Cum scapi de colegii care te înjunghie pe la spate

  • 22 mar. 2017, 18:27
  • 1 907

„Oamenii nu te urăsc pentru slăbiciunile tale, ci te urăsc pentru punctele tale tari!ˮ, spunea Woody Allen în piesa Central Park West. Lucru foarte adevărat de altfel.

Este dificil să supraviețuiești în jungla, mai nou numită „the officeˮ, dar pentru a-ți face viața mai ușoară, și, având în vedere că petreci minimum 8 ore aici, tebuie să faci toate eforturile pentru a-ți transforma biroul într-un loc liniștit, unde să îți poți desfășura activitatea în condiții normale, să fii agreat de colegi și să scapi de sintagma „noul colegˮ. Nu a spus nimeni că este ușor, în special acolo unde sunt doar femei, ele fiind cele care pun totul la suflet, interpretează orice gest, orice mimică în felul lor, dar dacă îți dorești cu adevărat să duci o viață liniștită la birou, atunci va trebui să depui un efort cât de mic.

Karina Nagy, consilier de etichetă, spune că „este adevărat că bârfele nu sunt tolerate. Este dificil să treci peste un comentariu, fie el adevărat, fie el cu bază reală, fie el o invenţie. Ceea ce numim bârfă este o ştire neadevărată despre propria persoană. Altfel, le numim doar momente de viaţă împărtăşite. Şi atunci, cea mai bună variantă este să ne apropiem de colegii de serviciu care comentează ceva despre noi şi să intrăm în dialog cu ei, tocmai pentru a regla percepţiaˮ.
E adevărat, îţi trebuie curajul de a te duce şi de a înfrunta ceea ce se spune despre tine. Dar este foarte profitabil! Pe termen lung, voi avea un brand personal foarte puternic. Colegii mei mă vor percepe ca o persoană sinceră, o persoană care nu are nimic de ascuns, o persoană care înfruntă absolut tot ceea ce se spune despre ea.

Este posibil ca aceşti doi colegi de serviciu pe care îi înfruntăm, chiar cu cea mai mare blândeţe şi delicateţe, să bată în retragere, şi să spună „Vai de mine, eu n-am spus asta, ai auzi greşit!" Sau să spună: „Dar nu vorbeam despre tine, vorbeam despre Silvia de la etajul 4!" Ei, în cazul ăsta nu încercăm să dăm explicaţii suplimentare, doar pentru a convinge acei colegi de serviciu că „Nu nu nu, dar am auzit eu foarte bine şi ştiu că ai spus asta şi aş vrea să-ţi spun că..." Nu. Acceptăm această minciună spusă de persoana care nu a avut suficientă putere emoţională şi psihică în momentul respectiv să ducă această confruntare şi să spună „Da, eu chiar am spus asta..." Şi-a anulat opinia,ˮ spune consilierul de etichetă.

De ce e dureros

Uneori, bârfa poate fi malițioasă, cum ar fi o minciună prin care cineva vrea să-ți distrugă reputația. Însă, chiar și atunci când este mai puțin gravă, bârfa doare, îndeosebi când autorul este o persoană pe care o consideri apropiată. În realitate: Indiferent că persoana care te bârfește îți este prietenă apropiată sau nu, nu este deloc plăcut să afli că alții te vorbesc de rău.
Probabil, nu vei putea să-i oprești pe alții să te bârfească, dar poți alege cum să reacționezi la bârfe.

Dacă afli că se zic unele lucruri despre tine, ai două opțiuni.

1. Să ignori ce se spune. Adesea, cea mai bună soluție este să treci cu vederea bârfele, îndeosebi dacă au legătură cu lucruri nesemnificative.
2. Să stai de vorbă cu persoana de la care a pornit zvonul. În unele cazuri, ai putea considera că unele zvonuri sunt atât de grave, încât trebuie să stai de vorbă cu persoana de la care au plecat.
 
Înainte de a-l aborda pe cel care te-a bârfit, scrie ce intenționezi să spui. Apoi așteaptă o săptămână sau două și vezi dacă vrei să schimbi ceva. În plus, discută despre intențiile tale cu unul dintre părinți sau cu un prieten matur și cere-i sfatul. Asemenea multor lucruri în viață, bârfa este un lucru asupra căruia nu ai control întotdeauna. Asta însă nu înseamnă că ea trebuie să te controleze pe tine!

Cum să eviți să fii sabotat de colegi

1.Zâmbește permanent, intră în vorbă cu colegii, lasă-i pe ei la început să pună întrebări despre tine, tu răspunde-le ca și cum ar fi prietenii tăi de o viață, zâmbește și privește-i în ochi, mai spune o glumă care să îi facă să râdă, să te considere „coolˮ, însă nu le spune totul din prima, lasă-i să mai vină la tine să îți mai pună diferite întrebări, pentru a te cunoaște mai bine.

2. Încearcă să nu intri în discuții contradictorii cu ei pe probleme legate de job. Întotdeauna când ai nevoie de ajutorul lor, cere-le acest lucru frumos și nu uita să le mulțumești la sfârșit, arătându-le recunoștința ta.

3. Fii prima care acceptă să iasă la un suc sau la un film atunci când unul din colegi lansează invitația, arătându-le că îți face plăcere să îți petreci timpul liber cu ei.

4. Foarte important. Când colegii tăi încep să bârfească șeful, ascultă, zâmbește la glumele lor, ca și cum ai lua parte la discuțiile acestora, însă nu spune nimic rău despre șeful tău, cu care să te poată avea la mână colegii tăi mai târziu.

5. Nu bârfi nici un coleg din firmă atunci când discuți cu un alt coleg. Nu știi când acesta va merge să îi spună respectivului cele spuse de tine. Mai grav, acesta poate crede că îl vei bârfi și pe el când vei avea ocazia unui alt coleg, acesta fiind primul pas spre „condamnarea taˮ.

În concluzie, „cea mai bună metodă de a rezolva o astfel de problemă este să ne apropiem cu blândeţe de aceşti colegi şi să le înţelegem punctul de vedere, tocmai pentru a le da explicaţiile necesare, şi părerea lor despre propria mea persoană să fie modelată de o manieră foarte naturală şi foarte cordială. Aceasta este maniera educată. Nu cea agresivăˮ, conchide Karina Nagy.