Câți bani ar putea primi Alexandru Pînzari pentru că a fost demis ilegal din fruntea IGP

  • 30 ian. 2020, 10:54
  • 2 041
  • 3

Fostul şef al Inspectoratului General de Poliţie, Alexandru Pînzari, a fost demis ilegal. O decizie în acest sens a fost pronunţată pe 27 ianuarie, de Judecătoria Chişinău cu sediul în sectorul Râşcani.

Prin hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani din 27 ianuarie 2020, examinând în şedinţa de judecată publică cererea de chemare în judecată a reclamantului Alexandru Pînzari împotriva Guvernului Republicii Moldova, cu antrenarea persoanelor terțe: Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Inspectoratul General al Poliției, Vadim Cojocaru privind contestarea actului administrativ individual defavorabil, obligarea emiterii actului administrativ individual favorabil, instanța de judecată a decis că se anulează actul administrativ individual defavorabil – Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 1a din 10.06.2019, prin care Alexandru Pînzari a fost sancționat disciplinar cu eliberarea din funcția de Șef al Inspectoratului General al Poliției și se obligă Guvernul Republicii Moldova de a-l restabili pe Alexandru Pînzari în funcția de Șef al Inspectoratului General al Poliției, cu achitarea salariului și a drepturilor salariale pentru absența forțată de la muncă pentru perioada: de la data eliberării ilegale din funcție până la data restabilirii în funcție, transmite Știri.md cu referire la telegraph.md.

Potrivit hotărârii, aceasta a devenit executorie imediat în partea reintegrării în serviciu a lui Alexandru Pînzari și achitării unui salariu mediu. Totodată, s-a încasat de la Guvernul Republicii Moldova în folosul lui Alexandru Pînzari suma de 5000 (cinci mii) lei cu titlu de asistență juridică. În rest, cerința de încasare a asistenței juridice, a fost respinsă.

Conform declarației de venit pentru anul 2018, Alexandru Pînzari a declarat un salariu anual în mărime de 180 mii de lei, ceea ce constituie un salariu mediu lunar de 15 mii de lei. Acest cuantum ar fi putut exista și în 2019, cu excepția cazului dacă nu a fost majorat dacă dacă nu au fost adăugate alte sporuri.

Astfel, raportând declarația din 2018 la hotărârea instanței de judecată, precum și luând în considerare perioada cât Alexandru Pînzari nu a activat în cadrul IGP din motivul că a fost destituit absolut ilegal, IGP este obligat să-i calculeze și să-i achite salariul mediu pentru aproape 7 luni de zile (10 iunie 2019 – 27 ianuarie 2020), ce constituie nu mai puțin de 100 mii de lei.

Alexandru Pînzari a fost destituit de Guvernul Maia Sandu, iar în locul a fost numitul Gheorghe Balan, șef interimar, însă despre care s-a aflat ulterior că nu întrunește condițiile legale pentru a fi numit șef al IGP, precum și s-a mai aflat că este cumătrul lui Andrei Năstase, ultimul ocupând atunci funcția de ministru al Afacerilor Interne.

După ce a fost restabilit în fruntea IGP, prin hotărârea instanței de judecată, Alexandru Pînzari și-a depus demisia și a ales să activeze în privat, iar cererea de plecare a fost acceptată prin hotărârea legală a Guvernului Ion Chicu din 29 ianuarie 2020.