Cum să te pregateşti de interviu cu ajutorul filmelor de Hollywood

  • 19 iul. 2017, 11:51
  • 1 624

Ai participat la zeci de interviuri și deja ai un scenariu bine pus la punct cu strategii de reușită. Știi deja zilele norocoase, cum să zâmbești și ce glume să faci. Urmează să ai o nouă întâlnire cu un recrutor, iar unul dintre cele mai bune exerciţii pe care poţi să-l faci este să urmăreşti interviurile din filmele de la Hollywood.

Interviul pentru un job poate fi amuzant, intempestiv sau chiar simpatic dacă reușești să fii pe placul recrutorului. Actorii de la Hollywood s-au întrecut pe ei înșiși la interviurile de recrutare, iar filmele de comedie în care au jucat devin adevărate lecții în carieră.

Iată cea mai bună selecţie de interviuri prezentată de www.smartrecruiters.com.

Morning Glory (Matinal cu scandal)

Becky Fuller (Rachel McAdams) din filmul „Morning Glory“ a fost concediată de la matinalul local „Good Morning New Jersey“, însă nu renunță și îşi trimite CV-ul la mai multe televiziuni. Primește un apel de la televiziunea IBS, pentru un post de producător al matinalului cu audienţe sub așteptări „DayBreak“. Becky se hotărăște să ia acest interviu. Se întâlnește cu Jerry Barnes, directorul executiv şi recrutorul pretenţios de la „DayBreak“. Becky, în disperarea ei, vorbește prea mult și folosește clișee precum: „am nevoie de cineva care să creadă în mine“, „pot să reușesc“, „lucrez mai mult decât oricine altcineva“.

Sfat pentru candidaţi: Oferă exemple concrete prin care să arăţi că eşti persoana potrivită pentru un job şi evită clişeele.

Step Brothers (Frați vitregi)

Brenan și Dale din filmul „Step Brothers“ sunt doi bărbați șomeri care la aproape 40 de ani locuiesc cu părinții lor și depind financiar de ei. Se comportă copilărește și nu intenționează să-și găsească un job până când mama lui Brennan şi tatăl lui Dale, Robert, se căsătoresc. Brenan şi Dale devin fraţi vitregi. Părinţii îi avertizează să-şi găsească de lucru în următoarea lună, altfel vor fi daţi afară. Tatăl Robert chiar le fixează câteva interviuri, însă frații vitregi reușesc să ofenseze recrutorii. Vestimentația festivă, lipsa abilităților, comentariile nepotrivite și întrebările mult prea personale sunt principalele motive pentru care sunt respinși la interviu.

Sfat pentru candidaţi: Cheia unui interviu reușit este practica. Urmărește tutoriale, chiar simulează interviuri cu prietenii și îți vei îmbunătăți abilitățile pentru întâlnirea cu recrutorul.

The Internship (Stagiarii)

Cum să obţii un job pentru care nu eşti calificat? Cel mai bun exemplu sunt oamenii de vânzări Billy McMahon şi Nick Campbell  din „The Internship“. După ce angajatorul lor a dat faliment, Billy a aplicat la un internship la Google atât pentru el, cât şi pentru prietenul său, Nick.

Recrutorii au imaginea candidatului potrivit pentru job, dar nu ştiu persoana care îi va face să-şi schimbe perspectiva în urma conversaţiei. La Google, perspicacitatea şi modul de gândire fac diferenţa.

Iată care sunt cele mai importante lecţii din interviul lui Billy şi Nick la Google.

Perseverează: Întrebările de la Google pun în dificultate candidaţii şi mulţi sunt tentaţi să facă o pauză. Există, însă, şi persoane care se diferenţiază prin modul în care gândesc. Când sunt întrebaţi: „Eşti micşorat până ai înălţimea unei monede şi aruncat într-un blender. Ce faci?“ „Te întinzi şi te bucuri de briză.“, răspunde Nick.

Citează experienţa relevantă: Chiar dacă te întrebi cum ar fi viaţa ta de monedă într-un blender sau câte mingi de golf intră într-un autobuz de şcoală, experienţa e mai presus de orice documentare pe Google. Când recrutorul spune că blender-ul funcţionează continuu, Nick îl contrazice şi îi spune că a vândut blendere, chiar cel mai bun model care pot funcţiona continuu 10-11 ore.

Condu discuţia astfel încât să vorbeşti despre ceea ce îţi place. La interviul de la Google conversaţia despre blendere a ajuns la o discuţie despre cum să salvezi viaţa. Contează să fii orientat spre a schimba lumea şi să ai abilităţi de comunicare.

‘Mrs. Doubtfire’ (Tăticul nostru trăsnit)

Daniel Hilliard (Robin Williams) sau „Mrs. Doubtfire“ este un actor care își pierde job-ul şi este pe punctul de a rămâne şi fără custodia celor trei copii ai săi în favoarea fostei lui soții Miranda (Sally Fields). Merge la întâlnirea cu asistentul maternal pentru a-l convinge să obțină custodia copiilor. Asistentul maternal îl întreabă ce știe să facă, ce abilități speciale are, iar Daniel spune că poate să imite mai multe voci și oferă o scurtă demonstrație, chiar dacă talentul și reprezentația sa nu au nimic de a face cu motivul întâlnirii cu asistentul maternal.

Sfat pentru candidaţi: În cadrul unui interviu, este recomandat ca răspunsurile să fie concentrate pe cerințele și responsabilitățile job-ului.

American Beauty (Frumusețe americană)

Lester Burnham (Kevin Spacey) din filmul „American Beauty“ vrea să se angajeze la un fast food. Vânzătoarea îi analizează maşina şi costumul și îi spune că nu au job-uri pentru manageri. Lester vrea un job cu cele mai puține responsabilități și în scurt timp ajunge la interviu. Îl ignoră pe team lider care îi spune că nu a mai lucrat într-un fast food de acum 20 de ani. Mai mult decât atât, consideră că nu au fost evoluții tehnologice majore în fast food.

O atitudine pozitivă era cea mai potrivită, ar fi avut şanse de reuşită dacă arăta că se simte confortabil să lucreze în echipă sau preferă să sprijine liderii și să faciliteze munca unei echipe. Prin atitudinea arogantă, Lester își reduce șansele sale de a fi angajat. 
Sfat pentru candidaţi: Chiar dacă crezi că ești mai experimentat decât recrutorul, nu arăta acest aspect. Realizează că ai de câștigat de pe urma fiecărei interacțiuni.