CNSM revendică sporuri mai mari pentru muncă în condiţii nocive

  • 11 apr. 2019, 14:25
  • 1 201

Salariaţi din educaţie şi cultură din raionul Glodeni se arată nemulţu­miţi de faptul că noua lege a salari­zării din sectorul bugetar nu preve­de acordarea ajutorului material la ieșirea în concediu anual de odihnă, aşa cum prevedea fostul act legis­lativ.

Mai mulţi angajaţi din aces­te domenii consideră că, odată cu excluderea acestei alocaţii, nu vor avea posibilitate financiară să-şi în­tremeze sănătatea. În acest sens, ei au solictat consultaţia specialiştilor CNSM, care au efectuat recent o vi­zită în raion.

Sergiu Iurcu, şeful Departamentului pro­tecţie social-economică din cadrul CNSM, a precizat că, chiar dacă din Legea nr. 270 cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost exclus ajutorul material la plecarea în concediu anual de odihnă, articolul 165 prim din Codul mun­cii prevede că angajatorul este în drept să acorde anual salariaţilor ajutor material în condiţiile prevăzute de Contractul colec­tiv de muncă, de alt act normativ la nivel de unitate şi/sau de actele normative în vigoare. „Ajutorul material poate fi acor­dat salariatului, în baza cererii lui scrise, în orice timp al anului ori adăugat la indem­nizaţia de concediu.

O soluţie ar fi nego­cierea şi includerea în Contractul colectiv de muncă şi în convenţiile ramurale a unei prevederi privind acordarea ajutorului ma­terial. Astfel, angajatorul urmează să achite ajutor material din economii. Ca soluţie, plata ajutorului material poate fi inclusă nu în fondul de retribuire a muncii a instituţiei, dar la compartimentul ajutoare sociale, din care fac parte şi plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă. CNSM a cerut Ministerului Finanţelor ca plata aju­torului material să fie reintrodusă în Legea nr.270. În anul curent, va fi adoptată o lege de modificare a Legii nr. 270, pentru că există multe carenţe în aceasta din urmă. Sindicatele vor insista ca ajutorul material să fie reintrodus ca plată în lege”, a menţi­onat Sergiu Iurcu.

Şi avocatul CNSM, Anatolie Lupaşcu, a pus accent pe Contractul colectiv de mun­că. „Sindicatele trebuie să negocieze şi să obţină acordarea ajutoarelor materiale în contractele colective de muncă, care au putere juridică, asemenea unei legi”, a re­levat apărătorul.

În hățișul de documente, se pierde esențialul: sporurile pentru condiții nocive.

În alt context, Sergiu Iurcu a opinat că şi bibliotecarii din şcoli, şi cei care activează în bibliotecile publice, trebuie să benefici­eze de spor egal pentru activitate în con­diţii nocive. În acelaşi timp, responsabilul a subliniat că există problemă la achitarea acestui supliment.

„În Legea salarizării nr. 847 din 14.02.2002, anterior era stabilită garanţia minimă – spor de minim 25 la sută din salariu pentru condiţii nocive de muncă şi 50% – pentru condiţii foarte grele şi foarte nocive. Această garanţie a fost însă anula­tă, prin Legea nr. 271, suplimentară la Le­gea nr. 270. Anterior, plata sporului pentru activitate în condiţii nocive nu se achita conform Legii salarizării, dar potrivit pre­vederilor Convenţiei naţionale nr.1. Însă, cu regret, acest document nu a fost revăzut din anul 2004, pentru că nici patronatele nu doresc să accepte negocieri la acest su­biect, iar Guvernul nu avea destule resurse financiare pentru achitarea acestor sporuri. Angajatorul ar putea să achite spor pentru activitate în condiţii nocive atât cât crede el de cuviinţă, pentru că legea prevede po­sibilitatea de plată a suplimentului pentru activitate în condiţii nocive. În acelaşi timp, există Hotărârea Guvernului nr.152 cu pri­vire la cuantumul sporului de compensare pentru munca prestată în condiţii nefavo­rabile, potrivit căreia acest supliment vari­ază de la 100 la 250 de lei, pentru moment fiind aplicate aceste plăţi. Comitetul Con­federal al CNSM a elaborat recent un pro­iect de convenţie privind sporul la salariu pentru activitate în condiţii nocive, pe care îl va înainta spre negociere partenerilor sociali. Documentul prevede că acest spor variază de la 250 la 500 de lei”, a relevat Sergiu Iurcu.

La Glodeni, consultaţiile au fost oferite gratuit membrilor de sindicat, în cadrul Campaniei CNSM „Avocatul sindicatelor”.