Cât de bogat ai fi fost dacă investeai 1.000 de dolari în Google acum 10 ani

  • 16 oct. 2019, 10:46
  • 1 344
  • 1

Google, gigantul tehnologic american a aniversat pe 27 septembrie 21 de ani de existenţă, două decade de business în tehnologie şi inovare. Încă de la lansarea pe bursă, Google nu şi-a dezamăgit acţionarii, iar cei ce au ales să parieze măcar 1.000 de dolari pe această companie în 2009, ar fi obţinut un profit de 4.800 de dolari, datorită randamentului investiţiei care este de aproximativ 400%.

Compania Google s-a lansat pe bursă în 2004, iar în prezent o acţiune se tranzacţionează pentru aproximativ 1.200 de dolari. La momentul redactării articolului, o acţiune Google se tranzacţiona 1.201 de dolari.

Acest gigant tehnologic a fost fondat în 1988 de doi doctoranzi ai Universităţii Stanford, Sergey Brin şi Larry Page. În acea perioadă, cei doi au ales să se asocieze şi să elaboreze o lucrare ştiinţifică despre dezvoltarea primului mare motor de căutar din lume. Acea lucrare a fost scânteia care a dat viaţă companiei Google, aşa cum este cunoscută ea astăzi.

Sergey Brin şi Larry Page au dezvoltat ceea ce avea să se transforme într-una dintre cele mai puternice companii din lume într-un garaj din Menlo Park, California. În 1999, la 11 ani după elaborarea şi publicarea lucrării de cercetare, compania se muta într-o clădire de birouri din Palo Alto, iar apoi a avut loc o altă mutare în 2004 într-un complex de clădiri de birouri cunoscut în prezent ca şi Googleplex.

În 1999, Google încasa venituri anuale de 220.000 de dolari, iar patru ani mai târziu, veniturile companiei se apropiau de un miliard de dolari. Datorită acestui succes, în 2004 Deloitte, compania de consultanţă şi audit financiar, a evaluat Google ca fiind compania tehnologică cu cea mai rapidă creştere din America de Nord.

Succesul companiei, poate fi pus pe seama lui Eric Schmidt, directorul executiv ales de cei doi Sergey Brin şi Larry Page. În timpul mandatului lui Erich Schmidt, Google şi-a majorat veniturile cu 85%, a achiziţionat platforma Android şi a cumpărat YouTube. Schimdt condus această companie până în 2011, iar apoi locul său a fost preluat de Larry Page.

De-a lungul timpului Google a cumpărat peste 200 de companii, iar potrivit estimărilor până în 2010, gigantul tehnologic american achziţiona două companii noi în fiecare lună.