Cea mai mare fabrică de ulei din R. Moldova a fost modernizată

  • 22 mai 2018, 12:11
  • 2 043

Cea mai mare fabrică de producere a uleiului din Moldova, Floarea Soarelui din Bălţi, și-a mărit capacitatea de producție cu circa o treime datorită deschiderii unei noi hale moderne de extracție a uleiului. Construcția acesteia se finalizează în luna mai 2018.

Potrivit unui comunicat de presă al grupului Trans Oil, capacitatea de producție a halei permite prelucrarea a peste 1.200 de tone de semințe de floarea-soarelui pe zi, sau mai mult de 300.000 de tone pe an, transmite Ştiri.md cu referire la Mold-Street.

Investiţii de 9,5 milioane de dolari

Vechea hală, construită în anii 1960, putea procesa până la 800 de tone de semințe de floarea-soarelui pe zi sau până la 200.000 de tone pe an. Pe lângă toate acestea, echipamentul său era depășit din punct de vedere moral și fizic și nu îndeplinea cerințele actuale.

Echipamentul pe noua platformă de producere a fost livrat și instalat de compania EuropaCrown Ltd. - unul dintre liderii mondiali în acest domeniu.

Contractorul general a fost compania ucraineană Techmash, care are o vastă experiență în implementarea unor astfel de obiecte strategice în Ucraina. Printre proiecte se numără şi construcţia celei mai mari uzini metalurgice din Europa de Est – “InterpipeStyle” în Nipru şi uzinele companiei Bunge în Ucraina.

"Modernizarea procesului de producție va conduce în mod inevitabil la creșterea competitivității produsului final și ne va permite să ne menținem pozițiile de lider pe piață și să ne extindem prezența pe piețele din alte țări", a declarat Stella Ostroveţcaia, director general Floarea Soarelui.

Valoarea investiţiilor este de 9,5 milioane de dolari, iar  în ca urmare a acestora Floare Soarelui nu doar și-a mărit capacitatea de producție cu mai mult de o treime, dar este şi deţinătoarea celei mai modern hale din regiune, echipată cu cele mai noi tehnologii.

Cine este beneficiarul

"Calitatea produselor moldovenești - ulei și cereale, depinde de toate componentele lanțului de producție: producătorii agricoli, unitățile de transport, depozitele, și nemijlocit procesul de producere. Cumpărătorii noștri achiziționează nu atât produse de la grupul de companii Trans Oil, dar mai întâi de toate ei procură bunuri produse în Moldova. Prin urmare, este foarte important să se investească în tehnologiile cele mai moderne, ecologice și avansate pentru a promova imaginea produselor din Moldova", a declarat Vaja Jhashi, preşedintele şi beneficiarul din umbră al grupului Trans Oil.

Vaja este cetățean american, georgian, rus și moldovean, născut în Rusia, și este considerat un apropiat al liderului democrat Vlad Plahotniuc.

De notat că din Trans-Oil Group, fac parrte un şir de companii din Moldova: Floarea Soarelui din Bălți, Agrofloris-Nord, Anengrain-Group, Elevatorul Iargara, Flograin Group, Molgranum, Trans Bulk Logistics, Trans Cargo Terminal, Uleinord, Unco-Cereale, Combinatul de cereale Aur Alb, Elevator Kelley Grains, Prut SA, Trans Oil Refinery, FFA Trans Oil LTD, Kelley Grains Corporation.