Cum să-ți construiești CV-ul ca să ai mai multe șanse de angajare

  • 5 mai 2017, 10:49
  • 1 088

Asigură-te că CV-ul tău se potrivește cu tot ceea ce scrie într-un anunț de angajare, dacă vrei să ai șanse reale ca să ajungi la un interviu, scrie The Guardian. Iată cum trebuie să-ți construiești CV-ul ca să atragi atenția recrutorilor

Baza contează

Începe cu o formă de „bază” a CV-ului. Un astfel de CV va fi suficient de bun astfel încât să poți aplica la majoritatea joburilor din domeniul tău de activitate, dar va putea fi modificat cu ușurință în doar câteva minute, în caz de nevoie. Ca să-ți construiești un CV de bază ar fi bine să te gândești la pozițiile pe care îți dorești să lucrezi, precum și la ceea ce vrei să scoți în evidență la capitolul abilități și competențe. Gândește o structură care conține multe paragrafe scurte și listează-ți clar abilitățile, cu ajutorul unor liniuțe. Un astfel de CV va putea fi parcurs foarte repede de recrutori și îți va permite să faci modificări foarte rapide, când este cazul.

Analizează fiecare anunț

O greșeală frecventă pe care o fac candidații aflați în căutarea unui job este că parcurg doar titlul unui anunț de recrutare, nu tot conținutul. Astfel, mulți ajung să aplice „în orb”, fără să știe dacă se pliază sau nu pe cerințele angajatorilor. Așadar, citește integral fiecare anunț de angajare înainte să aplici și fii atent la câteva aspecte:

-abilități pe care le ai, dar pe care nu le-ai trecut în CV;

-abilități pe care le ai, dar care nu sunt suficient de vizibile în CV-ul tău;

-competențe extraordinare pe care le ai și care, de obicei, nu sunt cerute în industria ta de activitate;

– calitățile pe care pare să le valorizeze angajatorul la un posibil candidat.

Numai după ce vei înțelege ce îți lipsește pentru fiecare poziție de care ești interesant îți vei putea ajusta CV-ul în consecință.

Evidențiază abilitățile relevante

Dacă deții o abilitate sau o competență ori ai o realizare care ar putea fi extrem de apreciată de către un potențial  angajator, ar trebui să nu „o ascunzi” la finalul CV-ului. De exemplu, mulți oameni obțin o diplomă, dar ajung să lucrez într-un alt domeniu decât cel pentru care au studiat în facultate. Prin urmare, este foarte probabil să nu o mai treacă în CV facultatea pe care au absolvit-o, deoarece apreciază că nu este relevantă. Totuși, anumiți angajatori pun foarte mare accent pe educația candidaților și preferă să angajeze oameni care dețin o diplomă de studii specifică, indiferent dacă a fost obținută cu 15 ani în urmă.

Renunță la informațiile irelevante

Un recrutor care nu va observa în CV-ul tău calitățile pe care le caută la un candidat, nu te va chema la un interviu de angajare. Așadar, dacă reprezentantul unei companii menționează într-un anunț ce așteptări clare are de la un viitor salarit, din punct de vedere al competențelor căutate, ar fi bine să te asiguri că în CV-ul tău se regăsesc toate lucrurile de care este interesat respectivul angajator. De asemenea, ca să faci loc în CV anumitor abilități sau calități pe care le ai s-ar putea să fie nevoie să renunți la anumite informații, mai puțin relevante. Să nu îți fie teamă să o faci!