Cum să ieși din rutina obositoare și să prosperi în munca ta

  • 30 mar. 2017, 16:14
  • 1 287

Rutina este o parte inevitabila a vietii si din punct de vedere psihic este chiar sanatosa. Insa atunci cand programul si activitatile nu se schimba aproape niciodata, cand rutina acapareaza viata in toate aspectele sale, apare monotonia, plictisul si de cele mai multe ori lipsa de motivatie. Senzatia tipica si neplacuta ca iti doresti sa faci ceva si nu stii ce sau stii ce vrei, dar nu ai timp, finante, chef sau esti prea obosit sa faci ceva nou.

Cum ne afecteaza munca aceasta senzatie? Cand te simti prins, inchistat intr-o rutina de tipul munca-acasa, aceasta incepe sa iti fie afectata creativitatea, dorinta de a munci si cel mai grav, aceasta monotonie poate aduce un episod depresiv. Rutina si monotonia devin obositoare psihic, iar acest lucru poate afecta aproape fiecare aspect al vietii noastre.

Poate parea un lucru destul de simplu, insa sa scapi de obiceiuri sau de rutina implica sa iti pacalesti creierul. Creierul uman este setat pe tipare. Orice lucru il facem prea des (inclusiv ganditul intr-o anumita directie, intr-un anumit mod si asa mai departe) devin un obicei. Din nefericire creierul uman nu este deschis spre schimbari. Pentru a crea obiceiuri noi ai nevoie de determinare si perseverenta.

1. Determina unde este blocajul

Primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa ne intrebam unde ne impotmolim, care este activitatea sau programul din cauza caruia am ajuns la suprasaturatie. Ce bariera ti-ai creat prin a iti spune lucruri negative (lipsa de bani, timp, oboseala excesiva)? Ce poti sa faci ca sa spargi aceste bariere? Iti poti schimba programul pentru a avea mai mult timp inainte sau dupa orele de munca?

2. Vizualizeaza obiectivul

Multi oameni renunta la ceea ce isi propun inca dinainte de a incepe pentru ca nu reusesc sa gaseasca rostul in a face ceea ce isi doresc.  Din fericire nu trebuie sa gasim un inteles anume a ceea ce facem, trebuie in schimb sa setam un obiectiv.  Intreaba-te spre exemplu de ce iti doresti sa fii mai activ? Pentru a nu te mai durea spatele?  sa ai mai multa energie? sa scapi de stres?

3. Ai grija ce intrebari iti pui!

Sunt lucruri pe care ni le spunem si ne trag in jos. Pe masura ce ne intrebam lucruri de tipul „dar daca?” sau „daca nu pot?” ne pierdem curajul de a mai face sau incerca pe cat posibil sa amutesti acele intrebari. Incearca sa te gandesti la lucrui care iti aduc bucuria sau vizualizeaza momentul in care ai obtinut ce ti-ai dorit.

In final, tot ce iti mai trebuie e rabdare si perseverenta pentru a iesi din rutina.

Obiceiurile vechi mor greu, spune o vorba. Adevarul este ca nu trebuie sa fie vorba despre un viciu pentru a fi greu sa scapi de un obicei. Un lucru la fel de toxic precum tutunul este sa te gandesti prea mult la lucruri negative sau sa iti gasesti mereu scuza pentru a nu face ceva ce iti doresti sau stii ca te-ar face sa te simti fericit. Lucrurile ar fi mai simple daca nu am simti mereu nevoia sa ne intoarcem la lucrurile cu care suntem obisnuiti.

Tocmai pentru ca avem tendinta de a regresa la obiceiurile vechi trebuie sa incercam sa gandim pozitiv, sa vizualizam constant obiectivul si sa incercam sa facem constant ce ne-am propus.