Cîte întreprinderi sînt gestionate și deținute de femei

  • 7 aug. 2020, 10:10
  • 1 004

Doar o treime din întreprinderi sînt gestionate și deținute de femei, potrivit unei analize a Biroului Național de Statistică, UN Women și PNUD. 

Deşi participarea femeilor la activitatea de antreprenoriat s-a îmbunătățit în ultimii opt ani, înregistrîndu-se o creștere a participării acestora cu circa 6,4 puncte procentuale (p.p), femeile continuă să reprezinte un potențial de creștere puțin utilizat și o minoritate în cadrul comunității de afaceri, deținînd și gestionînd circa o treime din întreprinderi. 

Aceasta este una din constatările studiului privind perspectiva de gen în dezvoltarea mediului de afaceri, desfăşurat de Biroul Naţional de Statistică (BNS) în anul 2018 și prezentat pe 6 august la un eveniment online. Cercetarea a fost elaborată în cadrul Programului comun ONU „Consolidarea sistemului statistic naţional”, cu susţinerea din partea UN Women Moldova, PNUD Moldova și Suediei. 

Femeile dețin micro-afaceri mai frecvent decît bărbații (90,3% versus 82,3%) și rareori dețin afaceri de dimensiuni mijlocii și mari (1,3% versus 3,3%). Ele mai rar lansează afaceri din proprie inițiativă (cu 12,1 p.p. mai puțin) și mai des apelează la suportul membrilor familiilor (cu 11,8 p.p. mai mult), se constată în studiu. Domeniul comerțului cu amănuntul, serviciilor, hoteluri și restaurante reprezintă interes mai sporit în rîndul femeilor, în timp ce bărbaţii optează mai des pentru domeniul agricol, construcțiilor, transportului și depozitării și TIC. 

Întreprinderile mijlocii și mari deținute de femei participă mult mai activ la activitatea de export: circa 39% din întreprinderile mijlocii (cu 5 p.p. mai mult decît bărbații) și circa 63% din întreprinderile mari (cu 20 p.p. mai mult decît bărbații). În același timp, toate întreprinderile femeilor antreprenoare, cu excepția celor formate din 0-1 salariați, utilizează mai intens facilitățile TIC în activitate, dovedindu-se orientarea acestora spre creșterea eficienței și productivității. 

În același timp, femeile reușesc să dezvolte mai rapid afacerile și să creeze mai multe locuri de muncă. De la înființare, afacerile femeilor au crescut în medie cu 84%, pe cînd ale partenerilor de sex masculin cu circa 78%. Femeile antreprenoare beneficiază în proporție mai mică de sprijin în cadrul programelor de suport antreprenorial comparativ cu bărbații, ponderea femeilor antreprenoare susținute fiind mai joasă decît cota antreprenoriatului feminin la nivel național (23,8% comparativ cu 33,9%) Sursele de date pentru elaborarea raportului au inclus rezultatele cercetării statistice privind dezvoltarea mediului de afaceri, desfășurată de BNS în septembrie 2018, precum și alte anchete pe întreprinderi.