Dacă vrei o mărire de salariu, atunci e cazul să o ceri

  • 13 apr. 2018, 12:33
  • 2 480

Cei mai mulți dintre angajați nu primesc măriri de salariu pentru că nu cer. Acesta este motivul principal pentru care muncesc ani de zile pe aceiași bani, iar teama de a cere o majorare s-a remarcat îndeosebi în ultimii cinci ani, de când a izbucnit criza economică.

Bineînțeles că cererea pentru majorarea salariului trebuie să țină cont de mai mulți pași de urmat, pentru fiecare angajat, astfel încât patronul să nu îl dea afară  sau să se trezească, apoi, căi se spune că la ușă e coadă de persoane ca el.

Un studiu realizat de CareerBuilder, cel mai mare site de joburi din SUA, arată că 57% dintre angajați sunt nemulțumiți de salariu. Însă, din nefericire, majoritatea nu îndrăznesc să deschidă o discuție pe această temă cu superiorul lor.
 
Să ceri un salariu mai mare într-o perioadă în care cele mai multe companii și firme din România s-au confruntat cu criza economică și au făcut reduceri de personal și de cheltuieli, pare un vis pentru cei mai mulți dintre angajați. Dar lucrurile nu stau chiar așa, iar o discuție cu patronul despre o eventuală majorare salarială ar putea să vă aducă bani în plus în buzunar, deși ați amânat momentul ani buni.
 
Cel mai frecvent motiv pentru care angajații nu primesc o mărire de salariu este acela că nu cer una, potrivit Business Insider. Pentru cei mai mulţi dintre angajaţi, cererea unui salariu mai mare este un demers dificil şi inconfortabil. Aşa se face că cererile de majorări salariale în ultimii ani, mai ales de la debutul crizei economice, sunt tot mai rare. În plus, tot mai puţini patroni oferă, din proprie iniţiativă, creşteri salariale. Aşa că, fără o înştiinţare asupra dorinţei financiare a angajatului, patronul poate crede că acesta este mulţumit de felul în care este remunerat.
 

Totuşi, o eventuală discuţie cu şeful tău despre o majorare de salariu trebuie să ţină cont de mai mulţi factori, astfel încât să nu rămâi dezamăgit sau să regreţi pasul făcut.

Da, există riscul ca o cerere de acest fel să te ridice în top pe o eventuală listă de disponibilizări. Aşa că trebuie să îţi alegi cu atenţie momentul. Numeroase persoane greșesc cerând o mărire atunci când sunt profund nemulțumite sau când sunt deja pe picior de plecare. Specialiștii de la entrepreneur.com consideră că cel mai potrivit moment pentru a cere un salariu mai mare este atunci când ești foarte fericit cu jobul tău și aduci valoare companiei.

Apoi, trebuie să îţi faci o proprie evaluare care să fie corectă. Atunci când deschizi discuţia cu şeful sau cu patronul NU aduce niciodată argumentul că un alt coleg câştigă mai mult decât tine.
 
Într-o companie, cheltuielile cu salariile sunt printre cele mai importante costuri şi patronul ştie că, odată majorat, salariul nu prea mai merge diminuat. Nu că nu s-ar putea, dar nemulţumirea provocată este foarte mare.
 
Pe de altă parte, trebuie să mai ştiţi că fiecare patron are un soi de planificare salarială. Fiecare angajat este evaluat şi, în general, patronul ştie cam până la ce performanţă poate ajunge acesta, într-un număr de ani. Astfel, în momentul în care te duci să îţi negociezi salariul, stai de vorbă cu un om care ştie cam ce o să faci în următorii ani şi cam până la ce sumă va trebui să îţi crească salariul. Dacă i se pare că cererea ta a luat-o înaintea programării sale, atunci majorarea de salariu îţi va fi refuzată.

Specialiştii în recrutare au făcut şi un plan de abordare a patronului sau a şefului care decide salariul tău. Primul pas pe care trebuie să îl facă un angajat care doreşte o majorare de salariu este să stabilescă o întâlnire cu şeful lui, fără să îi comunice acestuia, din timp, despre ce este vorba.
 
Este foarte importantă locaţia unde are loc discuţia, căci trebuie să fie într-un cadru liniştit, unde să fiţi numai voi doi şi să nu fiţi presaţi de timp. Deci, discuţia nu trebuie să aibă loc în lift sau în pauza de masă, pe fugă. O greşeală, în momentul în care ceri o mărire de salariu, este invocarea nevoilor tale  în niciun caz nu te plânge de cheltuieli şi rate la bancă. Vorbeşti de munca ta, în fond, nu ceri de pomană! Aceasta este, culmea, cea mai frecventă greşeală făcută în negocierea unui salariu. Vorbeşte-i despre rolul tău în firmă, scoate în evidenţă ce ştii să faci, experienţa ta şi fă-l să conştientizeze că l-ar costa mai mult să te înlocuiască.
 
Cunoaște-ți valoarea. Nimeni nu primește o mărire de salariu pur și simplu pentru motivul căși-o dorește. Cu toții ne dorim săfim mai bine plătiți. Însă, dacăîntr-adevăr vrei un salariu mai bun, trebuie săfaci efortul de a prospecta piața. Așa vei afla dacăești mai prost plătit comparativ cu persoanele pe poziții similare sau cu studii și experiență similară din alte companii. Prezintă-te la superiorul tău înarmat cu argumente. De asemenea, arată-i contribuția ta concretă la bunul mers al afacerii. Dacă ai economisit banii companiei, dacă ai dezvoltat o nouă direcție de business, dacă reușești să-i faci pe clienți fericiți, - spune aceste lucruri.

Totuşi, în niciun caz, dar în niciun caz, NU ameninţa că pleci la altă firmă. Dacă ai o altă ofertă, fă-l să afle asta înainte de a întâlnirea de negociere. Dar ţine cont de faptul că niciun patron inteligent nu investeşte într-un om pe care nu poate conta.

Vorbeşte-i despre perspectiva firmei şi despre rolul tău în creşterea ei. Lasă-l să-şi facă planuri cu tine şi arată-i ce ai mai vrea să faci!
 
Atenţie însă, creşterea salariului trebuie să ţină cont şi de specificul munciiDacă şeful simte că tu creşti profesional mai repede decât el şi că i-ai putea lua locul, mai bine pleci la altă firmă – evoluţia ta financiară este blocată. Dacă în domeniul tău există mulţi alţii care ţi-ar putea lua locul rapid, şansele de creştere a salariului sunt mici – în fond şi piaţa muncii funcţionează tot pe bază de cerere şi ofertă.  

De aici şi necesitatea autoevaluării înainte de a lua decizia acestei negocieri.

Foarte important mai este de asemenea să ştii exact câţi bani vrei. Fiind totuşi o negociere, cere puţin mai mult decât vrei de fapt. Dar nu exagera! Patronului nu-i place să se târguiască, îi place doar să aibă impresia că el a avut ultimul cuvânt.
 
Dacă, totuşi, orice ai face, răspunsul pe care îl primeşti este negativ, nu te mulţumi cu asta. Întreabă ce anume ar trebui să faci, cum ar trebui să te dezvolţi pentru o creştere de salariu în viitor. Transformă discuţia într-o oportunitate să ceri un sfat. Încearcă să stabileşti un termen la care să ai următoarea discuţie de renegociere a salariului.