CV-ul care îţi aduce un salariu mai mare

  • 4 oct. 2016, 16:30
  • 2 367

Negocierea salariului tău începe chiar înainte de a primi oferta, primul pas fiind actualizarea CV-ului cu acele informaţii pe care angajatorul le caută.

Afli detalii despre cum să-ţi optimizezi CV-ul chiar din etapa de căutare a jobului, prin analizarea ofertelor angajatorilor. Unii dintre ei chiar publică detalii despre salariu, alţii sunt în căutarea acelui candidat pasionat căruia îi vor acorda o remunerație în funcţie de experinţă şi implicare. Dar, cel mai uşor este când salariul vine singur la tine şi te face să zâmbeşti fără măcar să fi negociat, totul pe baza CV-ului şi  a unei prezenţe tonice la interviu. Iată paşii care te aduc mai aproape de salariul dorit:

Arată că oferi recuperarea investiţiei prin rezultate cuantificabile 

Cel mai potrivit este să eviţi formulările vagi precum „orientat spre rezultate”. Prezintă rezultatele pe care le-ai obţinut în experienţa ta. La prima vedere, ai putea spune că nu ai măsurat task-urile tale (sarcinile de lucru – trad.), însă, indiferent de jobul tău există o statistică şi îţi va plăcea. Sigur ai economisit timp prin adoptarea unui nou stil de lucru care îţi este mult mai convenabil, ai ajutat un număr de clienţi sau colegii să rezolve o problemă, ai crescut traficul site-ului sau ai implicat mai mulţi fani decât te aşteptai într-o campanie. Gândeşte-te la momentele în care şeful te-a lăudat şi sigur vei putea cuantifica munca ta într-un mod care te va face mulţumit.  

Calitatea şi nu cantitatea

Durata joburilor pe care le-ai avut contează la o primă vizualizare a CV-ului tău, însă este important ceea ce ai făcut, ce rezultate ai obţinut. Este de preferat să eviţi în experienţa ta responsabilităţi şi cifre nesemnificative şi să acorzi atenţie calitaţii informaţiilor transmise. Iar calitatea poate fi demonstrată prin acele informaţii care arată cunoaşterea industriei şi prin intermediul abilităţilor transferabile. Dacă ai lucrat în industrii diferite, evidenţiază acele abilităţi care te-au ajutat să depăşeşti mai uşor diferenţele. Iar dacă ești acel arhitect cu cinci ani experiență, certificări și proiecte recunoscute, merită să menționezi în sumarul CV-ului atuurile care te diferențiază.

Convinge recrutorul să vrea mai multe detalii despre tine 

Misiunea CV-ului tău este să informeze, dar mai presus, sigur îţi doreşti să determini recrutorul să te sune pentru un interviu. Este posibil ca prea multe detalii să îl distragă şi să omită, astfel, informaţii relevante pe care le-ai ascuns cu abilitate. Cel mai bine este să păstrezi un echilibru între detalii şi rezultate.

Foloseşte un limbaj care transmite încredere în sine 
 
Verbele de acţiune dau dinamism CV-ului tău şi transmit că eşti o persoană orientată spre un stil de lucru activ. Un CV cu multe enumerări şi gerunzii poate arăta lipsă de încredere în sine şi are şanse să plictisească recrutorul.

Evită discuţia despe salariu la prima întâlnire 
 
Cel mai potrivit este să convingi recrutorul că eşti candidatul potrivit. Alege întotdeauna să negociezi după ce ai menţionat ce poţi face pentru companie şi după ce ai aflat detalii despre responsabilităţile tale. Este o strategie de multe ori şi pe placul angajatorului care vrea să vadă implicare, decât preocupare pentru beneficiile salariale.

Includerea salariului în CV-ul tău 
 
Este de preferat să eviţi menţionarea salariului în CV. De multe ori poate fi în dezavantajul tău, mai ales dacă ştii că eşti o persoană sociabilă, cu abilităţi de persuasiune. Menționarea salariului este justificată dacă îți dorești să reduci numărul ofertelor şi să le primeşti doar pe acelea care corespund aşteptărilor tale salariale. Înainte de a preciza remunerația dorită, cercetează salariile în industria în care activezi, precum și studiile de piaţă realizate în domeniul tău.

Pre interviu – Care sunt aşteptările tale financiare? 
 
Întrebările despre salariu apar chiar din momentul aplicării, printr-un pre interviu prin care angajatorul doreşte să îşi selecteze candidaţii şi în funcţie de oferta sa financiară. Cel mai potrivit este să răspunzi: „Sunt interesat de job şi sunt sigur că vom ajunge la un acord”, scrie Forbes.com. O alternativă în cazul în care eşti sunat de recrutor este să întorci discret întrebarea şi să îl rogi să îţi spună un salariu estimativ în industrie pentru experienţa ta.

Până la discuţia efectivă despre salariu, este bine să fii discret în afirmaţii şi să arăţi interesul tău pentru companie şi job: „Vreau să văd dacă mă potrivesc companiei, cerinţelor jobului şi aşteptărilor angajatorului. Sigur vom agrea o ofertă financiară reciproc avantajoasă.”