Ce aduce o viaţă simplă şi liniştită…”Provocarea” bilețelului lui Einstein

  • 6 nov. 2017, 8:53
  • 3 938

În noiembrie 1922, Albert Einstein călătorea în Japonia pentru o serie de conferinţe. Acolo a aflat că primise premiul Nobel pentru fizică, datorită teoriei relativităţii. La scurt timp după anunţ, a cerut să i se facă o livrare în camera de hotel. 

“Când a ajuns curierul, Einstein şi-a dat seama că nu are să îi lase obişnuitul bacşiş, aşa că a luat o foaie pe care a scris câteva cuvinte şi i-a oferit-o, spunându-i băiatului că acum era faimos şi hârtia o să valoreze probabil mai mult decât un simplu bacşiş”, a precizat directorul casei de licitaţii Winner's Auctions and Exhibitions, Gal Wiener.
Astfel, aşa-numită teorie a fericirii, scrisă atunci de Einstein, s-a vândut acum cu un milion şi jumătate de dolari. Textul scris în germană de Einstein este cunoscut şi publicat - a fost supranumit “teoria fericirii”: “O viaţă simplă şi liniştită aduce mai multă fericire decât urmărirea şi neliniştea succesului”.

Un telefon

Fizicianul a avut prezenţă de spirit atunci, în 1922. Pentru că acum, preţul acelor rânduri scrise era estimat, înainte de licitaţie, la 8.000 de dolari, cel mult. Coala de hârtie s-a vândut cu 1,5 milioane de dolari, unui cumpărător anonim, la o licitaţie organizată de o casă din Israel.
„Am primit un telefon de la un japonez care trăieşte în Germania. Spunea că este nepotul angajatului unui hotel din Tokyo care în 1922 a primit de la Einstein nişte scrieri, l-am îndemnat să îmi trimită fotografii. Sunt însemnări, pe hârtii cu antet ale hotelului”, spune Gal Wiener.

La licitaţie s-a mai scos şi o altă hârtie, cu un mesaj la fel de succint - "când există voinţă, există şi soluţii", notează stiri.tvr.ro. Era estimată la 6.000 de dolari - s-a vândut cu 240.000. Analiștii…fenomenului notează, nu fără umor, că “Einstein e foarte la modă; pe net apar mereu într-o formă sau alta citatele sale!”.