Cinci lucruri pe care trebuie să le faci dacă urmează să-ţi pierzi jobul

  • 5 dec. 2016, 16:53
  • 847

Candidaţii care ştiu că urmează să îşi piardă jobul actual trebuie să se pregătească din timp pentru momentul în cauză.

Declinul industriei, scăderea motivaţiei personale sau o iminentă preluare a companiei reprezintă câteva semne care le arată angajaţilor că ar putea să-şi piardă, în scurt timp, jobul pe care-l ocupă. Dacă te găseşti într-o asemenea situaţie, nu trebuie să intri în panică, ci doar să-ţi pregăteşti drumul pentru un viitor angajator.

Discută cu un prieten sau mentor

Vorbeşte despre situaţia ta cu prieten foarte bun, un mentor sau un specialist în resurse umane care este de încredere şi, de asemenea, înţelege cum funcţionează piaţa muncii. Începe să împărtăşeşti gândurile şi trăirile tale cuiva care te poate ajuta cu paşii pe care urmează să-i faci în carieră.

Caută joburi disponibile

Începe să scanezi ofertele angajatorilor, precum şi companiile în care ţi-ar plăcea să lucrezi. Ajustează-ţi abilităţile din CV în funcţie de cerinţele menţionate în ofertele de muncă pe care le găseşti, astfel încât să îi atragi atenţia unui potenţial angajator. În situaţia în care atuurile tale nu se potrivesc cu descrierea ofertelor găsite, reia căutarea.

Mergi la cursuri

Dacă eşti interesat să-ţi îndrepţi cariera într-o direcţie anume, care necesită să faci cursuri specifice, atunci nu mai sta pe gânduri şi înscrie-te într-un program adecvat de dezvoltare profesională.  Aplică pentru un training, un workshop sau chiar un stagiu de practică. Mai mult, în căutarea ta de joburi, încearcă să alegi oportunităţile cu programe de învăţare incluse, care te vor ajuta să creşti în zonele dorite.

Creşte-ţi prezenţa online

Un profil pe LinkedIn este obligatoriu, iar dacă nu ai unul ar trebui să-ţi faci. Ai grijă cum îl foloseşti însă pentru că dacă eşti angajat, informaţia pe care o publici pe reţeaua de socializare profesională ar putea să-i arate companiei pentru care încă lucrezi că eşti în căutarea altor oportunităţi.

Actualizează-ţi CV-ul

CV-ul tău ar trebui să fie actualizat. În cazul în care nu te pricepi să-ţi aduci CV-ul în prezent, angajează un profesionist să te ajute. CV-ul tău ar trebui să spună o poveste şi să scoată în evidenţă atuurile pe care le ai.