Criza de lucrători medicali se adâncește

  • 10 aug. 2018, 11:18
  • 2 908
  • 17

Doar Chișinăul e mai asigurat cu cadre medicale, aici fiind concentrate practic cele mai importante spitale din țară. În schimb, raioanele sunt nevoite să caute ani la rând specialiști, care încă se lasă așteptați.

Situația e aceeași aproape în toate centrele raioanele. Doar numărul locurilor vacante este diferit. Variază de la câteva zeci până la peste 100. Managerii de spitale spun că sunt nevoiți să prelungească de câteva ori termenele de concurs în speranța că poate ajunge și la ei un specialist.

De exemplu, spitalul raional din Glodeni are plasat pe pagina web un anunț de angajare a 29 de medici de diverse specialități și un asistent medical în sala de operație. Instituția caută, inclusiv pentru secția consultativă și asistența medicală de urgență, oftalmolog, urolog, pediatru, internist, radiolog, traumatolog, ginecolog-obstetrician, etc. instituția îi vrea pe jumătate de salariu.

Directorul instituției, Vasile Lazăr, a menționat pentru Sănătate INFO că în mare parte are nevoie să-i înlocuiască pe medicii pensionari, care reprezintă 47 la sută din personal, dar și să acopere locurile vacante unde nu există niciun doctor. Acum o săptămână anunțul de angajare expira la sfârșit de iulie. Astăzi vedem că este prelungit până la sfârșit de august.

Spitalul, spune managerul, se confruntă cu lipsa de cadre deja de 10 ani.

„De zece ani nu avem așa cadre și nici nu vin. Problema nu a apărut acum. În anii 2015, 2016 și 2017 s-au angajat câte doi specialiști tineri. În ultimii trei ani am angajat șase specialiști tineri, printre care reanimatolog, un medic obstretician-ginecolog și un medic chirurg”, a declarat Vasile Lazăr care a subliniat că toți specialiștii sunt originari din raionul Glodeni.

Pentru a acoperi lipsa specialiștilor, unii dintre medici sunt nevoiți să consulte pacienții și pe alte probleme decât cele pentru care au primit licență.

„Așa și ne descurcăm, nu avem încotro. În fiecare lună noi reînnoim această listă de cadre și o trimitem Ministerului Sănătății”, explică resemnat Vasile Lazăr.

Ca să le poată oferi salarii mai mari, medicii sunt nevoiți să cumuleze mai multe funcții.

„Medicii chirurgi primesc mai mult, iar cei cu profil terapeutic mai puțin. Un tânăr specialist poate ridica un salariu de 4.500 de lei, dacă va lucra doar pe un salariu. Majoritatea medicilor lucrează pentru un salariu jumătate. Salariul mediu pe instituție pentru funcția ocupată este de peste 6.000 de lei”, a adăugat directorul.

Întrebarea despre cât de motivante i se par salariile oferite de instituția pe care o conduce i se pare provocatoare lui Vasile Lazăr. Acesta ne-a dat de înțeles că este de prisos să-l întreb dacă 6 mii de lei, de exemplu, l-ar motiva pe un specialist să lucreze într-un spital raional.

Cei mai mulți dintre medicii din spitalul de la Glodeni au peste 65 de ani, afirmă Aliona Mârza, șefa secției resurse umane. O parte dintre ei au trecut chiar și de 80. De exemplu, instituția are doi oftalmologi în vârstă de 79 de ani, care visează să vină cineva mai tânăr în locul lor.

 „Anunțul se repetă lunar pentru că nimeni nu depune dosare. Personalul medical mediu avem, însă ne mai trebuie câteva asistente medicale care să locuiască în orașul Glodeni, deoarece e nevoie să lucreze în blocul operator, iar pensionarii așteaptă cu nerăbdare să vină tinerii specialiști medici să-i înlocuiască, pentru că sănătatea nu le permite să mai muncească. De exemplu, cei doi ORL-iști se rânduiesc. Ba unul e în concediu medical, ba altul. Ei sunt nevoiți să lucreze, pentru că nu are cine-i înlocui”, a explicat Aliona Mârza.

Nici facilitățile oferite de stat și autoritățile locale nu-i mai atrage pe tinerii specialiști în raioane. Practica arată, spune Mârza, că tinerii ajung într-un spital de provincie mai mult din obligație și pentru a primit acel ajutor financiar de 45 de mii de lei. După trei ani, pleacă.

„Tinerii specialiști care vin în raion o fac din obligație. Ei sunt repartizați de minister după ce termină rezidențiatul.  Activează trei ani până când primesc banii de la stat, capătă experiență și apoi pleacă”, povestește șefa resurselor umane.

Ultimii șase tineri specialiști care au ajuns la spitalul din Glodeni au fost repartizați de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Aliona Mârza spune că nu există nicio certitudine că ei vor rămâne mai mult de trie ani de zile.

Spitalul din Glodeni nu este singurul care se confruntă cu lipsa acută de specialiști. De exemplu, Spitalul raional din Edineț caută specialiști pe 20 de poziții, cel de la Orhei - 25 de medici și 26 de felceri, moașe și asistenți medicali.

La Cahul, în sudul țării e și mai grav. Instituția are nevoie de  70 de medici, asistenți medicali, moașe și felceri.

Spitalul din Cantemir are peste 20 de funcții vacante, pentru unele dintre ele e nevoie de doi și chiar trei specialiști. De exemplu, instituția medicală are trei locuri vacante pentru anesteziologi-reanimatologi, două pentru neurologi și două - pentru ftiziopneumologi. Pe lângă documentele de bază, instituția spune că viitorii angajați trebuie să aibă reputație ireproșabilă, să respecte oamenii, să aibă spirit de echipă, să fie diplomați, creativi, flexibili, disciplinați, responsabili, rezistenți la stres și să vrea să se dezvolte continuu.

Ceva mai bine la capitolul asigurare cu cadre medicale este la spitalul din Sângerei. Instituția caută doar 8 specialiști, printre aceștia un oftalmolog în secția consultativă, un internist, un ORL-ist, doi anestiziologi-reanimatologi în secția de terapie intensivă, un farmacist pentru spital, un bioinginer și un farmacist-laborant cu studii superioare.

Spitalul Municipal Bălți are peste 40 de funcții vacante, iar la Spitalul raional Ungheni ultimul anunț de recrutare a asistenților medicali e din 27 iulie.

La Nisporeni, conducerea spitalului a anunțat concurs de angajare pentru 22 de specialități, funcții vacante fiind mai multe. Managerul instituției, Lidia Crăciun, afirmă că în general spitalul este asigurat cu cadre în proporție de 85 la sută. Problema cea mare este că instituția nu poate asigura continuitatea specialiștilor. Și la Nisporeni muncesc mulți medici pensionari, care ar vrea să plece la odihna bine-meritată, însă nu prea au pe cine lăsa în loc. 

„Eu privesc în viitor. dacă ar veni să lucreze tineri în spital, atunci specialiștii care sunt deja la pensie i-aș lăsa să plece. E bine ca între generații de specialiști să fie continuitate, dar la noi e ruptură. Mai cred că în spitale situația nu este atât de gravă, deși și aici e criză de medici. cea mai mare problemă e în sate, unde lipsesc medici de familie. Acest lucru se răsfrânge direct asupra spitalelor, pentru că tot fluxul de pacienți ajunge la noi, din cauză că nu au medic acolo. în raion nu sunt 15 medici de familie. Vă dați seama că e vorba de jumătate de raion”, a menționat Lidia Crăciun pentru Sănătate INFO.

De altfel, Guvernul a încercat să-i convingă pe tinerii specialiști să meargă să lucreze în raioane, oferindu-le o indemnizație unică de 45 de mii de lei, pe care o achită în trei tranșe, pe parcursul a trei ani. De asemenea, a fost schimbată și metodologia de calculare a salariilor în primul rând pentru a-i atrage pe tineri în provincie. Unele administrații locale încearcă să le ofere acestora și facilități pentru locuințe, iar unii politicieni fac apel și speră că patriotismul lucrătorilor medicali îi va ține acasă și îi va determina să lucreze și în instituțiile medicale din sate și raioane. Deocamdată niciuna dintre aceste facilități nu a fost suficient de convingătoare, decât cu mici excepții. Tinerii spun că pe lângă salarii și loc de trai mai au nevoie ca localitățile să aibă infrastructuri dezvoltate, școli și grădinițe moderne, să li se ofere posibilități de dezvoltare profesională, ceea ce deocamdată, în opinia lor, lipsește.