Cele mai mari greșeli juridice pe care le fac start-up-urile

  • 23 nov. 2018, 10:37
  • 444

Nu întotdeauna cei care deschid un start-up au grijă ca acesta să fie bine pus la punct. De la faptul că nu aleg avocatul potrivit, la faptul că nu au contractele potrivite sau nu înregistrează proprietatea intelectuală. Acestea sunt câteva din cele maii greșeli juridice pe care le pot fi făcute de către persoanele care au un start-up. 

Neglijează elementele de bază

Este important ca orice start-up să aibă documentele juridice necesare în vigoare cât mai devreme posibil în cursul derulării afecerii. Aceasta înseamnă să aibă acordurile de acționari, acordurile de co-fondatori și alte acorduri necesare pentru lansarea companiei. A fi sigur din punct de vedere juridic va împiedica implicațiile ulterioare în viitor.

Este ușor pentru începători să cadă în capcanele de a nu avea un sistem legal aplicabil, fie din cauză că s-ar putea să nu știe că acest lucru este obligatoriu, fie pentru că nu sunt dispuși să cheltuiască banii pe care îi iau. Cu toate acestea, deoarece există multe regulamente atunci când vine vorba de afaceri, este important ca acestea să fie respectate. Nerespectarea poate avea o serie de consecințe.

Nu se asigură dacă sunt în conformitate cu reglementările privind datele

Dacă colectezi orice fel de date în compania ta, trebuie să te asiguri că respecți Regulamentul general privind protecția datelor.

Aceasta înseamnă, de asemenea, asigurarea faptului că ai termenii și condițiile potrivite a fi aplicabile, precum și orice alte acorduri de politică de confidențialitate, cum ar fi politicile de cookie-uri.

Nu înregistrează structura de afaceri potrivită

Un alt document juridic cheie care stabilește “fundația” companiei tale este modul în care este înregistrată afacerea și în ce structură este înregistrată, aceasta indicând modul în care ea va funcționa pe viitor,iar dacă te-ai hotărât, este important să o faci cât mai curând posibil. Ar trebui să știi, de asemenea, dacă compania ta operează ca unic comerciant, ca o societate cu răspundere limitată etc. și înregistrând-o ca atare va face mai ușoară desfășurarea businessului.

Nu-și protejează proprietatea intelectuală

Protejarea proprietății intelectuale este probabil unul dintre primele lucruri pe care se bazează start-up-urile. Cu toate acestea, dacă un brevet nu este încă obținut, este mai bine să nu divulgi informații despre invenția ta și să păstrezi proprietatea intelectuală ca un secret comercial. Orice informație deschisă este binevenită la a fi folosită de către public. Sperăm că angajații și co-fondatorii tăi vor fi puși sub un acord de nedivulgare dacă nu ai mărci sau brevete corespunzătoare în cadrul companiei.

Nu își limitează răspunderea

Dacă nu există mecanismele potrivite în cazul în care se întâmplă ceva, se poate deschide o serie de conflicte între compania, pe de o parte, și angajații și clienții săi, pe de altă parte. Așadar, trebuie să te asiguri că ai termenii și condițiile potrivite pentru a limita răspunderea companiei. Având acestea, îți poți proteja afacerea de anumite litigii cauzatoare de prejudicii, în funcție de tipul de serviciu sau de bunul pe care îl oferă startup-ul.

Nu au contractele de muncă potrivite

De obicei durează un timp înainte ca firmele să înceapă să angajeze. Cu toate acestea, odată ce aceștia fac acest lucru, este important să aibă la dispoziție tipul corect de contracte de muncă, pentru a se proteja pe ei înșiși și pe angajații lor.

Nu angajează avocatul potrivit

Multe companii, din nefericire, angajează avocați care nu au experiența necesară atunci când vine vorba de a avea de a face cu antreprenori și cu noi întreprinderi. De asemenea, startup-urile vor încerca de multe ori să economisească bani prin departamentul juridic. Neinvestind în avocatul potrivit va duce la elaborarea inadecvată a documentelor, a greșelilor și nu la o înțelegere completă a ceea ce este necesar pentru ca firma să opereze în mod legal și în siguranță.

Un alt lucru care este adesea văzut în acest domeniu este că startup-urile vor încerca să adopte mecanismul “Do-it-yourself”. Cu toate acestea, cu excepția cazului în care fondatorii sunt educați în sectorul juridic și au experiența necesară pentru elaborarea documentelor importante, este previzibilă de ce aceasta practică nu este recomandabilă.

Nu-și pun întotdeauna acordurile în scris

Deși acordurile orale și electronice sunt obligatorii din punct de vedere juridic, în cazul încheierii unui acord în scris s-ar împiedica o mulțime de formalițăți și o mulțime de “el a spus”, “ea a spus”. Pe termen lung, ar fi chiar mai ieftin ca toate părțile implicate să-și pună acordurile în scris. Acest lucru ar însemna aproape nici un litigiu sau vizite în instanță. Dacă una dintre părțile implicate ar încălca contractul, ar fi clar care ar fi consecințele.

Au sisteme inadecvate de documentare și de depozitare

Trebuie să existe o înregistrare clară a activităților unui start-up încă de la început. Ascunderea documentelor pune compania la un risc imens și se poate reflecta întotdeauna în mersul afacerii. Având în ordine documentele juridice, va fi mult mai ușor să urmărești lucrurile ce se întâmplă în companie.

Nu respectă legile privind impozitul pe venit

Începătorii trebuie să se asigure că știu ce fel de taxe pot fi impuse societății. Aceasta este o problemă juridică vitală. Este important ca, în calitate de companie, să fii informat pe deplin cu privire la politicile privind TVA și alte politici fiscale. De asemenea, trebuie să știi cum și când să îți plătești impozitele în calitate de start-up. A nu avea mecanismele de impozitare potrivite poate duce la numeroase probleme juridice. Prin urmare, este recomandat să angajezi un bun contabil de afaceri și avocat pentru a te ajuta să ai în vedere toate impozitele.

Consideră că problemele legale pot fi rezolvate “mai târziu”

Amânarea este destul de periculoasă din mai multe motive. Lăsând deoparte probleme juridice nu va face decât ca acestea să devină și mai de amploare, iar multe dintre acestea  pe care le-ar putea întâmpina start-up-urile au termene limită.