Ce angajatori preferă studenţii moldoveni după absolvire?

  • 24 nov. 2016, 18:06
  • 1 964

Serviciul Fiscal de Stat, compania „Orange Moldova” și banca comercială „Moldova Agroindbank” se numără printre cei mai râvniți angajatori din Republica Moldova. Cel puțin asta arată rezultatele studiului AXA Management Consulting.

Studiul a fost efectuat în perioada februarie – martie 2016, fiind chestionaţi 694 de studenţi din ultimul an de facultate la specialităţi economice, care îşi fac studiile la patru universităţi, la facultăţile de economie generală, business şi administrarea afacerilor, contabilitate, finanţe şi bănci, marketing şi logistică, turism şi servicii hoteliere.

Potrivit rezultatelor studiului, majoritatea studenţilor din ultimul an din instituţiile participante nu sunt angajaţi în prezent. Rata celor angajaţi în câmpul muncii constituie 14,3%, în scădere semnificativă în comparaţie cu anul 2013, când 17,9% dintre respondenți aveau un loc de lucru.

Totodată, majoritatea studenţilor sunt preocupați ca viitorul job să fie în domeniul pregătirii profesionale. Astfel, 70,7% au afirmat că intenţionează să îşi desfăşoare activitatea profesională în domeniul de specializare. Alte 21,9% nu şi-au determinat opţiunea, numărul acestora fiind în creştere cu 6% în raport cu anul 2013.

De menționat este că, în ceea ce priveşte preferinţele studenţilor chestionaţi ca locaţie pentru viitorul loc de muncă, municipiul Chişinău deţine întâietatea (63,7%). Totuşi, capitala înregistrează o descreştere semnificativă în comparaţie cu anul 2013, atunci când 69,4% dintre studenţii participanţi la studiu au optat pentru această locaţie.

În același timp, 26% dintre cei chestionați au optat pentru lucru „într-un stat occidental”.

Toţi participanţii la studiu au fost invitaţi să-şi exprime opţiunile la capitolul „Pentru ce angajator ai dori să lucrezi după absolvire?”. Răspunsurile obţinute au fost transformate în punctaje care ne oferă posibilitatea să oferim următorul „top” al angajatorilor preferaţi:

  1. SERVICIUL FISCAL DE STAT,
  2. ORANGE MOLDOVA,
  3. MOLDOVA AGROINDBANK,
  4. AFACERE PROPRIE,
  5. VICTORIABANK,
  6. MOLDINCONBANK,
  7. MOBIASBANCĂ,
  8. MOLDCELL,
  9. MINISTERUL FINANȚELOR,
  10. BANCA NAŢIONALĂ A MOLDOVEI.

O tendinţă interesantă se manifestă în cazul preferinţelor pentru tipul de companie în care ar prefera să se angajeze studenţii chestionaţi. Astfel, dacă în 2013, 62,8% dintre respondenţi şi-au exprimat preferinţa de a se angaja într-o companie internaţională, în 2016, rata acestora s-a diminuat până la 55,7%. Rata celor ce preferă, după absolvire, să lucreze într-o companie locală este de 23,5%, în comparaţie cu 19,8% în 2013.