Ce faci în cele 15 minute dinaintea interviului pentru job

  • 7 mar. 2017, 14:37
  • 644

Minutele dinaintea interviului care ți-ar putea aduce jobul dorit nu sunt ușoare și mulți dintre candidați nu știu exact ce ar trebui să facă pentru a fi cât mai bine pregătiți să dea piept cu „adversarul”. Experții au, ca de obicei, sfaturi pentru ei, de la a se privi în oglindă, la a respira adânc de câteva ori. Important este ca sfertul de oră dinaintea „confruntării” să fie folosit pentru a intra în starea de spirit potrivită, pentru a te concentra pe cel pe care îl vei întâlni, pe ce vrei să se rețină referitor la tine și pe ceea ce vrei să întrebi.

Iată o listă de recomandări:

1. Rămâi calm. Când devii stresat, nivelul hormonilor de stres precum cortisolul crește, iar capacitatea de a gândi clar scade. În schimb, dacă rămâi calm înainte și în timpul interviului vei auzi mai bine și vei fi mai concentrat pentru a răspunde bine la întrebări. Vei fi mai capabil să găsești cea mai bună modalitate de a-ți prezenta realizările în concordanță cu ceea ce e important pentru intervievator și faci și dovada că poți să te descurci în situații stresante.

2. Respiră adânc. Asta te va ajuta să rămâi calm. Numărarea respirației e una dintre cele mai ușoare și eficiente tehnici pentru calmarea nervilor. Concentrează-te pe respirație, numără până la 10, apoi repetă exercițiul.

3. Privește-te în oglindă. Mergi la toaletă sau chiar în cabinele de probă ale magazinelor din vecinătate pentru o ultimă verificare a înfățișării. Poate ai plecat de acasă pus la patru ace, dar pe drum lucrurile s-ar putea să se fi schimbat. E un moment bun să-îți speli mâinile, să verifici unghiile și să fii sigur că ai palmele uscate.

4. Trebuie să ajungi mai devreme, dar nu să intri în clădire. Puține lucruri pot fi mai disturbatoare decât să întârzii la interviu, așa că asigură-te că ajungi mai devreme de ora stabilită. Totuși, nu intra, ci așteaptă în mașină sau într-o cafenea din apropiere, pentru că dacă ajungi prea devreme pui o presiune suplimentară pe intervievator, iar întâlnirea va începe într-o notă negativă. Nu ar trebui să intri în clădire cu mai mult de 10 minute înainte, spun experții.

5. Fii prietenos cu recepționista și cu oamenii de la pază. Când intri în sala de așteptare a biroului, amintește-ți să fii amabil cu recepționista, omul de la pază sau oricine altcineva te primește. E foarte probabil că îi va spune managerului care face angajările despre cum te-ai purtat.

6. Nu mai repeta răspunsurile. Nu vrei să folosești timpul ca să repeți răspunsurile care vor face conversația să sune mecanic, ca un rol învățat. Interviul este o conversație, trebuie să fie spontană și firească.

7. Stabilește unul sau două lucruri care vrei să-i rămână în minte intervievatorului despre tine. Cum ar fi calitățile de bun comunicator, cele de project management sau cunoștințele pe care le deții. E greu pentru oricine să rețină o mulțime de lucruri, așa că ar fi bine să te asiguri că lucrurile reținute sunt cele pe care tu le consideri importante.

8. Revezi rapid notițele, dar nu mai face cercetări. Nu e momentul să cauți rapoartele de activitate sau realizările companiei la care vrei să lucrezi, s-ar putea sa le interpretezi greșit având în vedere timpul scurt. Dacă însă ți-ai făcut temele din timp, ai căutat informații și ai notat câte ceva, poți să revezi rapid totul.

9. Nu îți verifica voicemail-ul, emailul sau conturile de social mediaS-ar putea să vezi sau să auzi ceva ce te-ar putea afecta. Sau te-ar putea distra, te-ar scoate din starea în care ar trebui să fii.

10. Concentrează-te pe postură. Stai într-o poziție de putere în timp ce aștepți să intri la interviu. Vei părea mai încrezător, iar prima impresie contează.

11. Gândește-te la lucruri frumoase. Sună ca un clișeu, dar amintirea unor lucruri plăcute te face să zâmbești și să te simți bine și astfel să intri în starea de spirit potrivit pentru interviu.