Cel mai puternic paşaport din lume

  • 26 oct. 2017, 11:43
  • 790

Pașaportul Republicii Singapore a fost catalogat drept cel mai puternic din lume, potrivit clasamentului Global Passport Index, care evaluează gradul de libertate de mişcare al cetățenilor. 

Global Passport Index a fost publicat miercuri de firma de consultanță globală Arton Capital.

Clasamentul se bazează pe un așa-numit "scor fără vize", ce conține tabele cu țările în care poate călători un anumit deținător de pașaport fără a i se cere viză sau fără a avea nevoie de ea la sosire.

Pașaportul din Singapore s-a aflat în fruntea listei (159 de țări fără vize), depășind pașaportul german (158) și pașaportul suedez (ai cărui titulari pot vizita 157 de țări), transmite Agerpres.

Lista este de obicei dominată de pașapoarte europene, cu Germania deținând poziția de top în ultimii doi ani.

Însă în acest an, situaţia s-a schimbat după eliminarea de către Paraguay a cerințelor privind vizele pentru cetățenii din Singapore, fapt ce a propulsat pașaportul acestui stat în topul listei din 2017.

"Pentru prima dată, o țară asiatică are cel mai puternic pașaport din lume. Este un indiciu al relațiilor diplomatice și politicii externe eficiente realizate de Singapore", a declarat Philippe May, CEO la Arton Capital.

Alte țări asiatice care au ajuns în partea superioară a topului sunt Coreea de Sud (pașaport fără vize pentru 157 de țări), Japonia (156) și Malaezia (154).

România se află pe locul 15, alături de Bulgaria, Chile, Monaco şi Argentina. Titularii acestora pot merge în 143 de ţări fără a avea nevoie de viză.

De menţionat este faptul că pașaportul SUA a înregistrat o scădere în clasament de la învestirea președintelui Donald Trump, în urma deciziilor luate de Turcia și Republica Centrafricană de a revoca intrarea fără vize pentru titularii de pașaport american.

Cel mai prost în top stau Afganistan (22 de ţări), Pakistan şi Irak (26 de ţări).