Consiliul Educațional al CNSM a trasat repere în activitățile sale

  • 25 feb. 2019, 16:38
  • 491

Institutul Muncii continuă să acorde asistență metodică și logistică în or­ganizarea și desfășurarea activităților educaționale centrelor sindicale național-ramurale și altor structuri sindicale. Pe parcursul anului, peste trei mii de persoane au participat la diverse activități educaționale orga­nizate în incinta instituției. Despre acest subiect, dar și despre altele, s-a discutat recent la ședința Con­siliului Educațional al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

Membrii acestuia au evaluat activitățile desfășurate în anul 2018 în incinta In­stitutului Muncii și au discutat despre prioritățile în domeniul educațional pen­tru anul curent.

„A fost un an destul de fructuos, pen­tru că, în principiu, planul educațional pentru 2018 a fost îndeplinit cu succes. Principalele proiecte educaționale, cum ar fi Școala Sindicală, Formarea de for­matori, Școala Negociatorului au avut succes, iar rezultatele se pot vedea. For­matorii sindicali s-au implicat activ în diferite activități. Avem 23 de absolvenți ai Școlii Sindicale, prin urmare, ei se pot fructifica în procesul educațional. Valorificarea surselor oferite de către CNSM pentru procesul educațional s-a desfășurat cu succes. Urmează mai multe evenimente și în anul curent. De asemenea, vom pune accent pe dezvol­tarea infrastructurii și pe alte lucruri pe care încercăm să le îmbunătățim și să le aducem la alt rang în cadrul Institutului Muncii”, ne-a spus directorul Institutului Muncii, Sergiu Stanciu.

Șeful Departamentului Educație și Cercetare din cadrul Institutului Mun­cii, Dorin Suruceanu, s-a referit la do­meniul formării sindicale și cercetării în anul 2018. Potrivit acestuia, pe parcur­sul anului trecut, 21 de centre sindicale național–ramurale au desfășurat, prin intermediul Institutului Muncii, 89 de activități de formare din sursele destinate educației planificate pentru anul 2018, în cadrul cărora au fost instruite peste 2700 de persoane.

„Concomitent, au fost organizate ac-tivități de instruire în domeniul securității și sănătății în muncă, fiind des-fășurate șase cursuri, cu certificarea fina­lă a 264 de participanți. Totodată, au fost realizate și alte proiecte educaționale naționale și internaționale, cum ar fi: Școala Sindicală din Moldova, Școala Negociatorului, Școala Internațională a formatorilor și consultanților sindicali etc. Activitățile educaționale respective ne fac să conștientizăm importanța mișcării sindicale internaționale și a solidarității în această sferă”, a spus Dorin Suruceanu.

La rândul său, președintele CNSM, Oleg Budza, a remarcat activitatea Insti­tutului Muncii. „Trebuie să conștientizăm importanța seminarelor organizate de CNSM. Angajații trebuie să fie bine pregătiți, informați, instruiți, pentru că astfel vor avea de câștigat nu doar ei, dar și angajatorii. Rezultatul obținut va fi unul pe măsură”, a spus Oleg Budza.

Tot în cadrul ședinței, Lilia Franț, șefa Departamentului organizare, educație și informare, s-a referit la realizarea pro­iectului educațional „Școala Sindicală din Moldova”, ediția a VII-a, iar secretarului general al Federației „SINDLEX”, Angela Otean, i s-a conferit gradul I de calificare (nivel național) ca formator sindical.