Clasificarea miliardarilor lumii

  • 20 dec. 2016, 12:39
  • 721

“E uimitor cum în secolul 21, jumătate din populaţia globului, adică 3.5 miliarde de oameni, poate să deţină la fel de mult ca o mică elită, care ar încăpea într-un autobuz supraetajat", afirma la un moment dat Winnie Byanyima, director al organizației neguvernamentale britanice Oxfam. În anul 2014, Oxfam estimase că 1 % dintre oameni vor poseda mai mult decât restul lumii în anul 2016.

Această predicţie s-a realizat, de fapt, în 2015, cu un an mai devreme. Și iată că acum apar iarăși date care evidențiază faptul că bogații lumii nu sunt nici pe departe o specie pec ale de dispariție! În Statele Unite ale Americii locuiesc cei mai mulţi dintre miliardarii lumii. Informaţiile apar într-un studiu publicat pe portalul HowMuch.net şi realizat pe baza datelor compilate de Institutul Economic Peterson. Clasificarea miliardarilor lumii a fost făcută în funcţie de mai multe criterii. Printre ele se numără sursa averilor, înființarea unei companii, venituri obținute din funcții de conducere și investiții în sectorul financiar.

Aşadar, în Statele Unite ale Americii sunt cei mai mulţi miliardari, 30,2 la sută. Dintre aceştia, cei mai mulţi, 32,1 la sută, au ajuns în acest top după ce şi-au înfiinţat propria companie. 28,9 de procente şi-au moştenit averile. La o diferenţă mică, 26,8 la sută din bogaţii Americii au câştigat de pe urma investiţiilor în sectorul financiar. Cu o pondere mai mică, de 8,4, sunt cei care se află în funcţii de conducere. Minoritari, cu 3,8 procente, sunt americanii care şi-au obţinut averile prin relaţiile politice sau prin exploatarea resurselor.

China, a doua mare economie a lumii, se află la mare distanţă faţă de Statele Unite ale Americii având doar 9,2 la sută din bogaţii lumi.
În plus, are puţini miliardari care şi-au moştenit averile, aceştia cumulând doar doi la sută. La polul opus sunt cei care s-au îmbogăţit în urma înfiinţări unei companii. Aproape la egalitate sunt chinezii care se află în posturi de conducere, de 25 de procente, şi cei care au câştgat de pe urma investiţiilor în sectorul financiar. Puţini sunt şi cei care se află în acest top prin relaţiile politice sau prin exploatarea resurselor, doar 9,2 la sută.

În Rusia, majoritatea miliardarilor s-au îmbogățit mulțumită relațiilor politice. Acelaşi lucru este valabil şi pentru România. Diferenţa este că în Rusia locuiesc 6,7 la sută dintre miliardarii lumii, iar ţara noastră are un procent de doar 0,1 la sută.

Calcule pe sume mari

Bogăţia unora dintre miliardarii lumii a crescut cu 44% începând din 2010, în timp ce cea a celor 3,5 miliarde de persoane cele mai sărace a scăzut cu 41%, preciza, de asemenea, Oxfam într-un studiu, citat de agenţia Reuters. “Problema este că 9 din 10 firme mari şi aproximativ 7.600 de miliarde de dolari deţinuţi de aceste persoane sunt plasaţi în paradisuri fiscale. Dacă, aşa cum este normal, s-ar încasa impozite din veniturile acestor bogaţi, ţările ar obţine anual cu 190 de miliarde de dolari în plus”, a calculat Gabriel Zucman, un profesor de la Universitatea din California.
Tot potrivit lui Zucman, care citează Oxfam, spre exemplu - până la 30% din bogăţia totală a Africii este deţinută în paradisuri fiscale, ceea ce reprezintă pierderi în valoare de 14 miliarde de dolari pentru veniturile fiscale în fiecare an.