Cinci semne care îţi arată că „eşti în cărţi” pentru angajare

  • 23 ian. 2017, 17:11
  • 770

Interviul a decurs bine, sau cel puţin aşa crezi. Ai fost sigur pe tine și încrezător, ai răspuns cu ușurință la toate întrebările iar angajatorul a avut un comportament prietenos. În acest moment înclini să crezi că vei obține postul, nu? Nu te grăbi. Ai toată încrederea, dar dacă nu eşti foarte atent la modul în care se comportă intervievatorul, s-ar putea să tragi nişte concluzii pripite cu privire la șansele tale de angajare.

Angajatorii dau adesea indicii subtile cu privire la ceea ce gândesc despre o persoană în timpul unui interviu. Uneori, aceste indicii – cum ar fi un interviu ultrascurt sau lipsa unor reacţii ulterioare – sunt un semn că nu eşti în cărţi. În alte situaţii, precum un discurs relaxat, limbajul degajat al corpului, îţi poate sugera că ai făcut o impresie bună. A fi capabil de a „citi” reacţiile unei persoane în cadrul unui interviu îţi dă speranţa că în cele din urmă ai putea fi cel ales, dar nu întotdeauna eşti aproape de adevăr. Ca și în cazul majorității celorlalte lucruri din viață, nu există garanții, mai ales când vorbim de a-ţi găsi un loc de muncă.

E posibil ca intervievatorul să fie plăcut surprins, dar bugetul mic alocat postului respectiv sau alte probleme, cum ar fi un candidat care a urmat după tine şi care a făcut o impresie mai bună, ar putea determina compania să aibă rețineri privind angajarea ta. Din aceste motive, consultanţii în carieră îi sfătuiesc pe cei care caută de muncă să-şi tempereze așteptările chiar și atunci când primesc un feedback pozitiv de la interviu. Chiar dacă intervievatorul spune: „Eşti exact ceea ce căutăm” sau „Suntem încântați că ne-ai găsit”, sau „abia aștept să lucrăm împreună” e posibil să nu primeşti jobul din diferite motive, amintite anterior.  

Cu toate acestea, unele lucruri pe care angajatorii le spun în timpul interviurilor pot fi, în general, considerate semne pozitive. Dacă cele cinci situaţii, enunţate mai jos, se întâmplă, există o șansă rezonabilă să fii angajat, sau cel puțin să treci la următorul nivel în procesul de screening.

1. Ţi se cer referinţe

La cele mai multe companii, verificarea referințelor este ultimul pas în procesul de angajare. Este momentul în care s-au decis deja că vor să te angajeze, dar ei doresc să obţină informaţii în plus înainte de a face pasul oficial. În general, o cerere de referinţe este un semn bun pentru că cele mai multe organizații le solicită doar dacă ai trecut de verificările inițiale, iar ei iau candidatura ta în calcul. Faptul că ţi-au cerut adresa de e-mail a fostului tău şef pentru a cere referinţe nu este o garanție a ofertei, dar este un indiciu că eşti un candidat potențial.

2. Eşti rugat să mai rămâi pentru a discuta mai pe larg

Atunci când un interviu de 30 de minute se întinde până la o oră, e un semn bun pentru perspectivele de angajare. Un interviu mai lung poate semnala faptul că angajatorul este interesat să te cunoască și să afle mai multe despre experiența ta. Pe de altă parte, un interviu foarte scurt este de multe ori un semnal de alarmă. Nouă din zece cazuri în care timpul de interviu a fost mult mai mic decât timpul efectiv alocat e un semn că nu ai primit slujba, potrivit recrutorilor.

3. Eşti prezentat echipei

Atunci când un interviu unu-la-unu se transformă într-o întâlnire cu restul echipei este posibil să ai deja un picior în prag. La acel moment, probabil ai dovedit că eşti persoana potrivită. Acum, intervievatorul vrea să te prezinte potențialilor colegi, astfel încât să se asigure că personalităţile se potrivesc. Dar atenţie la natura întâlnirii ce ţi se oferă! Un tur de birou poate să fie o procedură standard de interviu, dar prezentarea unor lucrători-cheie ar putea fi un semn că eşti următorul angajat.

4. Eşti întrebat despre alte posibilități de angajare

În cazul în care o companie este cu adevărat interesată de tine şi îşi doreşte să te angajeze, ei se vor asigura că nu te vor pierde în favoarea unui alt angajator. Atunci când intervievatorul te întreabă dacă ai mai fost şi la alte interviuri sau dacă ai o altă ofertă pe masă, atunci e un semn că vor să ştie cât de repede trebuie să ia o decizie. Aţi început cu adevărat căutarea sau doar „testaţi apele”? Sau „aveți alte oportunități solide”? Aceste întrebări îi ajută pe angajatori să știe dacă e nevoie să-și intensifice ritmul lor de angajare, astfel încât să nu te piardă.

5. Ţi se dă un timp concret de aşteptare

Atunci când angajatorul spune „mai avem câţiva candidați la interviu” sau „vă vom contacta în curând” este greu să îţi dai seama în ce situaţie te afli. Angajatorul este evaziv, fie din politețe, fie pentru că ar prefera să păstreze opțiunile deschise. Atunci însă când angajatorul îţi spune că vei avea un răspuns la o dată precisă pentru că până atunci ei vor lua o decizie, poate fi considerat un semn bun.