Cele mai mari întreprinderi ale Moldovei

  • 22 dec. 2018, 13:19
  • 3 490
  • 1

Moldovagaz, Gaz Natural Fenosa Furnizare Energie, Rompetrol Moldova, Lukoil-Moldova și Energocom au fost cele mai mari întreprinderi ale Moldovei în anul 2017 în ceea ce privește cifra de afaceri.

Acestea sunt rezultatele studiului Biroului Național de Statistică "Rezultatele analizei structurale a întreprinderilor din Moldova pentru anul 2017", care oferă informații despre nivelul de concentrare a întreprinderilor (în termeni de cifră de afaceri) în principalele sectoare ale economiei.

Astfel, cea mai mare concentrare în anul 2017 a fost înregistrată în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, unde Moldovagaz, Gas Natural Fenosa, Furnizare Energie, Energocom, Termoelectrica și Furnizarea Energiei Electrice Nord au însumat 82, 2% din cifra de afaceri a industriei. La aceste întreprinderi sunt angajaţi mai mult de 21% din toți lucrătorii din industrie.

În general, cifra de afaceri a 57 întreprinderi din această industrie în anul 2017 s-a ridicat la 21,48 miliarde lei, aici fiind angajate peste 11,3 mii de persoane. În sectorul alimentării cu apă, salubrizarea și tratarea deșeurilor, 5 întreprinderi au reprezentat mai mult de 75,2% din cifra de afaceri - Metalferos, Apa-Canal Chișinău, Autosalubritate, Apa-Canal Balti și Acva-Nord. Aceste companii asigură, de asemenea, aproximativ 32,7% din totalul angajaților din industrie. Potrivit statisticilor, cifra de afaceri a 403 de întreprinderi din această industrie în anul 2017 s-a ridicat la 2,8 miliarde de lei, aici fiind angajate peste 8 mii de persoane. A treia poziție în ceea ce privește concentrarea întreprinderilor se atestă în sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor - 59,1% din cifra de afaceri a fost reprezentată de Orange, Moldtelecom, Moldcell, Bass Systems și Servicii Internaționale Dara Processing (25,7% din lucrătorii din acest sector lucrează în cele 5 companii). Cifra de afaceri totală a sectorului IT (1.453 întreprinderi cu 17 mii de angajați) a fost de 11,2 miliarde lei. Şi în domeniul transportului și depozitării sa înregistrat o concentrare mare de întreprinderi (33,9% din cifra de afaceri și 22,6% din lucrătorii din industrie), primele cinci companii fiind Air Moldova, Calea Ferată din Moldova, Fly One, Avia Invest, Moldovatransgaz.

Cifra de afaceri a acestei industrii (2,1 mii întreprinderi cu 42,3 mii lucrători) în ansamblu se ridică la 18,3 miliarde de lei. În sectorul Hoteluri și catering, nivelul de concentrare este de 27,4% (Trabo-Plus, Leogrand Hotel, Food Planet restaurant, Beermaster și Aeroport Catering). Din cei 14,5 mii de angajaţi din această industrie, în cele cinci companii sunt angajaţi 17,5% . Cifra de afaceri totală pentru 1359 de întreprinderi din acest sector a depășit în 2017 3,1 miliarde de lei. În industria prelucrătoare, nivelul de concentrare al primelor 5 întreprinderi mari a fost de 12,5% (Lear Corporation, Sudzucker-Moldova, JLC, Supraten, GG Cables & Wireles EE). Aceste societăți au angajat 5,2% din numărul total de lucrători din industria prelucrătoare. În total, în acest sector activează 3643 de întreprinderi (peste 97 mii de angajați), iar cifra de afaceri a industriei este de 48,7 miliarde lei. În industria construcțiilor, primele cinci companii de top au asigurat 12,6% din cifra de afaceri și 2,3% din angajări - Strabag, Farm Aledum, Kirsan Com, Exfactor - Grup Construct, Astercon-Grup. În total, 2233 întreprinderi (26,3 mii muncitori) cu o cifră de afaceri de 15,5 miliarde lei sunt înregistrate în industria construcțiilor.

Cea mai mică concentrare a companiilor este în comerț: ponderea companiilor Rompetrol-Moldova, Lukoil-Moldova, Agrofloris-Nord, Petrom-Moldova și Moldretail a reprezentat circa 9,9% din cifra de afaceri a întregului sector și 3% din totalul angajaților. În total, 15055 întreprinderi activează în sectorul comerțului (110,9 mii persoane), iar cifra de afaceri a industriei este de aproape 155 miliarde de lei. În alte industrii, nivelul de concentrare este prezentat fără indicarea companiilor lider. Astfel, în domeniul operațiunilor imobiliare, nivelul de concentrare al societăților TOP-5 a fost de 20,3%, în sectorul activităților profesionale, științifice și tehnice - 20,5%; în acest sector, activitățile administrative și serviciile suplimentare în acest domeniu - 28,7%; furnizarea de alte tipuri de servicii - 27,5%.

Potrivit Biroului Național de Statistică, cercetarea actuală nu include întreprinderile cu următoarele activități: agricultură, intermediere financiară, administrație publică, educație, asistență medicală și servicii sociale, organizații non-profit și bugetare. În total, 13 mii de întreprinderi au fost incluse în studiul structural al BNS. Datele au fost colectate direct de la întreprinderi, pe hârtie sau în format electronic (36% din chestionare sunt completate online). Aproximativ 2,9% din întreprinderile din eșantion nu și-au prezentat răspunsurile.