Cunoaste povestea de succes a Mihaelei Curcubet

  • 4 mai 2018, 10:18
  • 2 920
  • 6

Niciodata nu a crezut ca viata o va duce in Franta, dar iata ca deja de 5 ani isi traieste visul acolo, departe de Moldova, intr-o tara ce i-a oferit o multime de posibilitati, iar ambitia si perseverenta ei au facut-o sa profite la maxim de ele.

Chiar daca dorul e atat de puternic incat sunt zile in care te simti lipsit de orice putere si vointa, ridici capul si mergi mai departe pentru ca stii pentru ce ai venit aici. Totul a inceput acum 6 ani cand cineva mi-a dat ideea sa-mi fac studiile peste hotarele tarii si anume in Franta. De ce Franta? Pentru ca ofera o multime de oportunitati pentru studenti (studii universitare de calitate, dar in acelasi timp la un pret accesibil, bursa, cazare la un pret mai redus si multe alte).

Nu cunosteam aproape deloc limba franceza, deci primul meu pas a fost studierea limbii (pentru a fi acceptat la universitate in Franta trebuie sa dispui de un certificat/diploma de cunoastere a limbii franceze –minim nivelul C1). Aproximativ in jumatate de an de cursuri intensive la alianta Franceza din Chisinau am reusit sa obtin nivelul necesar pentru a fi acceptata.

Am ales facultatea de economie si gestiune (o alegere pe care nu o regret deloc). De toate demersurile administrative se ocupa Alianta Franceza (tie nu-ti ramane decat sa completezi un dosar care va fi trimis la universitatile pe care le soliciti+ diploma de cunoastere a limbii).

Dupa aceasta doar rabdare, multa rabdare! Cam prin perioada BAC-ului (luna iunie 2013) am primit mult-asteptatul plic cu un raspuns pozitiv (am plans de fericire pentru ca imi vedeam visul prinzand contur). Dupa obtinere diplomei de bacalaureat am facut o cerere pentru viza, iar dupa vreo 3 saptamani de asteptare imi tineam pasaportul in mana impreuna cu viza.

In august am plecat, iar de atunci a inceput marea AVENTURA! Mi-am facut licenta in economie si gestiune la una din cele mai cunoscute si apreciate universitati din Franta si chiar din lume, la universitatea Sorbona. Dupa care am decis sa ma specializez in finante, iar astazi sunt magistru in Finante si controlor financiar la Alstom (un grup industrial Francez prezent peste tot in lume care activeaza in domeniul productiei si transportului energiei electrice si infrastructura feroviara).

Ma ocup de controlul financiar a unui portofoliu de proiecte de constructie a cailor ferate, precum si de dezvoltarea infrastructurii feroviare semnate cu grupuri importante din Shanghai, Hong Kong, Beijing, Montreal etc. Tot in cadrul studiilor mele am avut ocazia de a avea mai multe seminare in Londra, una din cele mai importante pieti financiare din lume. Am beneficiat de schimburi de experienta realizate de companii de talie mondiala ca: Bloomberg, Ernst&Young, KPMG, Mazars, Société Générale, etc. 

Ceea ce tine de acomodare, nici eu nu m-am asteptat ca ma voi acomoda atat de rapid, insa dorul de casa si de cei dragi nu-ti vor permite niciodata sa te simti in Franta ca acasa. Tu stii ca casa ta e undeva la 2500 km distanta. Cea mai mare dificultate pentru mine este fara indoiala doruL...cunosc oameni care au parasit Moldova si pentru nimic nu s-ar intoarce inapoi. Eu insa as da orice sa am acceasta posibilitate si undeva intr-un coltisor de suflet inca mai am speranta ca intr-o zi ma voi intoarce pentru totdeauna acasa. Din fericire aceasta legatura stransa pe care o am cu familia, casa si tara mea, nu o va rupe nicio distanta.

Iubesc Franta pentru ca imi ofera o multime de oportunitati, insa nu ma vad traind aici toata viata, as prefera o tara mai linistita si mai sigura (poate Elvetia intr-o zi) si desigur as vrea sa-mi iau si familia cu mine. Ceea ce apreciez aici si ar fi bine sa existe asa ceva si la noi acasa e meritocratia, aici daca muncesti si faci tot posibilul pentru a reusi, fii sigur ca efortul tau va fi apreciat la justa valoare. Eu mai am multe vise de realizat, dar cel mai mare vis al meu e desigur intoarcerea acasa, sper eu intr-o tara mai prospera.