Cum sa-ti alegi o cariera

  • 17 iul. 2018, 17:11
  • 580

Ganditi-va ce va place sa faceti. Alegeti-va un model: profesor, parinte, vecin, frate sau coleg, pe care il respectati si analizati munca acestuia. Acordati-va timp sa va ganditi ce va doriti si sa potriviti aptitudinile personale cu cele necesare pentru anumite domenii de activitate.

Identificati aptitudinile necesare pentru a face lucrurile care va fac placere. Ganditi-va la ce va pricepeti sa faceti, pentru ca locul de munca sa fie ceva placut si sa nu devina o corvoada. De exemplu, daca va place sa stati in preajma animalelor, puteti sa alegeti o cariera de veterinar, avocat, dresor, confectioner de haine pentru animale, vanzator la pet shop, etc.

Alegeti un domeniu de activitate. Acesta e mai mult decat un simplu loc de munca. Este o zona cu mai multe joburi posibile si trebuie sa luati in calcul pregatirea si interesele personale, atunci cand va alegeti o cariera, care sa va dea sansa de a avea cel putin 5 joburi diferite, in cadrul unui singur domeniu. De exemplu, daca ati studiat ingineria, puteti fi inginer pe santier, manager de santier, sef de birou, trainer sau consultant in inginerie.

Nu va plafonati pe un singur domeniu, atunci cand va ganditi ce v-ar placea sa faceti si ce trebuie sa studiati pentru a avea jobul dorit. De exemplu, multi profesori pot fi editori si publicisti desavarsiti.

Informati-va temeinic in ceea ce priveste calificarea de care aveti nevoie in domeniile care va intereseaza. Apelati la Internet, mergeti la biblioteca sau luati contact direct cu sursele de informare. Puteti apela, de asemenea, la ajutorul consilierului scolar, la autoritatile comunitare sau la cineva din cadrul universitatii pentru a primi suport in alegerea carierei si in dezvoltarea personala.  

Gasiti persoane care lucreaza in domeniul de activitate ales si invatati de la ei. Odata ce ati ales o meserie, luati legatura cu cineva care are experienta in acel domeniu, care sa va ajute cu sugestii, sfaturi sau chiar un stagiu de practica.

Analizati alegerea unui domeniu in functie de propriile perceptii si de informatiile adunate. Ganditi-va la sfaturile primite, la parerile celor care lucreaza in respectiva meserie, la informatiile adunate din alte parti si la ce sentimente aveti fata de potentiala cariera, pentru a vedea daca respectiva meserie va atrage in continuare. Daca faceti prea multe compromisuri, s-ar putea sa regretati alegerea facuta, asadar este important sa va ganditi bine, inainte de a alege o cariera.  

Inscrieti-va intr-un program de educare sau de formare util in cariera aleasa. Daca sunteti inca la universitate, nu neglijati faptul ca puteti profita de anumite sanse, de a munci in domeniul ales, ca voluntar sau sa faceti practica platita. Astfel, veti avea sansa sa acumulati experienta si sa vedeti ce fel de persoane lucreaza in acel domeniu.

Pastrati-va optimismul. Odata ce v-ati terminat studiile si v-ati ales cariera mult visata, cel mai important lucru este sa aveti o atitudine pozitiva fata de viata si sa nu va temeti de schimbarile inevitabile, ce fac parte din lumea reala, in continua schimbare.