Companiile, invitate la cursul de calificare profesională – ”Elemente ale dreptului concurenţei”

  • 29 sept. 2017, 9:01
  • 562

Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham), în parteneriat cu compania de consultanţă juridică ”ACI Partners”, organizează cea de-a doua ediție a cursului de calificare profesională – ”Elemente ale dreptului concurenţei”. Instruirea se va desfășura în perioada 12 octombrie – 30 noiembrie.

Potrivit AmCham, acest curs are drept scop accentuarea importanței elementelor de bază ale dreptului concurenţei din punct de vedere al esenței lor economice şi încadrarea acestora în sistemul naţional al normelor de drept.

Formatorii cursului sunt:

  • Valentina Novac – economistă cu experienţă de 10 ani în domeniul dreptului concurenţei, care a avut un aport substanțial la elaborarea normelor concurenţiale naţionale, şi
  • Carolina Pârcălab – avocat cu experienţă semnificativă în consultarea, reprezentarea şi apărarea investitorilor străini în domeniul dreptului concurenţei.

Pentru a doua ediție, AmCham își propune, în fiecare zi de joi, pe parcursul lunilor octombrie și noiembrie, să desfășoare sesiuni tematice cu o durată de 3 ore, pentru a asigura o combinare echilibrată a teoriei economice și juridice cu practica de aplicare a normelor de drept al concurenței. La sesiunea de toamnă a cursului sunt așteptați 20 de participanți, atât specialiști din cadrul companiilor-membre ale Camerei de Comerț Americane din Moldova, cât și persoane care doresc să-și dezvolte cunoștințele în domeniul concurenței.

În cadrul primei ediții s-a discutat despre piaţa relevantă, substituibilitatea, puterea pe piaţă, indicele Herfindahl Hirschman. De asemenea, au fost analizate reglementările privind practicile anticoncurenţiale, concentrările economice, concurenţa neloială și au fost elucidate aspecte practice ale unei investigaţii concurenţiale. ”Cursul reușește să devină o punte de transmitere şi perfecţionare a cunoștințelor în domeniul dreptului concurenţei, care se transforma într-o tradiţie frumoasă a AmCham Moldova. Suntem siguri că această tradiţie va contribui la specializarea experţilor economici şi juridici naţionali pentru a-i pregăti să corespundă provocărilor şi dificultăţilor impuse de legislaţia concurenţială”, a explicat directorul executiv al AmCham, Mila Malairău.

Mai multe detalii despre curs și înscrierea pentru participarea la acesta, găsiți aici.

Reglementările concurenţiale ating toate aspectele unei afaceri şi cunoaşterea lor a devenit o necesitate stringentă pentru businessul local. Cadrul concurenţial naţional îşi ia sorgintea în soluţiile dezvoltate, dezbătute, criticate şi adaptate pe parcursul a peste 50 ani în ţările europene. Experienţa acumulată de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova este indispensabilă pentru înţelegerea normelor concurenţiale naţionale. Această înţelegere însă nu poate fi completă dacă normele concurenţiale nu sunt analizate prin prisma realităţilor economice şi juridice ale Republicii Moldova.