De ce ortodonția va rămâne o profesie de viitor?

  • 12 feb. 2019, 11:41
  • 1 408

Medicina este domeniul în care visează să lucreze peste o treime dintre liceeni. În ceea ce priveşte părerea părinţilor şi a cadrelor didactice faţă de viitorul loc de muncă al copiilor, medicina se află pe locul al doilea, cu un procent de 28%. Chiar dacă e un domeniu conex al medicinei, ortodonția este la mare căutare, iar cererea va deveni tot mai mare pe măsură ce avem nevoie de prevenție care să evite afecțiuni cornice greu de gestionat.

Dr. Marinela Bănică practică această profesie din 2005, când am devenit medic specialist în OODF (ortodonție și ortopedie dento-facială). A fost nevoie de trei ani de rezidențiat în care s-au antrenat, dar nu-i punem în calcul. Deci sunt 14 ani de cînd este medic specialist. Și-a dorit să fie doctor de mică, să-i trateze pe alții, însă nu s-a putut imagina ortodont la vârsta de 8-10 ani. Nici nu știa că există acestă meserie. Se imagina chirurg fiindcă părea ceva spectaculos și concret.
„A fi Medic Adevărat e o mare, mare responsabilitate, iar asta presupune să ai o memorie fantstică, să nu uiți nimic, să înmagazinezi tone de tratate și cărți, medicamente, protocoale, să ai o inimă de fier, dar și aripi de înger în același timp. Să uiți de tine, de familie, să-ți fie greu și să nu ai timp să te ocupi de copilul tău, de familia ta, să nu ai vacanțe lungi, să poți să porți în inimă cu curaj fiecare suflet care pleacă chemat de Dumnezeu atunci când ești de gardă sau când operezi. Lista este inteminabilă, așa că soarta mi-a rezervat altceva în locul chirurgiei”, povestește dr. Bănică. A decis că i se potrivește mai mult Prevenția, iar Ortodonția asta înseamnă de fapt, Stomatologie Preventivă.

Parcursul educațional pentru a ajunge un medic ortodont cu experiență
„Am decis să fac liceul sanitary, iar după admitere, în funcție de note puteai să alegi între clasele de asistent medical, asistent farmacie sau tehnică dentară. Mama mea a fost inspirată și sfătuită să mă îndrume spre tehnică dentară, așa că asta am făcut – patru ani de tehnică dentară în cadrul liceului sanitar Oradea. Am făcut apoi un an de stagiu în tehnică dentară la o clinică, iar vara, când au apărut în practică studenții de la Facultatea de Stomatologie, m-a făcut să-mi doresc să contiunui studiile. Dacă tot eram pricepută la dinți, mi s-a părut firesc să aleg stomatologia, nu medicina general. Au urmat încă șase ani de facultate, licența, iarăși practică un an pentru a avea dreptul de liberă practică. Mi-am dat seama că nu-mi plăcea să scot dinți, să obturez canalele molarilor, ci să îndrept dinții. Mai am și acum caietul cu aparate dentare, frumos colorat și ordonat… A urmat programul de rezidențiat, care durează trei ani, iar în urma examenului final, am devenit oficial specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială. Și uite că au trecut 10 ani de studii superioare, aveam o diplomă și trebuia să mă descurc singură, cu job-ul, cu pacienții, cu laboratorul, cu tot…și e greu! Mi-am dat seama că știam abecedarul și cam atât, eram într-un mare labirint fără indicatoare… cu jumătate de cabinet în portbagaj, tot timpul pe drum de la un cabinet la altul și la laborator, la furnizorii de materiale și instrumentar de ortodonție. Nu aveam cu cine să discut cazurile, trebuia să mă descurc pe cont propriu fără să fi studiat antreprenoriat, marketing și alte domenii colaterale. Cel mai important era că nu vroiam să greșesc, să fac rău pacienților, așa că m-am apucat să studiez cu adevărat ortodonția la toate cursurile care mi s-au ivit – în SUA, Spania, în Franța. Aici am facut o supra-specializare timp de doi ani, la Universite Paris Descartes, apoi a urmat Spania, unde am făcut masterul de Invisalign, specializarea ortodonție digitală SureSmile, încă 2 ani, apoi un an la Londra în ortopedie dento-facială pediatrică, a urmat California, cu ceea ce se cheamă sleep dentistry, apoi Olanda cu specializare în ortodonție miofuncțională, din nou Franța cu o supraspecializare în ortodonție postural. Așa am acumulat mii de kilometri de zbor, zeci de cursuri oficiale, zeci de conferințe și webinars. Ideea este că avem de-a face cu un proces de învățare continuă din care nu poți ieși. Avansul tehnologic este uriaș și se întâmplă cu repeziciune; dacă nu ții pasul, nu ești în sistem”.

Care sunt calitățile necesare pentru a fi un bun ortodont?
Răbdare, simț artistic, dar și tehnic, imaginație, curaj, acuratețe, precizie – sunt doar câteva. Uneori, trebuie să o faci și pe psihologul, să fii și un pic de coach chiar, să știi când e momentul să lauzi un copil sau când să-l avertizezi că nu respectă instrucțiunile, să stabilești regulile jocului. E o profesie care cere o imensă anduranță la stres fiindcă presupune învățare permanentă și sacrificii de tot felul. La noi nu există asigurări de sănătate în acest domeniu, oamenii nu sunt informați și educați în ceea ce privește prevenția și sănătatea în general și consideră tratamentul ortodontic doar o cosmetizare sau o manoperă estetică. Nu știu sau nu înțeleg ce beneficii importante are pentru sănătate, pe termen lung.

Experiență profesională similară în străinătate – care sunt asemănările și diferențele între a fi medic ortodont aici și acolo
Experiențele din Franța, SUA și Anglia mi-au dechis ochii, mi-au dat aripi și mă motivează să fac ceea ce trebuie, așa cum trebuie. În aceste țări, bazele se învață în școală, nu după, iar cadrele universitare au un nivel înalt de profesionalism. Un asistent universitar din Paris sau California face cercetare, studii clinice, participă lunar la cursuri și conferințe pe care își permit să le susțină financiar fiindcă venitul lor anual este în concordanță cu pregătirea. În comparație, veniturile de aici sunt cam de 6-8 ori mai mici decât în Franța. Evident că au și taxe, impozite mult mai mari, dar totuși… Mulți mă întreabă de ce nu am rămas acolo. Sincer, nu vreau să plec din țară. Mi-am propus să învăț de la ei, să practic ca ei și aproape am reușit…banii sunt problema…însă va face Dumnezeu o minune și voi pune în practică toate planurile mele frumoase cât mai curând. E nevoie de un sistem medical corect și funcțional, e nevoie de asigurări, rambursări, de programe guvernametale concrete pentru educație și informare în sănătate.

De ce e un job atât de necesar
Un corp sănătos începe cu o dantură sănătoasă fiindcă te ajută să mesteci corect, să pronunți bine, să respiri corect, să dormi bine, să ai o postură și o coloană vertebrală sănătoasă, un sistem digestiv protejat. O dantură sănătoasă înseamnă infinit mai mult decât aspectul estetic al unui zâmbet frumos și sănătos. Eu când văd un pacient copil, mă interesează nu doar dinții lui, ci și cum respiră, cum doarme, cum mănâncă, ce postură are, îl văd ca pe un tot, pentru că așa și este. Nu reprezintă doar două arcade de dinți.

Există o criză de profesioniști în acest domeniu? 
Specialiști sunt, criza este în sistem fiindcă nu există asigurări de sănătate, iar costul tratamentului se achită integral din buzunarul părinților sau pacienților. Nivelul de educție și informare al publicului larg lasă de dorit, așadar, spre exemplu, dacă minim 7 din 10 copii au nevoie de tratament câți credeți că ajung să-l facă? Poate unul, pentru că fie că nu înțeleg importanța, fie consideră că este prea scump, fie amână până este prea târziu și cu consecințe pentru întregul organism.

Care sunt calitățile care recomandă această profesie ca fiind una de viitor
În 2016, Asociația de Medicină Dentară din SUA a anunțat că ortodonția este pe primul loc în lista celor mai căutate joburi.

Medicina viitorului înseamnă prevenție, nu extracții multe și implanturi sau chirurgie. Medicina viitorului este cum faci să nu ajungi la intervenții invazive. Eu tratez persoana, nu afecțiunea, și consider că dinții strâmbi nu sunt o problemă, ci un simptom cauzat de un dezechilibru din altă zonă a feței sau uneori a organismului, iar tratamentul oferit este unul holistic și integrative.
Susțin cu fermitate medicina preventivă. Diagnosticarea precoce este o parte esențială a procesului de tratament și subliniez importanța acestuia deoarece oasele faciale se rigidizează la vârste cuprinse între 7 și 10 ani. Recomand primul consult ortodontic la vârsta de 3 ani, iar politicile publice de sănătate în acest sens trebuie cu siguranță schimbate! Gura poate fi o sursă de sănătate sau de durere și boli. Există aspecte structurale, chimice, microbiene și emoționale ale bolii dentare și ale tratamentului dentar care pot „stresa” sistemul nervos și pot provoca dureri, boli și disfuncții la nivel local și în zone îndepărtate ale corpului.

Robotizarea și inteligența artificială vor înlocui oamenii în acest domeniu?
Oarecum da, deja începe să se întâmple. Tehnologia 3D va face ca în viitor să fie nevoie de mai puțini angajați, treaba va fi mult simplificată, dar tot un ortodont va conduce tratamentul și va face planul individualizat, plus interacțiunea cu copiii sau adulții! Chiar dacă am ajunge până acolo încât ingineria genetică să facă setările de rigoare în codul genetic astfel ca dimensiunea și forma dinților să fie corecte, mediul își pune mai mult amprenta și va fi imposibil să crești corpul, maxilarele și dinții corect doar din setări de calculator. Va fi necesar și un „service” asigurat, iar factorul cel mai important este un mediu și un stil de viață sănătos.

Care sunt costurile educaționale pentru a deveni medic ortodont?
Facultatea poate fi gratuită sau cu plată, rezidențiatul la fel, însă costă foarte mult ce urmează după – formarea postuniversitară. Aici înveți, de fapt, meseria, fiindcă, din păcate, în cei 10 ani nu înveți mare lucru. Costă cam cât un Ferrari, două, trei… depinde, iar dacă îți faci cabinetul propriu cât o parcare întreagă.

Odată ce începi să practici această meserie, în cat timp se pot amortiza costurile de educație, de aparatură? Se poate vorbi de un venit lunar stabil?
Dacă punem în calcul și achiziționarea spațiilor, este important momentul sau tipul pieței imobiliare. Trebuie luate în calcul, pe lângă spațiu, echipamentele, instrumentarul, consumabilele, dezinfecția și sterilizarea, materialele, costul laboratoarelor, regia, costul formărilor profesionale continue, salariile angajaților, impozite și altele. Putem vorbi de o medie a venitului dacă ești pe cont propriu și poate unul fix dacă ești angajat, cu toate că se practică destul de mult plata unui procent din încasările lunare realizate.

E mai bine să lucrezi pe cont propriu sau să fii angajatul unei instituții/centru medical?
Este mult mai simplu și mai bine să fii angajat. Îți iei „poșeta” și ai plecat, nu te mai interesează cum continuă lucrurile, nu te simți vinovat că ai plecat în concediu. Dacă ești pe cont propriu, obosești enorm să fii „one man show”.

Ce trebuie să știe un tânăr care vrea să facă aceasta profesie?
Să înțeleagă că te numești cu adevărat ortodont de abia după vreo 10 ani de Studii Post Universitare! Că te costă mult timp și energie, mulți bani și că, dacă nu ești pasioant cu adevărat, mai bine rămâi tehnician dentar. Cel mai simplu este să facă un scurt stagiu la un cabinet, să simtă pulsul meseriei, să pună multe întrebări, apoi să decidă.

Inteligența artificială va dicta evoluția profesiilor peste tot în lume. Tendințele mondiale în domeniu anunță schimbări majore în felul în care vor arăta profesiile viitorului. Cum influențează această dinamică a pieței muncii configurația meseriilor viitorului pe mapamond, care sunt influențele asupra angajaților și angajatorilor, dar și influențele asupra sistemului educațional, care sunt cele mai cerute abilități pentru meseriile viitorului și cum se deprind și se cultivă acestea în școală vom afla de la profesioniștii pe care îi vom intrevieva. Pornind de la aceste date, am decis ca pe parcursului anului 2019, să prezentăm cât mai multe dintre meseriile viitorului, însoțite și de un portret de profesionist care să ilustreze cât mai bine profesia respectivă. Așadar, urmărește-ne!