Care este cea mai productivă parte a zilei la birou?

  • 1 nov. 2018, 16:14
  • 509

La birou, calendarul plin de întâlniri și termene limită dictează adesea felul în care va decurge ziua de lucru. Dar ceasul intern al corpului are propriul său plan.

Chiar dacă știi sau nu, corpul uman are perioade de-a lungul unei zile în care se concentrează mai bine, experimentează performanțe de vârf și vine cu idei creative. Oamenii de știință au urmărit modul în care abilitățile cognitive cresc și scad și au descoperit că o mare parte a creierului urmează un model care poate fi previzibil, fluctuând de-a lungul uneui zile. Iată care este cea mai productivă parte a zilei pentru corpul tău!

Vrei să știi care este cea mai productivă parte a zilei? Iată ce spun specialiștii!

Strategia ta pentru o zi perfectă poate fi diferită, în funcție de momentul în care te trezești și momentul în care te culci, dar există o formulă de bază pentru productivitatea în timpul zilei, oricare ar fi ora la care te trezești. Iată despre ce este vorba!

Aproape fiecare persoană are un model de dispoziție în fiecare dimineață. Oamenii de știință care au studiat 2,4 milioane de persoane din 84 de țări din întreaga lume au descoperit că dispoziția unei persoane urmează un ritm zilnic. Atitudinea noastră este mai pozitivă dimineața. Atunci când ne trezim, devenim mai fericiți, mai calzi și ne place mai mult să muncim. Acest sentiment este la cote maxime undeva în jurul prânzului. Așadar, cel mai bine ar fi să programezi întâlniri importante în timpul orelor dimineții.

Cercetătorii care au studiat mai mult de 26.500 de apeluri în Statele Unite, din 2001 până în 2007, au constatat că dispoziția oamenilor devine mai negativă pe măsură ce se apropie seara. Mutarea unui apel de la 8 dimineața la 3 P.M. poate duce la randamente anormale de -1,5% pe an, conform unui raport al revistei Harvard Business Review.

Dimineața este cel mai ușor să te concentrezi. 

Pentru cei mai mulți oameni, capacitatea analitică este la cote maxime dimineața devreme sau în jurul prânzului.Oamenii de știință care au studiat acest efect au demonstrat că viteza și acuratețea când vine vorba de îndeplinirea sarcinilor sunt la un nivel ridicat dimineața, precum și abilitatea de a rămâne în alertă, acestea tinzând să atingă un nivel maxim de două ori pe zi: dimineața și apoi din nou seara.

Dacă iei o pauză de la locul de muncă și mergi la doctor, este recomandat să o faci dimineața. Studiile arată că acesta este momentul în care medicii sunt mai predispuși să descopere și să pună mai multe diagnostice. De asemenea, se pare că persoanele care lucrează în spitale se spală pe mâini mai ales dimineața, neavând același obicei de-a lungul zilei. Un studiu care a inclus 4.157 de îngrijitori din 35 de spitale din Statele Unite a ajuns la concluzia că aceștia se spălau pe mâini cu 38% mai puțin la sfârșitul turei. Cu alte cuvinte, se spălau pe mâini de 10 ori în timpul dimineții, dar doar de 6 ori după-amiaza. 

Studiile sugerează că medicii sunt mai buni la diagnosticarea problemelor dimineața și au mai multe intervenții chirurgicale de succes în acest moment al zilei. Cercetările sugerează, de asemenea, că asistentele medicale care iau pauze de 10 minute înainte de intervențiile chirurgicale pot ajuta mai bine la medierea efectelor unei crize după-amiaza.

Și nivelul hormonului de stres poate fi mai mare imediat după ce te trezești dimineața, punând corpul în alertă, așa că este un moment bun să asculți sfaturile altora. Poți chiar programa întâlniri cu terapeutul sau psihiatrul dimineața, deoarece ești mult mai predispus la absorbirea sugestiilor. În plus, este recomandat să lași analizele critice pentru dimineață, când nivelul logicii și deducției este ridicat.