Cum femeile din Moldova dau tonul schimbărilor în societate şi afaceri

  • 13 mar. 2019, 15:41
  • 539

În primăvara aceasta USAID Moldova te invită să cunoşti femeile care dau tonul schimbărilor în societate şi afaceri. În contextul zilelor dedicate celebrării femeii, USAID Moldova a prezentat două istorii de succes de liderism feminin din două localități rurale.

Acestea aparțin Alei Agrici din satul Mileștii Mici, raionul Ialoveni care a decis, împreună cu surorile sale, să se implice în administrarea vinariei de familie și, în scurt timp, a înregistrat rezultate ce demonstrează o schimbare durabilă și Svetlana Bivol, bibliotecara din satul Răzeni, raionul Ialoveni, o doamnă care dă dovadă de un activism civic de invidiat și care realizează lucruri frumoase pentru comunitatea sa.

Ambele realizează și se implică în acțiuni concrete de a schimba lumea în care trăim în bine și ambele au progresat în activitatea lor grație suportului oferit de USAID Moldova prin intermediul Proiectului de Competitivitate, care este finanțat și de Guvernul Suediei, și a programului Novateca.

385A5404

Ala Agrici, până a produce vin, a activat în domeniul financiar. Acum 7 ani a decis să se implice în afacerea fondată de părinți în anul 2000. Ala a fost sustinuță în acestă decizie de către cele două surori, Tatiana și Felicia. Acum toate trei cu succes continuă sa dezvolte vinăria Agrici din raionul Ialoveni.

Ala Agrici, director comercial Agrici Wine: „Temelia vinăriei a fost pusă în anul 1958. Pe parcursul a 60 de ani a fost produs și comercializat doar vin în vrac. În anul 2000 părinții au procurat această vinărie și au dat start modernizării. Însă, după embargoul impus de Federația Rusă pieței vinicole din Moldova, vinăria Agrici a suferit pierderi majore. Abia după ce am reorientat strategia vinăriei spre vinurile de calitate și am beneficiat de susținere complexă din partea Proiectului de Competitivitate, finanțat de USAID și Suedia, am înțeles că putem avea succes atât pe piața locală, cât și la export. Am înlocuit echipamentele mai vechi cu altele mai noi. Suntem preocupaţi de controlul calității de-a lungul întregului proces de producție, de la prelucrarea strugurilor până la distribuția vinului. Ulterior, am investit în înfiinţarea plantaţiilor noi de viţă de vie, cu scopul de a asigura o calitate mai bună a strugurilor și am diversificat soiurile plantate. Acum, turismul vinicol este următorul nostru proiect, care ne insuflă sperață”.

Agrici Winery este una din cei 167 de beneficiari în industria vinicolă ai Proiectul de Competitivitate, finanțat de USAID și Guvernul Suediei care are drept scop orientarea industriei vinicole din Moldova de la producția de vin în vrac la vin îmbuteliat și diversificarea piețelor de export.

Până în 2016, vinăria producea exclusiv vinuri în vrac. Graţie suportului oferit în cadrul Proiectului de Competitivitate prin grant pentru echipamente moderne, asistență de marketing și crearea identității vizuale, promovare șiconsultanță și mentorat în producerea vinului de calitate, Agrici Wine și-a schimbat strategia și din 2016 a început să producă vin îmbuteliat. La 1 litru de vin îmnuteliat, vinăria Agrici înregistrează o valoare adpugată de 4 ori mai mare decât la producerea unui litru de vin în vrac. În 2019, la doar 2 ani de la îmbutelierea primei sticle de vin, Agrici Wine face export în țări din UE precum Suedia, România și Elveția, precum și pe piața asiatică în China.

Familia Agrici are o abordare sustenabilă în raport cu afacerea lor și este preocupată de dezvoltarea comunității. Aceasta susține o echipă locală de fotbal, iar cea mai mare parte din strugurii procesați sunt procurați de la fermierii din zonă.

Steve Welker, Manager de proiecte economice, USAID Moldova: „Ne bucurăm pentru orice act de susținere a femeilor din diverse domenii. Dezvoltarea industriei vinicole în Moldova pentru noi este o prioritate, deoarece în acest mod noi contribuim la crearea unor posturi de muncă în localitățile rurale și oferim oportunități tinerilor pentru a rămâne în țară”.

385A5682

Cea de-a doua protagonistă este Svetlana Bivol, bibliotecara din satul Răzeni, raionul Ialoveni. Biblioteca locală a fost una din cele peste 1000 de biblioteci din țară care au fost modernizate şi dotate cu tehnologii de ultimă generaţie prin programul „Novateca”, susținut de către USAID Moldova și Fundația Gates, și implementat de IREX.

Svetlana Bivol a fost o femeie activă și dornică de a ajuta comunitatea din care face parte. Acum 7 ani a început să administreze biblioteca din sat, în paralel profesând şi limbă română. Din 2016 a început sa se implice mai activ în programul Novateca, fiind o participantă fidelă a tuturor proiectelor organizate în cadrul acestuia.

Motivaţia Svetlanei Bivol a fost de a crea un centru comunitar atractiv pentru fiecare locuitor al satului. Ca urmare a suportului oferit în cadrul programului Novateca, la bilbioteca a fost fondat „Clubul de animații ”. Aici copiii învață cum să utilizeze aplicația Movie Maker și să-și creeze propriile filme cu desene animate. Atelierul a devenit „vedeta” bibliotecii care a trezit un mare interes și din partea colegilor din bibliotecile din satele vecine. Astfel, Svetlana a devenit mentor pentru colegii sai, ajutându-i sa implementeze cu succes proiectul în 25 de biblioteci. În prezent biblioteca concepe și organizează diverse ateliere atât pentru copii, cât și pentru maturi.

Svetlana Bivol, bibliotecară, s. Răzeni: „Biblioteca noastră a devenit un loc unde fiecare își poate găsi o activitate pe plac. Împreună cu câteva doamne am fondat Clubul Femeilor, unde ne adunăm și organizăm activități în folosul comunității. Copiii pot participa la diverse ateliere de creație cum ar fi „Micii ingineri”, unde învață ce este energia alternativă, „Meșterașii”, unde confecționează lucruri interesante din materiale reciclabile sau „Clubul de animații”. Sunt foarte mulțumită de suportul oferit de USAID Moldova și sper că vom mai beneficia de astfel de proiecte de rezonanță națională”.

Diana Cazacu, manager de proiecte USAID Moldova: „Programul Novateca a fost implementat de IREX Moldova, cu susținerea Fundației Gatesși USAID Moldova. Acest program a avut scopul de a facilita transformarea bibliotecilor din Republica Moldova în instituții comunitare vibrante. Deși programul s-a încheiat în noiembrie 2018, ne bucură faptul că programele și serviciile oferite în cadrul bibliotecilor în continuare vor schimba în mod pozitiv viața oamenilor din Moldova. Și liderii ca Dna Bivol vor aduce o valoare adăugată la investiția donatorilor prin activitatea sa focusată pe oamenii și necesitățile lor”.

Despre USAID Moldova

Proiectele finanțate de către USAID în Moldova sporesc competitivitatea în domeniile cele mai importante ale economiei naționale, ameliorează mediul de afaceri şi creşterea economică. USAID participă activ la implementarea proiectelor de dezvoltare durabilă a țării noastre, accentul fiind pus pe programele care au un impact direct asupra vieții cetățenilor.