Cum să-ți alegi primul loc de muncă

  • 16 mar. 2017, 16:30
  • 628

Piata locurilor de munca e o lume larga, plina de oportunitati si provocari, gata si asteptandu-te sa iti lasi amprenta. Primul lucru este sa afli ce iti place sa faci, bazandu-te pe interesele si aptitudinile tale. Ia decizii potrivite, si nu accepta primul loc de munca care apare in calea ta daca nu ti se potriveste.

Nu te ingrijora ca te obligi pe viata cand accepti un loc de munca. Acele zile sunt de mult apuse. Intotdeauna pastraza o minte deschisa si uita-te dupa o potentiala cariera care sa dezvolte oportunitati. 

Pentru a face o alegere buna a carierei, ai nevoie de: 

- o intelegere clara a persoanei tale: aptitudini, sperante, ambitii, personalitate si limite 
- o buna intelegere a libertatii drumurilor carierei care sunt valabile 
- abilitatea de a-ti potrivi aptitudinile cu oportunitatile de acolo 
- constientizarea circumstantelor tale, incluzand datoriile si presiunea familiei 

Propria evaluare precisa e esentiala in crearea unui CV convingator conducand bine aplicatiile pentru locul de munca si intervievarea. 

Totul e despre experienta

Toti au nevoie sa inceapa de undeva, asa ca nu te astepta sa mergi direct spre o sarcina de management, indiferent de cat de bune ar fi calificarile. Fii pregatit sa urci pe scara, si nu pierde niciodata sansa de a vorbi cu colegii si de a invata de la ei despre diferitele oportunitati ce ti se ofera. 

Daca nu ai prea mult noroc in primirea sarcinii pe care o vrei, experienta de munca si calmul sunt cai bune de a pune piciorul in prag. Plasarile de munca sunt respectate de potentialii angajatori deoarece demonstreaza ca ai initiativa si atat locurile cat si calmul sunt neconditionate, asa ca e usor sa mergi mai departe daca ceva mai mare si mai bun apare. 

In timp ce esti pe un contract pe termen scurt, "miroase" prin organizatie si vezi "oasele" din spatele diferitelor locuri de munca. Vezi daca poti acoperi alte sarcini, vezi despre ce era vorba inainte de obligatia ta. Ai putea fi placut surprins. Pentru a afla ce cauta potentialii tai viitori angajatori vorbeste cu departamentul de resurse umane pentru a vedea care sunt tintele pe care le urmaresc in CV-uri. 

Plasarile se pot transforma adesea in locuri de munca full time asa ca profita de majoritatea oportunitatilor pentru a impresiona. Chiar daca contractul nu e extins, s-ar putea sa isi aminteasca de tine cand o pozitie devine valabila in viitor. 

Odata ce ai gasit un domeniu sau o companie care apeleaza la tine, incepe sa cauti si sa aplici pentru locurile de munca imediat. Daca nu e nimic valabil, intotdeauna se merita sa scrii scrisori in perspectiva catre companii ca sa vezi daca au vreun loc de munca liber care nu e momentan publicat si care ar fi potrivit pentru cineva cu aptitudinile tale.