Cum să supraviețuiești unui șef toxic

  • 10 nov. 2017, 11:56
  • 893

Dacă nu te-ai confruntat niciodată cu un șef care să te persecute gratuit, să te șicaneze fiindcă i se pare că te simți prea bine, să-ți facă zile negre pentru că așa are chef, felicitări sincere! Aș recomanda însă să citești în continuare pentru că nu se știe niciodată când poți da peste un șef toxic. Better safe than sorry. Dacă ai trecut deja printr-o astfel de experiență la job sau, și mai rău, în momentul ăsta te confrunți cu o situație similară, avem pentru tine câteva sfaturi.

Din păcate, eu mă număr printre ghinioniștii care au trecut prin asta. Nu o dată, de două ori. Din păcate sau din fericire, căci am avut niște lucruri de învățat chiar și din contextele astea toxice de la job. Lucrul cel mai grav pe care un astfel de superior îl poate face e să-ți afecteze încrederea de sine, să ajungi să crezi ce zice și să te vezi prin ochii lui, iar asta se va reflecta direct asupra productivității tale la job.

Cum recunoști un șef toxic?

Indicii sunt multe, trebuie doar să știi să te uiți la ele și să le recunoști. Uite câteva lucruri care ar trebui să te pună pe gânduri:

  • Tu sau colegii tăi sunteți subiect de bullying la locul de muncă.
  • Orice ai face nu e bine.
  • Tu nu ai niciodată dreptate, el are mereu.
  • Are tendința de a infantiliza angajații (în calitatea lui de „părinte” el deține adevărul suprem, iar tu, „copilul”, habar n-ai ce se întâmplă pe lumea asta).
  • Se poartă urât cu angajații și poate merge până la a-i umili de față cu toată lumea pentru a arăta cine e, de fapt, șeful.

În cele mai multe dintre cazuri, astfel de reacții vin dintr-o nesiguranță fantastică, fie ea profesională, personală sau o combinație între cele două.

În cazul nesiguranței profesionale, șeful se poate simți amenințat de faptul că tu îți faci treaba bine și, la nivel de inconștient (atenție, nu își dă seama de asta, doar reacționează pe baza unor lucruri pe care le simte, dar nu le identifică), crede că îi poți lua locul. Chiar dacă nu sunteți pe posturi concurente, pentru el asta nu înseamnă nimic. Faptul că tu știi îi amplifică nesiguranța profesională, iar atunci mecanismul lui de apărare va fi să te pedepsească pe tine, să-ți scadă încrederea de sine și, ulterior, din cauza asta să te facă să performezi mai prost ca să nu se prindă și alții că el nu știe și să își piardă poziția de putere.

În cazul unei nesiguranțe personale, simplul fapt că tu ai o viață personală ok, că pleci în câte vacanțe vrei, că te îmbraci într-un anumit fel și el n-are curajul s-o facă, poate declanșa un astfel de comportament de persecuție. Triggerul poate fi unul în aparență banal, pueril sau superficial, nu încerca să găsești o explicație rațională pentru că factorii implicați sunt mai mult de ordin emoțional.

Ce e de făcut

În primul rând ar trebui să știi că nu meriți un astfel de tratament – dacă e un gratuit, evident; dacă e ceva adevăr acolo, poate ar trebui să vezi ce ai de îmbunătățit – și că nu ar trebui să-l tolerezi chiar dacă el vine de la un superior.

1.Admite că e o problemă și că îți poate afecta jobul

E foarte important să știi să recunoști un șef toxic și, mai departe de asta, să poți să prevezi cum îți poate impacta activitatea profesională pe termen mediu și lung. Primul pas în orice problemă de orice ordin e acceptarea. Acceptă că te confrunți cu un șef toxic și pregătește-ți un plan de acțiune.

2.Nu-l lăsa să-ți afecteze self esteem-ul

După ce ai identificat corect situația, analizează la rece ceea ce ți se spune. Pune pe foaie tot ce „nu faci bine” conform feedback-ului de la șef și încearcă să-ți dai seama cât sâmbure de adevăr e acolo (se poate să nu fie niciunul). Dacă e nevoie, cere părerea unui coleg neimplicat – întotdeauna ajută o opinie obiectivă, din afară, pentru că tu ești prea „prins” în ele. E un exercițiu foarte bun pe care să-l faci pentru a nu îți lăsa stima de sine să fie afectată.

3.Analizează situația

E ceva ce ai făcut să înrăutățești situația? Ai cum s-o îmbunătățești? Poate modul în care tu îi răspunzi accentuează și mai mult comportamentul abuziv. Încearcă o vreme o abordare nouă și vezi dacă situația se rezolvă. Dacă nu, treci la pasul următor.

4.Nu-ți fie frică să vorbești!

E important să știi că nu ești singur și că foarte multă lume se confruntă cu fenomenul de bullying la locul de muncă, de multe ori chiar din partea unui șef toxic. Spune-ți și tu povestea aici, au făcut-o și alții. Este site-ul oficial al proiectului Bull, cu testimonialele-povești despre situații de bullying la locul de muncă, având ca scop atragerea atenției asupra fenomenului. Și, cel mai important, nu-ți fie frică să vorbești cu colegii de la HR – asta vine de la o persoană care făcut asta în ambele cazuri de șefi toxici, de fiecare dată cu o rezolvare favorabilă mie.