învățat de la ei. Asta a făcut din mentoratul la StartUp Weekend o experiență inedită pentru mine”, continuă ea.

Uliana Sidorenko, specialistă în Digital Marketing în cadrul Philip Morris Moldova

Mentoratul, pentru Uliana Sidorenko, este și el un fel de start-up, or este pentru prima dată când ea a jucat rolul unui consilier de acest gen. Mai mult, ea consideră că StartUp Weekend este un eveniment de nivel înalt și unul foarte util pentru Republica Moldova, atât pentru dezvoltarea domeniului IT, cât și pentru susținerea tinerilor talente. „Participanților le-a fost oferită posibilitatea extraordinară de a încerca să-și dezvolte ideea cap-coadă, să o prezinte juriului și, plus la toate, posibilitatea de a câștiga premii și susținere. Sper să mai am ocazia să particip la astfel de proiecte”, spune Uliana entuziasmată.

Un alt expert de cunoștințele căruia au putut beneficia participanții a fost Alexandr Lipov, director operațional al companiei AAHA.co și product manager. Acesta are experiență de peste 10 ani în industria IT, începând de la dezvoltare și continuând cu management, administrare a diferitor companii – de la aplicații mobile până la sisteme bancare. Pe Alexandr, experiența anterioară de colaborare cu diverse companii, startup-uri, cu proiecte și companii mai serioase îl ajută să adreseze întrebările corecte, dar și să observe elementele care lipsesc, venind cu recomandări. „Îi ajut și să înțeleagă ce problemă rezolvă cu ajutorul proiectului lor. Este important ca ei să demonstreze că această problemă există, că ea poate genera un business, adică oamenii vor fi gata să plătească pentru rezolvarea acesteia, ca să le fie mai ușor și confortabil”, explică Alexandr. Potrivit lui, statistica arată că puține din aceste startup-uri își vor continua activitatea ulterior. Însă, avantajul evenimentelor de acest gen este că ele generează idei și inspiră oamenii să producă și să fie inovativi. După cum zic și organizatori, acesta este un „safe zone” (zonă sigură). Pe parcursul acestor 54 de ore se formează un anumit context, o atmosferă unde oamenilor nu le mai este frică să propună ceva nou, unde ei sunt susținuți în toate felurile și unde își pot verifica ideile, adresa întrebări și cere ajutor. Astfel, ei scapă de anumite bariere interne. Nu în ultimul rând, asemenea evenimente oferă posibilitatea, de a se lansa chiar și pe piața noastră mică. În ziua de azi, lumea este destul de globală și comună. O idee se poate naște oriunde în lume”, afirmă Alexandr Lipov.

Nu există probleme, fără soluții

Fiind ghidați de mentori, participanții au reușit să construiască soluții pentru problemele identificate mai devreme. Astfel, cea de-a zece ediție a StartUp Weekend s-a încheiat cu selectarea a trei echipe câștigătoare, o mențiune de onoare și un premiu special. Echipa ICQ a luat locul III, dezvoltând o aplicație care ar transforma experiența de călătorie în una foarte specială, oferind turistului tot felul de instrucțiuni și sarcini. Echipa Neatpal, care a gândit un fel de Uber, doar că pentru curățarea caselor, a luat locul II. Premiul mare s-a dus la echipa Viigo.me, care va construi o aplicație mobilă, ce va avea grijă de sănătatea utilizatorului și îl va responsabiliza să meargă la doctor la timp. Mențiunea de onoare i-a fost oferită echipei Qbell (o aplicație care permite chemarea chelnerului scanând un QR code de pe masă), iar premiul special – echipei Veezify, care vrea să elaboreze o aplicație mobilă, ce va permite persoanelor necunoscute să se găsească reciproc pe o rază de 30 de metri.

„Au fost înregistrate 12 idei demne de atenție, iar eu chiar eram curioasă cine va învinge, pentru că am mizat pe câteva din ele”, recunoaște Uliana Sidorenko, mai ales că echipa Viigo.me a fost și prima cu care a comunicat în cadrul StartUp Weekend. Mai mult, ea declară că ar folosi această aplicație. Mă gândesc la acest app, în special ca un om care urăște să meargă la doctori. Respectiv, mie mi-ar prinde bine o aplicație mobilă, care să mă bâzâie într-una și să insiste să merg la doctor. O să folosesc neapărat aplicația asta când va fi lansată și chiar cred că membrii echipei din spatele ei sunt genul de oameni care fac lucrurile până la capăt”, spune Uliana Sidorenko, specialista în Digital Marketing în cadrul Philip Morris Moldova.

În același timp, Alexandri Lipov spune că este interesat de toate cele trei aplicații care au atras atenția juriului. „Eu m-aș folosi de toate, când vor fi funcționale. Mă interesează sănătatea, dar și turismul. În călătorii nu mai e interesant pur și simplu să mergi, dintr-un loc în altul, și să faci check-in-uri, e nevoie de interactivitate, de gamification. Elementele de joc vor diversifica experiențele, va garanta noi emoții. Nu prea îmi place să fac curățenie, ba chiar foarte des apelez la serviciile companiilor terțe care oferă asemenea servicii”, argumentează Alexandr.

Startup Weekend Moldova este eveniment emblematic pentru întreaga comunitate IT și s-a desfășurat pentru a zecea oară la Chișinău. Timp de trei zile, participanții și-au putut transpune ideile în realitate.