Cum te descurci cand ai un salariu mic

  • 9 sept. 2016, 16:03
  • 2 767
  • 4

Chiar daca multi dintre noi muncesc din greu si merita sa castige un salariu mai mare decat cel pe care il primesc, exista o multime de motive pentru care acest lucru nu se intampla.

In acest caz, administrarea cat mai eficienta a veniturilor este esentiala. Iar primul pas in acest sens este stabilirea prioritatilor.

Proiecteaza-ti un buget lunar

Este imposibil sa te descurci cu un salariu mic daca nu stii exact care iti sunt cheltuielile. Pentru a simplifica lucrurile, intocmeste-ti o lista pe care sa incluzi fiecare suma care iti intra in cont, dar si fiecare ban cheltuit, pentru a putea vedea exact de unde este posibil sa faci reduceri.

Limiteaza-te la cheltuielile esentiale

Pune de la inceput banii pentru facturi separat, asfel incat sa nu ii poti folosi in alt scop. Apoi gandeste-te cum poti reduce din cheltuielile mari, cum ar fi cele pentru produse alimentare sau pentru intretinerea casei sau masinii. Cumpara numai produsele de baza, de care ai cu adevarat nevoie. Desi apare des tentatia sa iti innoiesti garderoba sau sa achizitionezi produse electronice mai performante e mai simplu  sa amani pentru moment acest tip de cheltuieli.

Fa ajustari care pot sa iti aduca economii

Poate una dintre cele mai simple modalitati de a tine mai usor cheltuielile sub control este sa inveti sa gatesti. Mancarea preparata in casa este mult mai ieftina decat cea de la restaurant sau fast food si, in plus, mult mai sanatoasa pentru familia ta. Daca obisnuiesti sa iei masa in oras, vei vedea ca aceste cheltuieli au o pondere importanta in bugetul tau lunar.

Straduieste-te sa economisesti o suma cat de mica, in fiecare luna

Poate chiar inainte de a incepe sa platesti facturi sau sa faci cumparaturile, pune deoparte o suma pe care te gandesti sa o economisesti in luna respectiva. Daca tentatia de a recurge la ea cu prima ocazie este mare, poti sa deschizi un cont separat sau sa o transformi intr-un depozit pe termen lung, astfel incat sa nu mai fie atat de usor accesibila.

Cumpara lucruri de calitate

Cand ai de facut achizitii de obiecte pe care le vei folosi o perioada indelungata, analizeaza bine ofertele de pe piata. De exemplu, daca ai nevoie de o piesa de mobilier, nu te lasa atras de cel mai mic pret, care poate sa nu fie dublat de calitatea dorita pentru acel produs. Informeaza-te, vezi care sunt ofertele, eventual asteapta perioadele de reduceri pentru acumpara produse de calitate, pe care sa le folosesti timp indelungat.

Sunt cateva lucruri simple pe care le poti face astfel incat sa valorifici mai bine un salariu mic. Desigur, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa te multumesti cu putin. Ajustarea cheltuielilor poate sa fie o decizie temporara, pentru ca oricand pot sa apara un job mai bine platit sau diverse oportunitati de a lucra part time.