Conlucrarea cu tinerii înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă

  • 10 aug. 2018, 17:13
  • 649

Pe parcursul I semestru al anului 2018 la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă (AOFM) au fost înregistrate cu statut de șomer 4408 de persoane tinere (16-29 ani), ceea ceconstituie 26,3% din numărul total de șomeri înregistrați în perioada respectivă (16742 pers.). Aufost plasați în câmpul muncii 2460 tineri sau 55,8% din totalul tinerilor înregistrați ca șomeri.

Se atestă o scădere cu 1604 a numărului de șomeri tineri înregistrați față de semestrul I alanului 2017 (6012 șomeri tineri) și a numărului de tineri plasați în câmpul muncii (2966 persoane).Totodată, s-a înregistrat și o scădere a numărului de femei tinere înregistrate și plasate în câmpulmuncii. Astfel, în primul semestru al anului 2018 s-au înregistrat 2118 femei tinere, cu 702 femeimai puține comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut (2820).

Din totalul tinerilor (16-29 ani) înregistraţi la AOFM cu statut de şomer 10,2% au avut studiiprimare, 49,2% - gimnaziale, 10,1% - liceale, medii generale, 18,2% - secundar profesionale, 4,7% -colegiale, 7,6% - studii superioare și postuniversitare. Respectiv, 69,5% tineri nu au nici oprofesie/meserie/calificare și necesită în special antrenare la cursuri de formare profesională.

Pe parcursul semestrului I al anului 2018 au absolvit cursurile de formare profesională 782tineri cu vîrsta cuprinsă 16-29 ani (66,3% din nr. total de absolvenți), cei mai mulți fiind din mun.Chișinău, UTAG, r. Strășeni, etc. Cei mai mulți tineri - 671 (85,8%) au urmat cursuri de calificare,obținând o profesie solicitată pe piața muncii, recalificare – 102 (13,0%), perfecționare - 9 persoane(1,2%). După absolvirea cursurilor, 63,0% dintre tineri au fost plasați în câmpul muncii.

În semestrul I al anului 2018 numărul tinerilor cu statut de șomer care au beneficiat deservicii de informare și consiliere profesională a fost de 7788 persoane. Numărul tinerilor fără statutde șomer (16-29 ani) care au beneficiat de servicii de informare și consiliere profesională a constituit15571 persoane. Majoritatea tinerilor au fost informați referitor la prevederile legislației în vigoaredin domeniul ocupării forței de muncă, locurile de muncă înregistrate în baza de date a ANOFM șicondițiile de ocupare a acestora, modul de completare a CV-ului, scrisorii de motivare și cum să seprezinte la interviul de angajare.Indicatorii care se referă la durata aflării în șomaj a tinerilor, arată că aceștia se integrează pepiața muncii mai repede comparativ cu alte grupe de vârstă. Astfel, ponderea tinerilor care se menținca șomeri cu durata de pînă la 6 luni constituie 35,9%, durata de 6-12 luni – 13,5%, cu durata de 12-24 luni – 3,6% și cu durata mai mare de 24 de luni constituie doar 1,1%.

În semestrul I al anului 2018, din totalul de 1113 de salariați preavizaţi pentru disponibilizare,conform informațiilor prezentate la AOFM de agenții economici, 67 au fost persoane tinere (6,0%).Majoritatea tinerilor preavizați de disponibilizare au beneficiat de servicii de preconcediere, fiindinformați despre serviciile prestate de AOFM și despre situația pieței muncii în general.

În perioada de raportare 17 tineri cu vîrsta de 16-29 ani au fost antrenați în măsuri demobilitate a forței de muncă: 12 tineri au beneficiat de indemnizație unică de încadrare și 5 tineri aubeneficiat de indemnizație unică de instalare.

În semestrul I al anului 2018 au beneficiat de ajutor de şomaj 191 tineri, iar de alocaţie deintegrare/reintegrare profesională 701 tineri.

Conform datelor statistice din baza de date a ANOFM pentru I semestru al anului 2018,persoanele tinere înregistrate ca șomeri (16-29 ani), au solicitat următoarele locuri de muncă:

- fără profesie/calificare: cele mai multe persoane tinere au solicitat munca auxiliară (2032 pers.),hamal (150 pers.), femeie de serviciu (111 pers.), dădacă (101 pers.), muncitor necalificat înagricultură (89 pers.), etc.;

- cu studii secundar profesionale: cele mai multe persoane tinere au solicitat profesia de bucătar(211 pers.), vânzător produse alimentare și nealimentare (234 pers.), cusător (229 pers.), tencuitor(105 pers.), frizer (100 pers.) etc.;

- cu studii medii de specialitate: operator în sectorul de producție (222 pers.), operator lacalculatoare (63 pers.), tehnician (44 pers.), secretară (37 pers.) etc.;

- cu studii superioare: consultant (69 pers.), contabil (56 pers.), economist (26 pers.), jurisconsult(23 pers.) etc.

Cei mai mulți dintre tinerii care se adresează la AOFM se angajează în domenii precum:munca auxiliară (muncitor auxiliar, femeie de serviciu, dădacă, muncitor necalificat în agricultură), industria textilă (cusător, cusătoreasă în industria confecțiilor), industria alimentară (bucătar, bucătarauxiliar), inginerie (asamblor montator în producția de cabluri, montator subansamble), comerț(vânzător produse alimentare, vânzător produse nealimentare), etc.

În scopul creșterii nivelului de integrare profesională pe piața muncii, tinerii au fost ghidați înaccesarea și utilizarea canalelor de informare despre piața muncii: portalul www.angajat.md, Centrulde informare despre piața muncii, Centrul de Apel – Piața Muncii, platforma târgurilor on-line alelocurilor de muncă – www.e-angajare.md. Tinerii au fost încurajați să utilizeze instrumentele derecrutare on-line pentru a-și găsi mai ușor un loc de muncă. Serviciile on-line în domeniul ocupăriiforței de muncă, prestate prin intermediul portalului au impact pozitiv în contextul în care tinerii suntmai flexibili, accesând operativ informațiile referitoare la serviciile prestate de AOFM, locurile demuncă vacante și condițiile de ocupare a acestora.

La 23 mai 2018 s-a desfășurat a VIII-a ediție a Forumului profesiilor „O carieră de succesacasă”, în cadrul căruia a avut loc Tîrgul locurilor de muncă pentru Tineret, organizat de AgențiaNațională pentru Ocuparea Forței de Muncă în comun cu Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncămun. Chișinău. Forumul profesiilor și Tîrgul locurilor de muncă pentru Tineret a fost destinatabsolvenților gimnaziilor și liceelor, tinerilor care își caută primul job, șomerilor precum șipersoanelor angajate care doresc să schimbe locul de muncă. La tîrgul din mun. Chișinău auparticipat 48 agenți economici, care au prezentat 1985 de locuri muncă din diferite domenii.

În lunile mai-iunie 2018, tîrguri ale locurilor de muncă pentru Tineret au fost organizate înteritoriu de 25 agenții pentru ocuparea forței de muncă (AOFM), la care 290 agenți economici auprezentat 4172 locuri de muncă vacante din diferite domenii: industria ușoară, prelucrătoare șialimentară, comerț, finanțe, management, inginerie, prestări servicii, învățământ, etc.

În perioada 23-31 mai 2018, s-a desfășurat Tîrgul on-line al locurilor de muncă,ediția a XVIa,cu tematica „Locuri de muncă pentru Tineret”. Tîrgul on-line a fost accesat pe platforma www.eangajare.mdși a întrunit 150 agenți economici din 28 zone ale țării, astfel în cît persoanele care aufost în căutarea unui loc de muncă, au avut posibilitatea de alege jobul potrivit din cele 3804 locuride muncă vacante disponibile (comerț, medicină, management, învățămînt, industria ușoară, servicii,etc.

Pentru a beneficia de servicii gratuite și suport la angajarea în cîmpul muncii, tineriiinteresați pot să se adreseze la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă în a cărei rază au viza dedomiciliu. Datele de contact ale agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă pot fiaccesate la adresa electronică: http:www.anofm.md/network/agency.

Informaţie utilă pentru persoanele care solicită susţinere la plasarea în cîmpul muncii poatefi găsită pe site-ul www.anofm.md sau primită operativ la Centrul de Apel – Piaţa Muncii, tel. 0-8000-1000, (orele: 08:30-15:30, de luni pînă vineri), apel gratuit din orice localitate a Republicii Moldova. De asemenea, informaţii despre posibilităţile de angajare, locurile vacante pe piaţamuncii şi condiţiile de ocupare ale acestora sunt publicate pe portalul joblist.md