De ce ai nevoie acum de un plan de carieră și cum să-l construiești

  • 11 mai 2017, 15:19
  • 844

De regulă, persoanele preocupate în cea mai mare măsură de planificarea carierei sunt studenții și absolvenții, adică persoanele aflate în căutarea primului loc de muncă. Cu siguranță, este cel mai bun lucru pe care îl pot face pentru a își stabili o direcție de dezvoltare în domeniul profesional.

Însă, pe măsură ce trece timpul și angajații devin tot mai experimentați și specializați, planificarea carierei este lăsată pe un plan secund. De fapt, planificarea parcursului profesional este o activitate pe care trebuie să o facă fiecare angajat în fiecare an. Atunci când îți aloci timp pentru a te gândi la viitorul tău profesional, câștigi șansa de a-l crea așa cum îți dorești.

Planificarea carierei nu este și nu trebuie să fie un proces dificil, ci mai degrabă un proces eliberator și inspirațional. Pe măsură ce te gândești la obiectivele tale profesionale, îți vei clarifica unde anume îți dorești să ajungi și în cât timp. Iar odată stabilite niște obiective, vei face ce depinde de tine pentru a le realiza.
Specialiștii în resurse umane de la Webhelp România ți-au pregătit câteva sfaturi cu ajutorul cărora îți va fi foarte ușor să-ți planifici următorii pași pe drumul profesional.

După cum spuneam mai sus, începe să te ocupi de planificarea carierei în fiecare an. În felul acesta, te vei simți mai stăpân pe situație, vei ști mai clar încotro te îndrepți și te vei adapta mai ușor incertitudinilor și dificultăților care apar pe parcurs. Un moment important este acela în care reflectezi la ceea ce îți place, la ceea ce faci acum și la ceea ce nu-ți place și ți-ai dori să schimbi. Dacă te ajută, poți lua o foaie de hârtie, o poți împărți în două coloane și poți trece acolo lucrurile care îți plac și pe cele care nu îți plac, pentru a le avea conturate în fața ta.

Apoi, gândește-te la nevoile și la dorințele tale. Observă în ce măsură jobul tău actual te ajută să-ți îndeplinești dorințele tale adevărate. În funcție de răspunsurile tale, vei ști dacă este sau nu cazul să-ți schimbi direcția înspre care te îndrepți.

Un alt lucru pe care trebuie să-l faci este să te bucuri de realizările tale. Mulți profesioniști fac greșeala de a nu duce evidența propriilor lor realizări și, atunci când își redactează CV-ul, nu știu ce să treacă la acest capitol. Nu repeta această greșeală și notează-ți într-o agendă realizările. Odată ce le vei vedea trecute pe hârtie, te vei simți mai încrezător și mai optimist.

Totodată, fii la curent cu trendurile în domeniul tău de activitate. Economia se schimbă, nevoile pieței la fel și trebuie să te adaptezi mediului. Clarifică în scris care sunt schimbările prin care trece nișa pe care activezi și cum poți face față cel mai bine acestor schimbări.

Un element foarte important al planificării carierei este să-ți stabilești obiective profesionale. Gândește-te și răspunde-ți la următoarele întrebări:

  • Ce realizări profesionale vrei să ai în următorul an?
  • Cum îți vei măsura succesul profesional?
  •  De ce abilități noi mai ai nevoie pentru a te simți un adevărat profesionist?
  • Ce cursuri și formări vei face în următorul an?
  • Care este cel mai ambițios proiect profesional pe care îți dorești să-l realizezi în următorul an?

Nu uita să cuprinzi în planul pentru cariera ta și nevoia de formare. Dacă ai nevoie să urmezi cursuri de lungă durată, va trebui să le coordonezi cu jobul. Sau dacă le vei urma online, s-ar putea să fie nevoie să faci anumite schimbări în program. După ce vei începe să te ocupi an de an de planificarea parcursului tău profesional, vei observa că este un instrument puternic motivațional. Te vei simți mai sigur pe tine și mai pregătit să evoluezi în domeniul în care activezi.