Cum să-ți păstrezi calmul la serviciu

  • 8 nov. 2016, 17:45
  • 1 987

Atunci când sunt stresați, când se enervează și resimt presiune, oamenii au tendința de a se bloca, de a face greșeli și de a distorsiona comunicarea cu cei din jur.

Fie că ai un job stresant, fie că ai destule momente în care trebuie să lucrezi sub presiune, fie că trebuie să termini unele proiecte într-un termen foarte scurt, fie că ai colegi enervanți sau clienți dificili cu care ești nevoit să stai de vorbă, o doză de calm în plus în orele de program te vor ajuta să ai mai puține dureri de cap, să resimți mai puțin stres și să pleci de la birou pregătit să ai și o viață personală împlinită.

Sună bine? Probabil că te gândești că pare ușor la prima vedere, însă, în realitate, este ceva mai greu. Dacă jucăriile antistres și număratul până la zece nu au niciun efect concret asupra stării tale de stres și enervare, s-ar putea ca sugestiile cuprinse în acest articol să te ajute în mod real.

Dacă ți-am stârnit curiozitatea, îți dezvăluim mai jos cinci lucruri pe care le poți face atunci când simți că stresul pune stăpânire pe tine pe care poate că nu le-ai încercat până acum.

1. Respiră profund. De regulă, în momentele de stres, respirația oamenilor este superficială, deoarece organismul funcționează în regim de avarie, fiind pregătit pentru orice. Este suficient să-ți conștientizezi respirația din acele momente și să începi să respiri adânc pentru a-ți reduce imediat cel puțin la jumătate gradul de stres. Să respiri adânc înseamnă să respiri cu burta până simți că atât pieptul, cât și stomacul ți s-au umplut cu aer.

2. Zoom out. Fă un pas în spate, la figurat. Imaginează-ți că te îndepărtezi de situația concretă în care te afli. Mai fă un pas în spate și aruncă o privire la toată clădirea unde se află biroul tău. Apoi privește întregul oraș și pe tine undeva într-o clădire, într-un birou, în acea situație stresantă. În momentul în care faci acest lucru, vei căpăta o nouă perspectivă asupra lucrurilor și vei putea gândi la rece.

3. Fii recunoscător pentru situația prin care treci. Oricum te confrunți cu ea, așa că cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine este să încerci să o rezolvi cât mai bine cu putință, cu resursele de care dispui, și să înveți o lecție care să te ajute pe viitor. Ai încredere că orice problemă are o soluție și misiunea ta este doar să o găsești.

4. Nu construi scenarii. Din fericire, cele mai mari nenorociri ale oamenilor de rând nu s-au întâmplat niciodată în realitate, ci doar în mintea lor. Însă, atunci când imaginația începe să zboare și să deseneze tot felul de scenarii care mai de care mai greu de suportat, organismul percepe acest stres ca fiind real și persoana începe să aibă simptome reale de agitație, lipsă de oxigen, bătăi rapide ale inimii, transpirație etc. Orice s-ar întâmpla, concentrează-te pe ceea ce ai de făcut la momentul respectiv, fără să te gândești la viitor și la scenarii. Lasă lucrurile să se întâmple, urmând să cauți soluții pe măsura desfășurării lor.

5. Alege-ți un citat, o rugăciune, o mantră, un pasaj dintr-o carte, pe care să-l ai la îndemână și care să-ți poată reaminti în orice moment de adevăratele valori la care ții. În acest fel, chiar dacă uneori poți fi scos din starea ta pozitivă, cu ajutorul acestor fraze, vei reuși să revii la ea.