Ce poți face ca să nu te epuizezi la job

  • 16 ian. 2018, 9:46
  • 571

Foarte puține experiențe în copilărie și în adolescență ne pregătesc cu adevărat pentru momentul în care intrăm pe piața muncii. Nu știm ce înseamnă cu adevărat opt ore de lucru și că toate pauzele de masă ratate și cumulate chiar contează la sfârșitul anului. De aceea e important să ne dăm seama când activitatea noastră profesională ne poate duce către burnout și cum să evităm epuizarea la job.

Educația pe care o primim la școală, iar apoi la facultate, nu ne învață cu adevărat să ne organizăm timpul de lucru. Printre cursuri, teme și examene și toate variațiunile acestora, strecurăm un pic de viață personală și câteva pasiuni, de care clar avem mai multă răbdare atunci când suntem tineri și plini de energie.

Dar ce se întâmplă atunci când suntem forțați de programul de lucru să terminăm tot ce avem de făcut într-un anumit număr de ore, dar obișnuiți să facem de toate oricând? Rezultatul e că de multe ori acceptăm mult mai mult de lucru decât putem să ducem, obișnuiți cu energia din timpul școlii sau a facultății și poate din dorința de a face o impresie bună și de a ne propulsa prin propriile forțe în carieră. Rămânem peste program, din ce în ce mai mult, uităm să ne luăm pauzele bine meritate și, într-un final, neglijăm aspectele personale care ne fac fericiți.

Dacă te regăsești în această situație și dacă simți că mai ai puțin și te epuizezi la job, iată ce poți face ca să contracarezi efectele de burnout:

Descoperă dacă ai prea mult de muncă

Care sunt de fapt lucrurile care te epuizează? În unele cazuri s-ar putea să fie un efect al alegerilor tale personale. Dormi prea puțin? Nu mănânci suficient? Procrastinezi jumătate din zi? Dacă ți se potrivește ceva din lista asta, atunci e cazul să faci niște schimbări personale în programul tău. Fă-ți un program de somn potrivit și încearcă să nu ratezi prea multe mese. Cât despre productivitatea ta la job, încearcă aceste tehnici de a-ți crește randamentul.

 Alternativ, dacă sentimentul de burnout vine de la prea multe ore lucrate intens pe o perioadă lungă de timp, atunci e clar că ai prea mult de lucru. Teoretic, cantitatea de muncă primită la orice job trebuie să coincidă cu programul de lucru din contract. Practic, fiecare dintre noi are propriul ritm care ne ghidează la job. Managerul tău îți poate da un task care din punctul lui de vedere durează două ore, dar dacă pentru tine îți răpește cinci ore intense de lucru într-o zi, poate pentru că nu ai suficiente resurse la dispoziție pentru sarcina respectivă sau poate pentru că ești deja epuizat de alte task-uri, atunci clar trebuie să spui ceva, în special când ai deja programul plin cu alte sarcini.  

Cum arată burnout-ul?

Epuizarea la job are o mulțime de fețe:

  • Lucrezi peste program des
  • Ești stresat constant
  • Te panichează gândul de a te întoarce a doua zi la serviciu
  • Ești nefericit și îți displace tot ce se întâmplă la job
  • Faci greșeli și îți scade randamentul
  • Fiecare zi e o cursă de prioritizare a responsabilităților tale
  • Nu mai ai timp de pasiunile tale etc.

Lista poate continua, evident, iar efectele sunt de multe ori vizibile pentru întregul birou. Alege să discuți cu superiorii tăi despre ce se întâmplă sau, dacă tu ești manager și recunoști un angajat pe cale de burnout, programează o întâlnire cu acesta.

De ce evităm să vorbim despre burnout

Mecanismul defensiv cel mai la îndemână este negarea. Producem scuze peste scuze pentru a acoperi starea noastră: e o excepție, e doar o perioadă mai ocupată, atâta tot; managerul știe mai bine cât poate să ducă echipa; trebuie să îmi ajut colegii pentru că și ei sunt foarte ocupați; alții pot face toată treaba asta, eu de ce nu pot?

 Sub toate aceste scuze ne clădim niște frici: că dacă nu facem tot ce ni se cere, s-ar putea să fim concediați, că peste tot este așa, că nu se caută specialiști ca tine în perioada asta etc. Desigur, toate aceste riscuri și altele există, doar că epuizarea are efecte mult mai negative decât orice ți-ar putea pune managerul în față.

 Poate vrei un salariu mai mare, o poziție nouă la job sau să dovedești că îți meriți locul în echipă, dar dacă fiecare zi de lucru arată ca o cursă, te vei epuiza înainte de a ajunge la linia de sosire. Acceptă-ți limitele, fă-ți timp pentru lucrurile care îți plac și nu-ți fie teamă să negociezi cu superiorii tăi un număr mai mic de task-uri sau de responsabilități.