Cele mai SIGURE locuri de muncă, care vor supravieţui unei noi crize economice

  • 17 oct. 2016, 16:15
  • 780

Criza din 2008 a dus la pierderea a mai mult de opt milioane de locuri de muncă. Deşi nici o industrie nu este pregătită pentru o altă criză, există domenii care ar putea fi mai puţin afectate, precum învăţământul, guvernarea sau contabilitatea, spune Andrew Chamberlain, economist şef la Glassdoor.

Printre cele mai sigure locuri de muncă sunt cele din sistemul de învăţământ. Chiar dacă lucrează în domeniul public sau privat, învăţătorii şi profesorii de liceu au un statut stabil, comunităţile având nevoie de oameni pregătiţi pentru a asigura educaţia copiilor. De asemenea, profesorii universitari au o poziţie solidă pe piaţa muncii, dar întâmpină un proces dificil până la gradul de profesor, fiind necesari ani de experienţă şi mai multe diplome universitare, printre care şi doctoratul. La nivel mondial este nevoie de recrutarea a 69 de milioane de profesori pentru a respecta promisiunile internaţionale pentru educaţie, potrivit unui studiu UNESCO.

Moaşele şi asistenţii medicali se află şi ei pe lista oamenilor cu loc de muncă sigur. În Statele Unite, rata de angajare este aşteptată să crească cu 30% în perioda 2014-2024, mult mai rapid decât în orice alt domeniu, conform Biroului de Statistică a Muncii.

Nici contabilii sau auditorii nu trebuie să îşi facă griji în legătură cu locul de muncă, rata de angajare fiind de 2.2%. „Nu sunt niciodată suficienţi oameni pentru audit sau taxe”, susţine Michael Cooke, partener The Execu|Search Group, o firmă de recrutare specializată în domeniul medical.

„Într-o lume cu reglementări crescute, post-Enron, este foarte important să avem un control financiar puternic, iar asta a dus la creşterea angajărilor”, a spus Michael Cooke, potrivit Mediafax. 

Specialiştii în calcule statistice legate de asigurări şi probleme financiare sunt şi ei la mare căutare şi au o poziţie sigură în cazul izbucnirii unei crize. Ei folosesc matematică, statistici şi teorii financiare pentru a analiza riscuri şi a ajuta afacerile şi clienţii să dezvolte politici care să micşoreze costul riscurilor.

Un alt loc stabil este domeniul pompelor funebre. „Mereu va fi nevoie de servicii funerare”, susţine Kyle Kensing, editor la CareerCast, site-ul prin care oamenii îşi pot găsi locuri de muncă.

Angajaţii din serviciul public vor fi şi ei mereu căutaţi, fie că sunt specializaţi pe energie electrică, gaze naturale, alimentare cu apă sau canalizări.

Cu toate acestea, salariile oferite astăzi, în Republica Moldova pentru aceste domenii nu sunt neapărat printre cele mai mari.